UE ne sanctioneaza daca nu colectam selectiv gunoiul. Dar desfiintarea ghenelor ne costa aproape 2 miliarde de euro

Romania are nevoie de circa 1,8 miliarde de euro pentru a desfiinta ghenele de gunoi de la blocuri, pentru a-si putea atinge tintele de colectare selectiva, a declarat comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, in conferinta „Orasul viu”.

Potrivit lui Silvian Ionescu, Romania colecteaza selectiv doar 1% la nivel national, fata de 24% in restul tarilor membre ale Uniunii Europene, cu o tendinta in crestere. El a atras atentia ca Romania este tara cu cel mai redus nivel de colectare selectiva dintre tarile UE si risca sanctiuni din partea Comisiei Europene.

Seful GNM a spus ca estimarea sumei necesare desfiintarii ghenelor de gunoi de la blocuri apartine, de fapt, ungurilor, care au reusit sa rezolve aceasta problema.

El a subliniat ca ghenele de gunoi, respectiv toboganele din blocuri, constituie a doua problema majora existenta la nivel national, in conditiile in care, in dezvoltarea socialista, Romania a reusit sa construiasca pe cap de locuitor cel mai mare numar de blocuri din toate tarile socialiste. Astfel, in Romania avem 60.000 de blocuri de locuinte, cu o medie de 3-4 scari si 4-5 etaje.

„Vorbesc despre 5-5,5 milioane de oameni care locuiesc in blocuri, in Romania. Toti acesti oameni au la dispozitie ghene de gunoi, care sunt cel mai mare cosmar pe care il am de vreo doi ani de cand am revenit in functia de comisar general al Garzii de Mediu, pentru ca trebuie sa gasim o solutie pentru colectarea selectiva a deseurilor.

A venit Comisia Europeana acum doua saptamani si ne-a facut albie de porci pentru ca se colecteaza selectiv 1% din deseuri in Romania, cand media europeana este de 24% si creste an de an. Dar, din cauza ghenelor de gunoi, un sfert din populatie nu poate colecta selectiv. Pe ghena de gunoi nu ai cum sa arunci gunoaiele selectiv. Chiar daca ai sa colectezi separat, ele ajung tot in tomberonul de jos”, a explicat Silvian Ionescu.

Solutia este desfiintarea lor, pentru ca cele mai bune rezultate se obtin in urma colectarii selective la origine, la cetatean acasa.

El a mai spus ca trebuie gasite fonduri pentru acest proiect, intrucat colectarea selectiva inseamna bani si va da roade.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.