Un copil adoptat poate fi fericirea familiei tale

Mii de cupluri din Romania, in care unul din parteneri are probleme de infertilitate, cheltuie sume uriase pentru tratamente. Infertilitatea pare a fi o boala ca oricare alta, insa dramele cuplurilor aflate in aceasta situatie sunt sfasietoare. In multe cazuri, aceste tratamente au un rezultat pozitiv, insa mai sunt si cazuri in care tratamentele  medicale nu dau rezultate. Pentru aceste cazuri, mai exista o solutie: adoptia unui copil.

Daca credeti ca unul din copii abandonati de parintii naturali isi poate gasi caldura in familia dumneavoastra, primul drum va trebui sa-l faceti la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis (DGASPC), urmand ca personalul specializat sa procedeze la evaluarea familiei (timp de 60 de zile, din punct de vedere financiar si pshihologic, vor urma cursuri si vor avea loc intalniri cu familia doritoare). Mai apoi, se va ajunge, eventual, la eliberarea unui atestat de familie adoptatoare. Un pas important se refera la etapa de copil-familie. Legislatia se centreaza pe identificarea pentru copil a celei mai potrivite familii/persoane, tinandu-se cont de toate informatiile cu privire la micut, familia/persoana adoptatoare si familia biologica. In urma analizarii tuturor informatiilor va avea loc o potrivire teoretica in urma careia se va selecta cea mai potrivita familie/persoana (dintre cele care au atestatul mentionat) care sa raspunda nevoilor copilului. In cazul in care exista compatibilitate intre copil si familia/persoana adoptatoare, copilul este incredintat familiei in vederea adoptiei, pe o perioada de 90 zile, prin decizie judecatoreasca. Pe perioada de incredintare in vederea adoptiei, asistentul social impreuna cu psihologul vor face vizite bilunare pentru a urmari evolutia copilului in familie si acomodarea dintre acesta si familie.

In mod evident, in toata aceasta perioada, Directia pentru Protectia Copilului va urmari evolutia acestuia prin vizite regulate la domiciliu si prin rapoarte bilunare plus raportul final. Urmatorul si ultimul pas este o cerere de incuviintare a adoptiei adresata instantei judecatoresti, care trebuie sa fie insotita de o serie de acte. Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului va urmari evolutia copilului in familie pe o perioada de 2 ani de la incuviintarea adoptiei, prin vizite trimestriale. De asemenea, se vor asigura servicii post-adoptie familiilor/persoanelor adoptatoare – grupuri suport, servicii de consiliere etc.

Peste 50 de copii si-au gasit o familie in acest an

In evidenta DGASPC sunt 73 de persoane care au depus cereri de adoptie. in acest an au fost atestate 55 de persoane ca apte sa adopte un copil (unele dintre ele au  depus cerere in 2009), iar o persoana a fost respinsa. Alte 22 de familii asteapta un raspuns favorabil. In cele mai multe cazuri, cuplurile doresc sa-si intregesca familia cu copii mai mici de un an, care sa nu aiba vreun handicap si sa nu fie din familii de etnie roma.


Acte necesare pentru eliberarea atestatului de familie adoptiva:

  • Cerere de atestare
  • Copie buletin / carte de identitate
  • Certificate de nastere in copie legalizata
  • Certificate de casatorie / hotarare de divort in copie legalizata
  • Titlu de proprietate (sau alt titlu care sa ateste dreptul de folosinta al locuintei) in copie legalizata
  • Certificatul de cazier judiciar
  • Adeverinte de venit
  • Certificate medicale tip Ministerul Sanatatii (cu semnatura si parafa fiecarui medic specialist pentru: sange, plamani, psihiatrie – cu timbru fiscal)
  • Certificat de cazier judiciar al persoanelor cu care locuieste solicitantul
  • Caracterizari de la ultimul loc de munca (minim doua pentru fiecare persoana) Cerificat medical privind starea de sanatate a celorlalte persoane cu care locuieste solicitantul
  • Declaratie notariala pe propria raspundere a persoanei / fiecarui membru al cuplului conjugal ca nu au fost decazuti din drepturile parintesti
  • Declaratie privind motivatia de a adopta si asteptarile persoanei / familiei in legatura cu varsta, sexul si situatia psihosociomedicala a copilului pe care doresc sa il adopte
  • Declaratie privind indicarea motivelor pentru care unul din soti nu doreste sa adopte (in cazul in care cererea este formulata numai de unul din soti si celalalt nu se asociaza la cerere)
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.