Turnul de Apa din Fabric, un monument istoric al nimanui. Primaria Timisoara nu gaseste actele prin care l-a dat in administrare

TIMISOARA. Turnul de Apa din cartierul Fabric, construit intre anii 1912 si 1914, e in grija nimanui. Reprezentantii primariei l-au dat in grija Fabricii 1 Iunie in urma cu mai multi ani, dar acum nu mai gasesc actele, de care au neaparata nevoie ca sa-l ia inapoi.

Castelele de apa ale Timisoarei, parasite si fara orizont. Daca la noi sunt parasite, in alte orase ele au fost reabilitate si gazduiesc acum galerii de arta sau restaurante luxoase

Potrivit viceprimarului Traian Stoia, Turnul de Apa din Fabric este un adevarat pericol public. Geamuri nu mai are, iar tigla de pe acoperisul acestuia cade si ajunge in curtile oamenilor care locuiesc in zona, de fiecare data cand vine un vant mai puternic.

„Administrarea acestui monument a fost acordata probabil de Primaria Timisoara, desi nu gasim urme in arhiva primariei, Fabricii 1 Iunie, fosta producatoare importanta si exportatoare de produse pentru copii. Structura nu reprezinta deteriorari importante, dar interiorul trebuie igienizat. Nu sunt geamuri. S-a intocmit o somatie catre 1 Iunie Timisoara. Vecinii spun ca atunci cand este furtuna, de multe ori bucati de tigla de pe acoperisul turnului sunt aruncate in curtile vecine si chiar pe carosabil, existand riscul producerii unor accidente pe care nimeni nu si le doreste. In cursului anului trecut, societatea care administreaza cladirea a fost somata pentru remedierea defectiunilor, reusindu-se insa doar inlocuirea catorva geamuri”, a explicat Traian Stoia.

Stoia nu stie pana cand a fost dat in administrare Turnul de Apa, insa crede ca „pana se retrage firma”.

„Problema e ca n-am gasit actul prin care s-a incredintat turnul. Nici ei nu au actul, pentru ca unitatea economica a decazut, au fost arestati directorul si contabilul sef. Firma inca exista, actul trebuie sa fie pe undeva, dar n-am fost atat de destepti sa-l gasim inca. Eu nu prea inteleg de ce au fost dispusi sa preia, dar astea sunt alte lucruri”, a precizat viceprimarul.

Edilul este de parere ca municipalitatea ar trebui sa recupereze turnul si sa investeasca in el pentru a-l face atractiv. Or, nu se poate investi acum daca turnul este in grija altei firme.

„Primaria ar trebui sa-l ia inapoi ca sa poata face investitii, pentru ca nu poti investi intr-un lucru aflat in administrarea altei firme. Daca reusim sa dam de hartiile care ne lipsesc, vom putea propune ridicarea administrarii. Le cauta de alaltaieri”, a mai spus Stoia.

Cat despre celalalt Turn de Apa al Timisoarei, edilul social democrat anunta inca din aceasta vara ca vrea sa-l transforme intr-o cafenea si ca se cauta investitori. De atunci si pana acum, nimic de bine. Stoia sustine ca exista doi competitori, dar ca specialistii din primarie n-au terminat inca documentatia pentru licitatie.

Pe de alta parte, primarul Nicolae Robu sustine ca habar n-are care este situatia Turnurilor de Apa, acestea aflandu-se in grija edilului Traian Stoia. Oricum, Robu nu-si explica cum in aproape 2 ani de mandat, social-democratul n-a reusit sa rezolve problemele.

„E resortul domnului Stoia, dar dupa 2 ani m-as fi asteptat sa fie clarificata problema acestui turn. Sigur ca din cei 2 ani si cateva luni de mandat, domnul Stoia a avut timp. Eu astept solutii, daca este o asemenea situatie, sa se gaseasca solutii. Nu ajungem niciunde daca facem enunturile de probleme”, a tinut sa precizeze primarul Timisoarei.

CITESTE SI:

FOTO! Cum ar arata Turnul de Apa din Iosefin cu restaurant sau cafenea in el? Ar putea avea lift cu vedere panoramica si terasa suspendata

Castelele de apa ale Timisoarei, in grija nimanui. Primaria bate pasul pe loc, desi voia cafenea intr-unul din turnuri

Turnul de apa din Iosefin si Primaria Veche, reparate in 2014? Vicele Traian Stoia vrea sa forteze Primaria sa se apuce de treaba


Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu cred ca nu se gasesc „ceva urmasi” (falsi). Amenajarea poate fi innobilata cu ceva „turnulete” + loc de organizare nunti-botezuri s.a.m.d.. Se pare ca lista este deschisa de 2 ani.