Un mare mister rezolvat de cercetatori: De ce nu ne putem gadila singuri!

Oricat de mult ne-am stradui, nu ne putem gadila singuri. Un specialist in neurostiinte a descoperit insa de ce nu putem face asta. Pentru a intelege de ce se intampla acest lucru, trebuie sa intelegem cum functioneaza creierul. Una dintre principalele sale sarcini este aceea de a incerca sa ghiceasca actiunile ce urmeaza sa se desfasoare. in timp ce noi suntem ocupati sa ne ducem viata de zi cu zi, parti din creier sunt mereu ocupa incercand sa prezica viitorul.

Va amintiti cum a fost cand ati invatat sa mergeti pe bicicleta? La inceput, a fost nevoie de multa concentrare pentru a putea tine ghidonul drept in timpul mersului. Dupa un timp, insa, activitatea a devenit mai simpla si placuta. Din experienta, creierul stie exact la ce sa se astepte iar datorita acestui lucru corpul poate pedala automat. Iata, deci, un exemplu in care creierul prezice toate miscarile pe care trebuie sa le efectuam in timpul unei activitatii.

In cazul in care se produce un eveniment neasteptat, precum vantul puternic sau taierea unui cauciuc,  creierul este fortat sa isi schimbe factorii predictivi legati de ceea ce se va intampla in continuare. Daca el isi face treaba bine, tot ceea ce va trebui sa facem in cazul vantului puternic va fi sa ne aplecam in asa fel incat sa nu cadem de pe bicicleta.

De ce este atat de important pentru creierele noastre sa prezica ce se va intampla? Pentru ca ne ajuta sa facem mai putine greseli, lucru care in unele situatii ne-ar putea salva viata.

Citeste mai mult!

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.