Umbli cu sandalele pe strada? E comod, dar picioarele nu sunt protejate. Vezi ce boli poti lua!

E vara, e cald, iar in adidasi sau pantofi e incomod de circulat, mai ales in cazul celor care sunt toata ziua pe drum. Sandalele sau slapii reprezinta o solutie. Oare?

Fie ca vorbim despre sandale decupate sau despre slapi, alegerea facuta are un rol  foarte important in timpul temperaturilor ridicate din timpul verii: pot fi foarte comozi cand ti se umfla picioarele si transpiri.

Cei care merg mult prin oras cu incaltari decupate, s-au intors mereu cu picioarele negre de la praful din oras si de la transpoiratia piciorului. Nu felul in care arata picioarele este problema ci faptul ca risti sa te intorci acasa cu diverse microorganisme care provoaca boli.

“Cand mergi prin oras in ceva asemanator cu slapii, de exemplu, iti expui picioarele la voma, resturi umane, fecale canine, scuipat expectorat de alte persoane – unele dintre ele infestate cu microbacterii – ca si la alte multe lucruri precum mancare sau bautura care au zacut in soare” – explica Philip Tierno, doctor, director al  New York University Langone Medical Center si autor al cartii “Viata secreta a germenilor”, citat de Huffington Post.

“Grozaviile” care se gasesc pe strazi pot include norovirusuri, stafilococul auriu, streptococi, E.coli, microbi rezistenti la mediamente precum Pseudomonas, pneumonia Klebsiella si MRSA. “Caldura verii functioneaza ca un incubator”, explica doctor Tierno.

Daca aveti taieturi sau basici pe picioare, aveti de fapt calea deschisa pentru ca virusii si bacteriile sa intre in organismul dumneavoastra. Chiar si fara rani, in momentul in care puneti mana pe sandalele sau papucii murdari, riscati sa va infectati. 80% dintre bolile infectioase se transmit prin contact, mainile murdare atingand apoi nasul, ochii sau gura.

Totusi, exista si bariere naturale in calea infectiilor: “Pielea este construita pentru a va proteja de infectii. Stratul de piele moarta denumit stratum corneum este mai gros pe maini si pe picioare si este considerat prima linie de aparare a corpului. Pielea noastra produce peptide antimicrobiale” – spune Dr. Jeannette Graf, dermatolog la Mount Sinai Medical Center in Manhattan.

Puteti sa va si ajutati sistemul imunitar: lasati incaltamintea murdara odata ajunsi acasa si spalati-va cu grija pe picioare, puteti chiar folosi un gel antibacterial. tineti la intrarea in casa o pereche de incaltaminte doar pentru interior, astfel nu veti aduce germenii pe podeaua locuintei. De asemeni, este util sa indepartati stratul de celule moarte si bataturile, cu o pila pentru picioare sau cu piatra ponce, iar apoi sa aplicati o lotiune hidratanta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete