TIMISOARA. Dupa ani in sir in care nu s-a gasit o solutie pentru construirea unei parcari in zona centrala a orasului, primarul Nicolae Robu se intoarce la un mai vechi proiect de reamenajare a Pietei 700.
Acesta a fost intocmit in 2008 „Piata 700: Poarta catre Centru” si propunea un parteneriat public-privat prin care sa fie total schimbat aspectul zonei, dar si amenajarea de locuri de parcare.
Primarul Nicolae Robu le-a cerut pe Facebook parerea timisorenilor, intr-un nou sondaj.
„În pofida priorității acordate de noi realizării de parcări în zona centrală, nu am reușit să facem niciuna, din lipsă de teren. Ați fost de acord, recent, cu o parcare lângă Penitenciar, dar realizarea ei presupune un acord cu UVT și se pare că nu sunt șanse să se ajungă la el.
O altă locație bună ar fi, consider eu, Piața 700. Ea ar oferi peste 1.000 de locuri și ar fi la mai puțin de 600 m de cele 3 piețe centrale: Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Unirii„, a notat primarul Nicolae Robu pe Facebook, iar timisorenii au la dispozitie 2 variante de raspuns: ‘Ar fi super, va sustinem‘ sau ‘Altceva trebuie facut acolo‘.
Vechiul proiect al biroului de arhitectura Andreescu&Gaivoronschi propunea ca pe locul actualei piete agro-alimentare si al pietei de flori sa se amenajeze o piateta moderna, coborata sub nivelul strazii. Era vorba de fapt despre un spatiu de promenada care leaga Piata 700 de zona vechii cetati, prin pasaje pietonale subterane si scari rulante. In piateta propuneau amenajarea de cafenele, terase si alte puncte de recreere.
Practic, spuneau autorii, s-ar realiza astfel o poarta de acces catre centrul istoric al Timisoarei. Proiectul nu prevedea mutarea pietei, dat fiind faptul ca aceasta reprezinta o traditie in acest loc si este necesara pentru locuitorii din cartier, insa avea sa duca comerciantii in interior.
Proiectul propunea si construirea langa Saiftim a unei cladiri noi, administrata de Primarie. Parterul si subsolul cladirii sa gazduiasca cele doua piete, in conditii moderne, civilizate si cu acces facil.
De asemenea, proiectul avea solutii si pentru criza locurilor de parcare din zona centrala. La subsolul intregului spatiu public din Piata 700 erau prevazute doua niveluri de parcaje, cu circa 700 de locuri.
De asemenea, curtile interioare ale Spitalului Militar erau incluse in proiect si aveau rolul de a lega noua zona pietonala de Orasul Vechi.
Odata cu reamenajarea cladirii Spitalului Militar, proiectul prevedea punerea in valoare si a celorlalte monumente istorice din Piata 700: Bastionul si Biserica Militara. Arhitectii luau pe atunci in calcul si posibilitatea integrarii… viitorului metrou.
Dupa ani la randul in care proiectul a stat intr-un sertar, in 2018 Nicolae Robu il repunea pe tapet si vorbea de un concurs de solutii pentru Piata 700, care sa aiba ca punct de plecare gandirea din 2008 a arhitectilor, insa totul a ramas la stadiul de plan.
Va reamintim, in Piata 700 din Timisoara a fost amenajata o parcare privata in urma cu cativa ani, de catre Constructim.
Pe hartie, Primaria Timisoara mai are cateva planuri pentru un viitor incert, care includ si amenajarea de parcari in centrul orasului: in zona Spitalului de Copii, langa cantina liceului Lenau si langa Spitalul Municipal, propus pentru extindere si organizare.
Pareri
Ar fi mai buna o parcare acolo decat tigania aia de piata plina de intermediari cu preturi ridicole. O cladire noua s-ar preta mai bine pe langa Business Center si ar rezolva problema parcarilor din centrul orasului.
„ultima solutie” si tiganii in acelasi context suna intr-un fel.
Nu se face nimic, nu va mai bateți capul. Nebunul nu și-a luat pastilele. Sper sa aibă atâtea voturi anul viitor câte parcări a ridicat în 8 ani.
Bun, pana se face imi voi parca masina tot acolo unde o tin acuma, in parcarea din sertarul cu planuri din biroul primarului.
1000 de masini incap doar daca se darama absolut tot, inclusiv corpul de bastion (Beraria 700) si cladirea SAIF-TIM cu 6 etaje.
Parcarea de la Iulius Mall are 910 locuri pe 6 nivele. Deci, dom`primar, despre ce era sondajul de opinie de fapt?
Pasaj pietonal subteran nu se poate face caci se intersecteaza cu linia de metrou care duce la Clinicile Noi, unde exista o alta parcare subterana. Tot pe hartie.
„În pofida priorității acordate de noi realizării de parcări în zona centrală”… incepem saptamana cu glume, dom’primar?
Ideia este foarte bună. Se pot rezolva două lucruri deodată, o piață civilizată la parter iar la demisol, etajul 1, 2 ,3 și 4 parcare .
Pe o suprafață de 100/100 mp se pot obtine șapte, opt sute locuri de parcare, dar asta în altă viață nu pe timpul ATOTȘTIUTORULUI.