Un chimist roman a prezentat Comisiei pentru Rosia Montana o tehnologie fara cianuri, inventie romaneasca

Comisia Parlamentara pentru Rosia Montana l-a audiat miercuri pe inginerul chimist Jack Goldstein, cercetator roman in domeniul metalelor rare, care le-a prezentat membrilor comisiei o tehnologie alternativa la cea cu cianuri.

Profesorul baimarean a explicat ca tehnologia inventata de el, impreuna cu un grup de colegi, este prietenoasa cu mediul si este brevetata in tara si strainatate. Extragerea aurului se face prin folosirea tiosulfatului de sodiu. „Minereul se amesteca cu o solutie de tiosulfit de sodiu, apoi solutia se supune filtrarii – namolul rezultat este un material inactiv – iar din solutie, datorita catalizatorului, sarea de cupru si printr-un procedeu electrolitic, se separa aurul si argintul. Operatia de dizolvare dureaza 4 ore si nu necesita alte elemente decat cel de catalizator” a explicat Goldstein.

„Fata de tehnologiile clasice cu cianura, are ca principal avantaj lipsa iazului de decantare, namolul care se separa este curat care poate fi folosit cu introducere la nivelul solului. Desi triosulfatul de sodiu este mai scump, pentru ca este vorba despre o productie de mic tonaj si atunci costurile sunt mai mari, dar lipsa iazului este un avantaj din punct de economic”, a mai spus cercetatorul.

Baimareanul in varsta de 78 de ani a predat mai bine de un deceniu la Universitatea de Nord Baia Mare, la Facultatea de Mine si este specializat in metale rare. Detine peste 50 de brevete de inventie si multe dintre tehnologiile pe care le-a pus la punct le-a testat sau pus in practica la Phoenix in Baia Mare sau la Copsa Mica. Dupa incidentul de la Baia Mare, a decis sa caute o metoda pentru a scapa de cianuri in extragerea aurului.

Tehnologia descoperita de el nu a fost folosita nicaieri la scara industriala, desi testele efectuate pana acum au aratat ca folosirea ei scade costurile costurile de exploatare,

Sursa: ziare.com

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Corectati. „triosulfat” nu exista.