Umbra lui Alexandru Ioan Cuza la hanul ‘La Trompetistul’ de la Timisoara. 162 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Video

Se implinesc 162 de ani de la Unirea Principatelor Romane, cel dintai pas important spre implinirea nazuintei de veacuri a poporului nostru: realizarea statului unitar roman.

In 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Tarii Romanesti, dupa ce, in acelasi an, in 5 ianuarie, devenise domnitor al Moldovei.

In momentul Micii Uniri, Timisoara facea parte din Imperiul Austriac, traindu-si ultimele luni de capitala a unei tari de Coroana (Voivodina Sarbeasca si Banatul Timisan), care si-a incheiat existenta un an mai tarziu, in 1860, fiind reincorporata Ungariei pana la Marea Unire din 1918, noteaza Muzeul National al Banatului.

Dupa lovitura de stat din februarie 1866, Alexandru Ioan Cuza a plecat in exil, iar in drumul sau spre Viena a poposit la Timisoara, unde a fost cazat la celebrul han din centrul orasului, ”La Trompetistul”, in noaptea de 7/8 martie 1866. Astazi, cladirea aflata pe strada Eugeniu de Savoya din Timisoara poarta numele de „Casa Cuza”.

Muzeul National al Banatului pastreaza in patrimoniul sau unul dintre cele mai importante simboluri contemporane trecerii domnitorului prin Timisoara – emblema metalica a hanului ”La Trompetistul”, infatisand un soldat trompetist calare pe cal, incadrat intr-o rama dreptunghiulara.

Alexandru Ioan Cuza şi suita lui, formata din trei trasuri, a ajuns la Timisoara in data de 7 martie 1866. Timisorenii au aflat in ziua sosirii ca acesta va locui la „Trompeta”. Locuitori din cartierele orasului, in special din Fabric, se adunasera in Cetate sa-l vada pe domnitor.

„Timisoara, 7 martie. Astazi, dupa-amiaza, la ora trei si jumatate, a sosit aici fostul print Cuza, insotit de printesa Elena şi de cei doi copii adoptivi, Alexandru şi Dimitrie, precum şi de aghiotantul colonel Pissotzki, apoi de trei cameriste şi doi valeti, intr-un postalion special format din trei trasuri, şi a tras la hotelul Der Trompeter”, relata cotidianul german „Temesvarer Zeitung”.

Opiniatimisoarei.ro va prezinta povestea fabuloasa a Casei Cuza de la Timisoara.

CITESTE SI: ‘Locuri de poveste din Timisoara’, o campanie marca opiniatimisoarei.ro. Casa Cuza, hanul ridicat acum 300 de ani la Timisoara, in care au stat domnitori si imparati, si unde toti angajatii vorbeau 4 limbi straine. Video

VIDEO: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pai ce treaba avem noi banatenii , cu unirea moldovenilor cu regatenii ?
    Istoria noastra e diferita de a lor .
    Strabunicul meu o fost catana imperiala , poza lui sta la loc de cinste pe perete , in casa bunicilor .
    Si apropo , batalioanele romane n-au trecut NICIODATA Carpatii (la 1918) , razboiul a fost decis de altii …

    • Bozgore:), strabunicul tau era ungur. Al meu era roman banatean si a fost initial „catana imperiala”, apoi a trecut muntii si s-a inrolat in Armata Romana, in Divizia generalului Dragalina (alt roman banatean, initial ofiter in armata imperiala, apoi general in Armata Romana), de „bine” ce le era stramosilor mei romani, asupriti de mizerabilii de stramosi ai tai. Traiasca Romania!

  2. Era banatean deda Mita , sarb de origine , casarorit cu o romanca (stra bunica mea ) . Uite cateva indicii , ca sa vezi ca imperiul , nu ne asuprea , asa cum ai invatat tu sau eu la scoala .

    1760 – primul oraş al imperiului habsburgic cu străzile iluminate cu lămpi ( cu seu şi ulei);
    1745 – construcţia spitalului orăşenesc (cu 24 de ani înaintea Vienei şi cu 34 de ani înaintea capitalei Ungariei);
    1815 – biblioteca lui Josef Klapka, prima bibliotecă publică de împrumut cu sală de lectură din Imperiul Habsburgic si din regatul Ungariei .
    1819 –la Timisoara se administrează prima data in Europa Centrala vaccinul antivariolic (25.03.1819);
    1857 – primul oraş al Imperiului Habsburgic cu străzile iluminate cu gaz (1.11.1857);
    1884 – Primul oraș de pe continentul european cu iluminat stradal electric
    1847 – primul concert în afara Vienei al lui Johann Strauss fiul; Timişoara devine în această perioadă un important centru european al muzicii.
    Etc…

    Sunt dovezi istorice de necontestat .

    Tara mea-i Banatul meu.

    PS : Apelativul „bozgor” e rautacios , prefer „maghiar” sau „ungar ” 🙂 🙂 🙂

  3. Și ce legătură au aceste lucruri cu asuprirea românilor? Dacă imperiul investea în orașul ăsta tu ca român erai tratat mai bine sau cum ca nu înțeleg după lista ta de mari realizări. Tu tot nu erai băgat în seamă, dar ce frumos e sa te lauzi cu reușitele altora…
    Ps: vezi ca regatenii și moldovenii despre care tu vorbești cu un aer de superioritate și dispreț sunt tot aia care au pus opinca pe parlamentul bozgoresc, bozgore!

    • Are legatura , intr-o comunitate dezvoltata si prospera toata lumea are un nivel de trai ridicat , indiferent ca e roman , sarb , maghiar sau evreu .
      E diferenta dintre un muncitor norvegian si un muncitor din Romania de exemplu .
      Si nu e lauda , e purul adevar .

      PS : aia cu opinca e o legenda si daca ar fi asa poate ca a pus-o un ardelean sau un banatean , n-ai de unde sa sti .

      Ce stiu sugur e ca ungurii , au arborat steagul Tinutului Secuiesc in Harghita si Covasna pe toate cladirile administrative , iar asta nu e o legenda , se intampla azi in tot Tinutul Secuiesc .