TIMISOARA. In urma cu doua sezoane, Timisoara Saracens se clasa doar pe locul 3 la finele sezonului regular in Superliga de rugby. Campioana en-titre mergea in semifinale, unde intalnea Steaua, ocupanta locului secund, in Ghencea. In cealalta semifinala, CSM Bucuresti, liderul la zi intalnea pe teren propriu Stiinta Baia Mare, locul 4.
Era raspunsul capitalei la titlurile obtinute de banateni si maramureseni, cele doua echipe din Bucuresti dorind sa rastoare ierarhia.
Doar ca Timisoara a practicat un joc excelent mai ales din punct de vedere tactic in Ghencea, impunandu-se si calificandu-se in marea finala, acolo unde avea sa ajunga si Baia Mare, dupa ce trecea de CSM. Cu alte cuvinte, nimic nou, Timisoara si Baia Mare intalnindu-se pentru a treia oara la rand in finala Superligii.
Asadar, pe 26 mai 2018, in ultimul act, Timisoara Saracens a dispus de CSM Stiinţa Baia Mare cu scorul de 21-15 (12-8) – meciul a avut loc pe Stadionul National ”Arcul de Triumf” din Bucuresti. Timisorenii au castigat SuperLiga pentru al treilea an consecutiv, toate cele trei finale fiind disputate cu echipa baimareana. Banatenii realizau astfel un hat-trick si isi treceau in cont al 5-lea titlu, si al zecelea trofeu din ultimii 8 ani, in palmarea mai facandu-si prezenta 4 Cupe ale Romaniei si o Cupa a Regelui.
In marea finala, Stiinta a deschis scorul printr-un dropgol al lui Ratu Taniela Maravunawasawasa, apoi Saracens a reusit doua eseuri consecutive, prin Jack Umaga si Tangimana Fonovai (primul eseu a fost transformat de Luke Samoa). Spre finalul primei reprize, baimarenii au inscris primul lor eseu (netransformat), prin Razvan Ailenei.
In repriza a doua, timisorenii au marcat prin alte trei lovituri de pedeapsa (Luke Samoa), iar Stiința a mai reusit un eseu (prin Cristian Chirica), transformat de Maravunawasawasa. Victorie muncita pentru elevii regretatului Chester Williams.
Din pacate, dupa acel titlu, finantatorul Dan Dinu a parasit echipa, Chester a plecat si el in Africa de Sud si s-a stins anul trecut, iar Timisoara Saracens nu a mai ajuns la stralucirea din anii trecuti, chiar daca a mai jucat doua finale de Cupa, ambele pierdute, cu CSM Bucuresti si Steaua.
Iata si lotul care a evoluat in acea finala si care a adus trofeul la Timisoara.
Timişoara Saracens: 15.Luke Alec Giovanni Samoa, 14.Catalin Fercu, 13.Tangimana Fonovai, 12.Jack Siaki Umaga, 11.Stephen Ross Shennan, 10.Jody Gavin Rose, 9.Kevin Luiters
1.Ionel Badiu, 2.Andrei Radoi, 3.Mesake Losilosi Doge, 4.Ionut Lucian Muresan, 5.Marian Drenceanu, 6.Vlad Neculau, 7.Vasile Sorin Rus-cpt, 8.Randall Anthony Morrison
Rezerve: 16.Viorel Marian Sabau, 17.Sione Manu Taupaki, 18.Samuel Maris, 19.Dorin Lazar, 21.Ratu Henry Wainiu Seniloli, 22.Gabriel Conache, 23.Marius Mihai Simionescu, 24.Florin Vladut Popa.
Finala a fost arbitrata de o brigada straina, venita din Anglia, cu Matthew Carley la centru, ajutat la cele doua tuse de Ian Tempest si Phil Watters, in timp ce arbitru 4 a fost tot un englez, Trevor Fisher.