Turnul de Apa din Iosefin e inca infasurat in schele, desi trebuia demult sa fie gata. Dupa ce a pierdut si timp, si bani, Primaria Timisoara a incredintat lucrarile unei firme de pe ‘lista neagra’. FOTO

TIMIȘOARA. După bani pierduți și o serie întreagă de bâlbâieli care au însoțit derularea proiectului pentru renovarea Turnului de Apă din Iosefin, unde administrația Fritz a reziliat contractul acum două veri, Primăria Timișoara a ales un nou constructor și a semnat contractul în iunie 2024 pentru continuarea lucrărilor.

CITESTE SI: Pe cea mai nenorocita linie din Timisoara ar putea circula macar tramvaiele Armonia, pana cand se va moderniza. Ce trebuie sa construiasca primaria

Noul antreprenor, firma Alex Dia Construct, era încă de pe atunci pe ‘lista neagră’ a primăriei pentru obiective neterminate la timp, însă asta nu a contat. La Turnul de Apă din Iosefin, compania avea la dispoziție 6 luni finalizeze renovarea, însă lucrările nu s-au încheiat nici de astă dată la termenul din contract, 31 decembrie 2024.

Alex Dia a preluat turnul la 30% realizare și l-a adus, după trei sferturi de an, abia la 65%, după cum anuntă miercuri reprezentantii Primăriei Timișoara.

Desi ii daduse certificat negativ inca din aprilie, Alex Dia Construct a fost firma pe care administratia Fritz a ales-o, in mod inexplicabil, dintre cei 5 competitori de la a doua licitatie. Primeste pentru reabilitarea Turnului de Apa din Ioesfin 7.691.937 lei fara TVA, adica peste 1,8 milioane euro cu TVA.

CITESTE SI: Se reiau lucrarile la Turnul de Apa din Iosefin, cu o firma de pe ‘lista neagra’ a administratiei Fritz. Primaria Timisoara a reusit sa-l aduca abia la 30% in doi ani si jumatate

Compania Alex Dia Construct a avut de-a lungul timpului mai multe lucrări, și încă mai are, cu Primăria Timișoara, între care reabilitarea controversată a fațadei Operei, Clinică de Balenologie unde s-au pierdut bani europeni pentru nu s-a finalizat la timp construcția, refacerea imobilului de pe Alecsandri 1, cu mari întârzieri, unde e Centrul de Proiecte, apoi modernizarea de la Școală Gimnazială 15, anvelopari de blocuri și altele.

In toamnă, conducerea primariei tuna si fulgera la adresa Alex Dia, pe care anunta ca a amendat-o cu 100.000 de lei pentru ca nu pastra curatenia pe santierul de la Clinica de Balneologie, inca neterminat, desi  si acela trebuia sa fie gata inca de acum 2 ani.

CITESTE SI: Dupa ce lucrarile au intarziat deja cu aproape 2 ani, iar Primaria Timisoara a pierdut cam jumatate din banii europeni, administratia anunta ca-l amendeaza pe constructorul de la Balneologie pentru mizeria de pe santier

Reprezentantii Primariei sustin ca ajungerea la 65% realizare inseamna ca Turnul e „în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, de montare a structurii metalice din interior și a refacerii învelitoarei acoperișului”.

„Procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, iar elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii. În prezent, constructorul execută lucrări de consolidare a zidurilor interioare, de refacere a acoperișului, precum și finisaje interioare și exterioare. Totodată, este în curs de montare o structură metalică specială, care va permite vizitatorilor să exploreze fostul rezervor de apă„, transmite administratia.

Cu alte cuvinte, mai este mult de lucru pana cand castelul de apa al Iosefinului va deveni centru cultural.

***

Va reamintim, opiniatimisoarei.ro dezvaluia inca de acum trei ani ca lucrarile la Turnul de Apa din Iosefin pentru transformarea lui intr-un spatiu cultural neconventional, ce ar fi trebuit sa fie complet finalizate inca de la inceputul lui 2023, nu ajunsesera nici macar la jumatate din tot ceea ce trebuia realizat.

Toate acestea, spuneau atunci reprezentantii primariei, pentru ca asocierea de firme care a castigat contractul de aproape 1,6 milioane de euro, avand ca lider ALCA EUROPEAN FOUNDSS SRL si RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETA CONSORTILE A.R.L, nu si-ar fi facut treaba.

Despre constructorul ales de primarie in 2021, opiniatimisoarei.ro a dezvaluit, de asemenea, inca de la bun inceput, ca isi avea sediul intr-un sat din Ialomita, avand in asociere o companie suspectata de legaturi cu mafia italiana.

CITESTE SI: O singura oferta pentru reabilitarea Turnului de Apa din Iosefin, la Timisoara: O firma dintr-un sat din Ialomita, in asociere cu o companie ce a fost suspectata de legaturi cu mafia italiana

Conform planurilor, reamenajarea turnului trebuie sa se faca atat la exterior, cat si la interior, iar in urma lucrarilor, edificiul simbol al orasului sa fie transformat intr-un obiectiv turistic.

In urma lucrarilor de reabilitare, castelul de apa va fi transformat intr-un obiectiv cultural, cu spatii expozitionale, o cafenea cu muzeu dedicat lui Francesco Illy, si punct de belvedere din care va putea fi admirat cartierul istoric Iosefin.

Proiectul a fost initial finantat prin Granturile SEE 2014-2021 in cadrul Programului RO-CULTURA si inceput de Primaria Timisoara in parteneriat cu Asociatia Prin Banat, finantarea fiind obtinuta inca din 2019 de fosta administratie. Acei bani au fost insa pierduti pentru ca proiectul n-a fost incheiat la timp.

Castelul de Apa din Iosefin, de pe strada Gheorghe Baritiu, are 52 de metri si a fost construit in anul 1914, fiind proiectat de inginerii János Lenarduzzi si Richárd Sabathiel. Avea rolul de a regla nivelul apei de consum pentru populatie si, impreuna cu cel din Fabric, puteau asigura apa vreme de mai multe ore pentru intreg orasul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. La sfarsit vă garantez eu că va arăta ca pasarela de lângă el !
    De tot kakt-ul !

  2. In calitate de copil de securist vreau sa va informez ca si lucrarea la turnul asta a durat asa de mult pentru circulau autoturismele in timpul lucrarilor. La urmatorul turn vom opri circulatia prin oras.

    • 1. Gluma. Pentru eficientizarea lucrarilor trebuia oprita circulatia trenurilor si deviat cursul Begeiului.
      2. Nu am inteles cum va fi tratata circulatia vizitatorilor SUS JOS si tratarea situatiilor de tip „pericol” (de exemplu evacuare in caz de incendiu).
      Succes ptr terminarea lucrarilor!

  3. Dincolo de faptul că acesta este un proiect al maestrului Fritz prin care dorește să i se poată admira creația de la înălțime și anume pasarela peste Bega de la strada Gelu, singură sa realizare, scumpă și disproporționată cu nevoile reale, nu există vreo grabă în finalizarea investiției ci mai degrabă ar trebui să fim interesați de costuri care sunt deloc de neglijat. Din banii cheltuiți cu pasarela și acest turn se putea realiza un pod rutier nou, și de aici vedem marea problemă pe care o constituie un individ ca Fritz la conducerea primăriei.