Ultima fita la masini in perioada gerului: incalzire suplimentara! Pe timp de iarna, frigul, inghetul sau vremea capricioasa ne dau mari batai de cap

TIMISOARA. Orice sofer care se respecta isi doreste ca la primele ore ale diminetii cand pleaca de acasa la locul de munca sa intre direct in masina fara sa deszapezeasca autoturismul  si sa plece repede la drum fara sa astepte ca motorul sa se incalzeasca.

Solutia pentru a beneficia de astfel de conditii este instalarea unui sistem „sirocol“. Acest aparat este, de fapt, un incalzitor auxiliar in stationare. Pe intelesul tuturor este o minicentrala ce incalzeste antigelul din motor sau aerul din interiorul masinii folosind ca si combustibil benzina sau motorina.

Minicentralele se alimenteaza la 12v sau la 24v. Aceste aparate pot fi pornite in mai multe moduri: automat, comandate din calculatorul masinii, cand temperatura de afara scade sub 5 grade Celsius sau comandate de un ceas, astfel ca fiecare sofer isi poate programa ora de pornire, durata de functionare si temperatura.

Acest sirocol este de fapt un resou electric. La intretinere sunt destul de scumpe, insa avantajul este ca nu se strica usor. Un impediment ar fi ca piesele in Romania sunt greu de gasit si automat trebuie practic schimbat intreg sistemul, daca se strica”, explica Florin Rebeles, electrician auto.

Sistemul de incalzire a fost dezvoltat pentru masini mari, insa in scurt timp a devenit o fita, chiar daca pretul nu este la indemana oricarui sofer. Cel mai ieftin sistem costa undeva la 24 de milioane, insa se poate ajunge si pana la la o suma dubla, in functie de caracteristicile pe care le are.

Acest sistem de incalzire nu a prea fost folosit pentru masinile de strada. A fost practic construit pentru masini mari: campioane, autobuze microbuze, pentru soferi care petrec multe ore la volanul masinii si-si petrec si multe nopti in cabina. Practic este solutie excelenta pentru ca soferii sa nu mai stea cum se spune pe motorina masinii si sa se incalzeazsca. Plus ca mai e un aspect. Aceste sisteme sunt foarte silentioase. Pentru cei care fac curse lungi va dati seama ce inseamna sa mearga 24 de ore cu mototrul la maxim, e un zgomot insuportabil. Se poate pune pe orice tip de masina, un astfel de sistem fiind undeva la 24 de milioane. Practic, este o fita“, mai spune Rebeles.

De ce este bun un astfel de sistem

Daca pornesti webasto-ul cu 30 minute inainte sa pleci cu masina consuma in acest timp maxim 0.5 litri carburant.

Din momentul in care apesi butonul de pornire a motorului, atat bateria cat si blocul motor au o temperatura cu mult peste cea de afara, deci uzura motorului e incomparabil mai mica. Zapada cade imediat de pe geamuri.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „sirocol” ma faceti sa nu va mai citesc articolele; e vorba de sirocco nu „sirocol”; inteleg ca nea mecanicu’ ala nu are prea multa scoala, da nici autorul articolului nu prea e foarte studios. Daca tot vreti sa faceti articole cu tematica auto, luati pe cineva care stie despre ce vorbeste, nu un neica oarecare

    • Se pare ca ai cazut de GASCA, ba PROSTULE. Te-ai dat tu ZMARDOI, ca stii mecanica. Ete ca ai SUPT-O original :))

  2. eu ii zic webasto, dupa numele producatorului 😉 am cumparat masina cu el instalat, altfel nu as fi dat banii pe el. ce sa spun, cel mai des folosesc functia de temporizare pt ca este mai simpla de utilizat (se apasa doar un buton). cind e ger afara, e fain sa iti gasesti masina calda cind te intorci cu cosul de cumparaturi. functia de pornire la o anumita ora e practica pt cei care pleaca la aceeasi ora, altfel e greu sa tot schimbi ora programata sau sa o anticipezi. unele incalzitoare stationare au telecomanda, asta ar fi o solutie mai simpla, o pornesti cind iti bei cafeaua…

  3. „Acest sirocol este de fapt un resou electric.” Fals in 9 cazuri din 10.

    • al zecelea caz este DEFA WarmUp engine heater

  4. nu este un resou electric este de fapt un preincalzitor de apa hidronic sau aer, airtronic care functioneaza prin injectarea motorinei intr-o camera de ardere cu serpentina unde aprinde flacara si incalzeste apa sau aerul

  5. Incalzitoarele cu pricina sunt de mai multe soiuri stationare / functioneaza cu motorul oprit si auxiliare , functioneaza doar cu motorul pornit. Cele auxiliare sunt si electrice ( doar cele cu apa ) dupa ce motorul porneste , pe circuitul de apa conecteaza niste rezistente electrice cu rol de a incalzi mai repede motorul , sau in caz de frig extrem , daca motorul nu face fata sa incalzeasca la temperatura de lucru , obiectul de care vorbim compenseaza . Romanul a rezolvat problema partial cu un carton pus in fata radiatorului . De asta x urile , Q urile si altele din categoria asta n au carton in bot si si sofer cu caciula pe cap. Camoianele , au de obicei incalzitoare pe aer, care dupa mine , sunt mai fiabile . Problema cea mai nasoala e daca se defecteaza placa electronica , am reparat cateva modele , dar unele nu prea ai ce le face . Alta belea e daca se blocheaza placa ( de fapt e un ecu ) in caz de avarii majore ( supratemperatura ,) Webasto se deblocheaza daca il scoti de la tensiune , Eberspacher nu poate fi deblocat decat pe diagnoza dedicata daca e aftermarket , sau pe diagnoza masinii.
    Omu care a scris , a scris si el din auzite …. sa l credem ….

    • Kilovolt
      Nu știu dacă o să mai vezi mesajul, dar am și eu pe un Mercedes Benz vito 112CDI un Eberspacher care nu vrea să facă treaba așa cum trebuie.
      În sensul că nu funcționează până la flacăra de veghe și să pornească dacă e nevoie când scade temperatura lichidului de răcire.
      A avut câteva tentative dar acum nu mai vrea decât până pe la 50, 60 grade celsius.
      Ce părere ai?
      Mulțumesc frumos anticipat.

  6. resou electric pe benzina sau motorina ?????
    .. sa-mi bag ceva in opinia voastra de idioti!

  7. O prob am,cine ma poate ajuta,detin un sirocoo pe un fiat ducato,mergand continuu 20h a inceput sa bage rece,motorina aveam peste rezerva,dupa ce am alimentat facand full ,am incercat sa i dau drumu si apare o eroare si baga numai rece,se pricepe cineva sa ma ajute??? Va multumesc