Ultimul anunt al politistilor la Timisoara! Nu va lasati pacaliti!

TIMISOARA. Politistii din Timisoara si din judet inca lupta cu situatii in care cetateni din toate categoriile, mai ales persoanele in varsta, cad victime celor care se ocupa cu inselaciuni. Escrocii nu vor decat sa va ia banii. Iar cea mai folosita metoda este ‘Accidentul’.

Politistii dezvaluie cum procedeaza infractorii, cum sa va feriti de ei si ce trebuie sa faceti daca va confruntati cu un escroc.

Cum  procedeaza?

Victima este aleasa, de cele mai multe ori, la intamplare, prin apelarea unui post telefonic fix sau mobil. In cele mai multe cazuri, suspectii folosesc un limbaj evoluat, comunicandu-i potentialei victime, folosindu-se de o falsa calitate, faptul ca o ruda apropiata este victima unui accident de circulatie sau este retinuta de politie, solicitand sume de bani pentru acoperirea pagubelor produse din pricina accidentului de circulatie, ori pentru vreo operatie chirurgicala, in scopul salvarii presupusei victime.

Dupa intarirea convingerii, acestia comunica CONDITIILE ce trebuiesc indeplinite in cel mai scurt timp pentru a putea intra in posesia banilor, care au ca scop salvarea presupusei victime .

Cele mai intalnite situatii:

O persoana, sustinand ca este avocatul fiului familiei respective, telefoneaza parintilor, iar uneori pentru credibilitate o alta persoana, plangand sau vorbind neclar,  se da drept fiul familiei.
Fiul a fost implicat intr-un accident rutier grav si trebuie sa plateasca bani victimei, pentru a scapa de intocmirea unui dosar penal si de pedeapsa cu inchisoarea.

Alta varianta folosita este aceea prin care victimelor li se cer sume de bani pentru a plati cautiunea fiului retinut de catre autoritatile altui stat.
Trimiterea unor sume de bani prin serviciile de transfer rapid, pe numele unor persoane.

ATENTIE: Daca primiti un astfel de telefon, de la ,,un binevoitor” care va pretinde bani, pentru facilitarea unei interventii catre autoritati sau sub orice alte motive, nu dati curs unei cereri de acest tip si nu trimiteti bani, deoarece exista riscul major sa fiti victima unei inselaciuni!

Cum trebuie sa procedati:
 
– Solicitati persoanei care v-a sunat cat mai multe detalii privind unitatea medicala, de politie sau parchet unde s-ar afla ruda implicata in accident, urmand a suna la aceste institutii pentru confirmare!

– Nu va bazati pe cele relatate de un necunoscut! Escrocii mizeaza tocmai pe reactia emotionala puternica de moment. incercati sa apelati imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei, pentru a afla adevarul.

– Chiar daca cel care suna ,,va recomanda” sa fiti discret sau va spune ca nu puteti lua legatura direct cu ruda dumneavoastra, deoarece autoritatile i-au ridicat telefonul, nu va incredeti in el! Trebuie sa stiti ca reprezentantii Politiei sau ai Parchetului nu confisca telefoanele mobile ale celor implicati in accidente rutiere.
– Anuntati Politia la numarul de urgenta 112,  pentru a primi sprijin de specialitate! in nici un caz nu acceptati o intalnire directa cu persoana care v-a apelat, inainte de a discuta cu un politist!

Informatii utile in caz de accident:

– nu exista notiunea de plata a unor despagubiri, decat ca urmare a unei hotarari judecatoresti in acest sens sau prin societatile de asigurari;

– orice accident de circulatie are doua variante de solutionare: 1)depunerea unei plangeri la unitatea de politie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau 2) intelegerea amiabila a partilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polita de asigurare auto obligatorie.

– oricine poate fi victima unui accident, dar, intr-un moment critic ca acesta, singura urgenta este cea medicala si nicidecum aspectul financiar. Atat victima, cat si autorul unui accident nu au nevoie de bani ca sa primeasca ingrijiri medicale.

– de asemenea, trebuie sa cunoasteti faptul ca, in conformitate cu reglementarile in vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anuntat de persoane oficiale, abilitate sa faca acest lucru. Chiar daca ar putea exista alte surse, care sa transmita informatia inainte ca aceasta sa va parvina in mod oficial, datele trebuie verificate inainte de a intreprinde orice actiune.

In niciun caz nu dati crezare imediat unor povesti anuntate telefonic de persoane care pretind ca au calitate oficiala, ci verificati informatia printr-un apel la 112 sau sesizati cea mai apropiata unitate de politie!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. La Padureni in noaptea zilei de 12 spre 13 august au fost sunate multe persoane pe telefoanele fixe pt. accidente in familie. Hotii au fost in localitate sa incaseze banii la sursa. La alte pesoane au mers direct la poarta si au solicitat sume de bani in seara zilei de 13.