Celebrul Turn din Pisa (Italia), inclinat cateva zeci de centimetri, a fost supus, in ultimii opt ani, unui lung proces de restaurari. Inginerii au reusit sa-l indrepte 45 de centimetri pe plan vertical.
Turnul din Pisa a fost curatat partial si indreptat. Faimosului monument recunoscut in toata lumea i s-a adaugat o corectie partiala a inclinarii dupa ce o echipa de ingineri a reusit sa il indrepte cu 45cm pe plan vertical, readucandu-l in pozitia pe care o avea in anul 1838.
Istoria sa
Constructia turnului a inceput in 1173 si cu doua intreruperi indelungate a durat practic 200 de ani. Numele arhitectului nu este cunoscut nici astazi. Turnul-clopotnita face parte din ansamblul catedralei orasenesti Santa-Maria Maggiore din orasul italian Pisa.
Turnul are o forma cilindrica, este inconjurat de o galerie cu arcade si coloane, si incoronata cu o clopotnita. Are opt niveluri. Stilul arhitectural al cladirii este cunoscut drept romano-pisa.
Placajul alb-negru din marmura al peretilor exteriori este inspirat de cultura islamica. Faţada primului etaj este incoronata cu arcade, iar in partea de sus arcadele decorative sunt situate in mai multe niveluri unul deasupra altuia, devenind tot mai mici spre flancuri si formand un fronton.
Inaltimea turnului este de 55,86 m de la pamant pe partea inferioara si 56,7 m pe parte superioara. Latimea peretilor la baza este de 4,09 m, iar sus – de 2,48 m. Masa turnului este estimata la 14.700 tone.
In 1990 a fost realizata o analiza detaliata a turnului care a demonstrat ca anual turnul se inclina cu aproximativ 1,2 mm. Din cauza temerilor de colaps a fost interzisa admiterea vizitatorilor în interiorul turnului.
Unii savanti asigurau ca turnul va cadea catre 2040. De aceea autoritătile italiene au intreprins masuri pentru salvarea monumentului aritectonic. A fost elaborat un plan special de „indreptare” costul caruia se estimeaza la 20 milioane dolari americani.