TIMISOARA. Timisorenii si turistii care vor trece pragul Muzeului National al Banatului vor putea vedea in martie un volum de mare valoare din patrimoniul institutiei.
CITESTE SI: Anunt important al politistilor de la Serviciul Rutier Timis legat de testele auto pentru permis
Este vorba despre un liturghier, o carte religioasa tiparita 1747, la Tipografia Ramnicului, din ordinul episcopului Climent, dupa un manuscris al inaintasului, mitropolitul Damaschin. Cartea este exponatul lunii martie si poate fi vazuta dupa ce a fost restaurata in Laboratorul Zonal de Restaurare.
„Liturghierul, fiind o carte veche romaneasca frecvent utilizata în slujbele din bisericile ortodoxe, este un obiect de o importanta valoare istorica, documentara, religioasa, care a contribuit la uniformizarea modului de savarsire a slujbelor si la instaurarea limbii romane în biserica naţionala. Valoarea obiectului, complexitatea restaurarii lui datorita deteriorarilor întalnite si a implicarii specialistlior din mai mute sectoare de restaurare (restaurare corp carte si legatura carte-veche, restaurare lemn, restaurare metal) au fost criteriile de selectie ale alegerii tipariturii pentru etalarea acesteia la exponatul lunii martie. Cartea prezenta deteriorari multiple datorate condiţiilor de pastrare, de manipulare si restaurarii realizate anterior(depozite substanţiale de murdarie, de ceara, pete, rupturi, lipsuri de material, margini franjurate). In urma testelor efectuate corelate cu cercetarea obiectului s-a constatat ca acesta prezenta degradari fizico-mecanice, fizico-chimice si biologice. Prin urmare, au fost efectuate operațiile de restaurare si conservare necesare„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.
Liturghierul poate fi vazut de mari pana duminica, intre orele 10 si 18.
Pe langa exponatul lunii, timisorenii si turistii vor putea vedea si expozitia „Memoria obiectelor si cultura urbana din vestul Romaniei”, care a va ramane in mansarda 2 pana in 23 aprilie.
Detalii despre expozitiile de la Muzeul National al Banatului puteti obtine de pe www.mnab.ro sau de pe pagina de Facebook a institutiei.