Un imobil emblematic pentru cartierul Fabric, din Timisoara, intra in administrarea Primariei

TIMISOARA. Unul dintre cele mai impresionante monumente din Timisoara isi schimba complet infatisarea. Construita intre anii 1863-1865, in stil eclectic cu elemente maure, Sinagoga din Cetate va intra, in curand, in reparatii.

CITESTE SIUna dintre cele mai valoroase si mai frumoase cladiri din Timisoara isi schimba infatisarea

CITESTE SI: In acorduri de pian, la Aeroportul din Timisoara. Surpriza pregatita de Filarmonica Banatul pentru pasageri

Cladirea, una de referinta pentru comunitatea evreiasca din Timisoara, va fi refacuta, initial, chiar din banii comunitatii.

„Am venit dupa o saptamana extrem de optimista si fara precedent pentru comunitatea noastra, o saptaman in care s-au semnat contractele pentru debutul punerii in siguranta a sinagogii din Cetate, e o etapa preliminara, succinta, dar care este un inceput. Acest prim demers este facut doar din fondurile comunitatii evreiesti din Romania. Au fost promisiuni si pentru continuare lucrarilor, si din fonduri guvernamentale si din alte surse”, a spus Luciana Friedmann, presedintele comunitatii evreiesti din Timisoara.

Schimbari sunt si in ceea ce priveste sinagoga din cartierul Fabric. Dupa ce aceasta a fost concesionata Teatrului National din Timisoara, timp de 49 de ani, acum va intra in administrarea Primariei Timisoara.

„Am avut o intralnire trilaterala, cu domnul viceprimar Diaconu si cu doamna Ada Hausvater, am discutat despre viitorul sinagogii din Fabric, care va intra, cu acordul tuturor, in administrarea Primariei”, a adaugat Luciana Friedmann.

„Ne bucuram sa auzim aceste vesti despre sinagogi, pentru ca ele sunt adevarate valori ale orasului. De indata ce va trece in administratia noastra sinagoga din Traian, desigur ca ne vom ocupa sa alocam si fonduri pentru a face ce e de facut acolo, si ne bucuram daca lucrurile vor porni cat mai repede la sinagoga din Cetate”, a spus primarul Timisoarei, Nicolae Robu.

Se vor face lucrari si la cladirea care adaposteste sediul comunitatii evreilor din Timisoara, de pe strada Marasesti. Reprezentantii comunitatii au finalizat deja proiectul de reabilitare a cladirii, si spera sa primeasca sprijin financiar si din partea primariei, pentru a putea duce la bun sfarsit lucrarile.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ambele sinagogi sunt monumente de arhitectura splendide, ele readuc in memorie buna convietuire a etniilor din Timisoara altor vremuri si merita sa fie puse in valoare.
    Zeci de ani au fost ignorate si s-au distrus, le-a macinat indiferenta.
    Speram pe un sprijin mult mai activ din partea comunitatii evreiesti in Timisoara!