TIMISOARA. Dupa luni de munca grea, de sapaturi executate cu mare grija, de cercetare amanuntita, arheologii isi pun uneltele in cui in Piata Libertatii din Timisoara. Cea mai importanta descoperire pe care au facut-o o reprezinta ramasitele bailor turcesti care au fost construite acolo in vechime, precum si sistemul de canalizare al acelor vremuri.
La toate acestea se adauga numeroase obiecte din vremea ocupatiei otomane a Timisoarei.
Arheologii spun ca in aceste zile se trece la astuparea cu pamant a santurilor pe care ei le-au facut pentru cercetare.
„Urmeaza sa acoperim doar santurile pe care le-am sapat ca sa avem acces la zidurile bailor turcesti. Baile, in schimb raman asa cum sunt. Deocamdata, sunt acoperite cu folii pentru a le proteja de intemperii pana cand le vom conserva. Ele vor ramane la vedere, in arhitectura Pietei Libertatii, atunci cand lucrarile de reabilitare a centrului vor fi gata. Vor fi puse in valoare. Asadar, nu vom acoperi cu pamant decat santurile sapate de noi, pentru ca muncitorii sa isi vada in continuare de treaba„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro arheologul Dorel Micle, cel care a coordonat cercetarile din Piata Libertatii.
CITESTE SI: Descoperiri arheologice importante in Piata Libertatii. Cum vor fi puse in valoare?
Va reamintim, lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si cuprind lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.
La finalul lucrarilor, programat pentru iulie 2015, zece strazi vor deveni pietonale. In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde se vor face doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului.
Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.
Durata de executie a lucrarilor este de 21 de luni, iar valoarea totala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contributia eligibila a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65%, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA eligibila este de 12.410.137,20 lei.
sursa foto: eyeinthesky.ro