Un meci pentru istorie pe Dan Paltinisanu. Ultima partida pe stadionul unde Poli a ‘ingenunchiat’ marele Atletico Madrid si Sahtiorul lui Lucescu, dar pe care au pașit si Real, Ajax sau Manchester City. Galeria va flutura cel din urma steag alb-violet inainte de demolare

TIMISOARA. Dupa 61 de ani in care microbistii din Timisoara au trait momente memorabile, atat in competitiile interne, cat si in cele internationale, inainte ca stadionul Dan Paltinisanu sa fie demolat, cea mai mare arena a Banatului va gazdui un meci eveniment.

Se intalnesc Politehnica Timisoara si Rapid Bucuresti, cluburi ale caror galerii sunt infratite.

CITESTE SI: ‘La revedere, El Monumental!’, un eveniment emotionant marca Druckeria pe Stadionul Dan Paltinisanu din Timisoara, inainte de demolare 

Vechiul stadion al Timisoarei urmeaza sa fie pus la pamant, dupa mai bine de 2 ani in care nu s-a mai jucat nicio partida oficiala pe gazonul pe care candva intrau Atletico Madrid, Real Madrid, Celtic Glasgow, Ajax Amsterdam, Sahtior Donetk sau Manchester City.

Cel din urma meci pe Dan Paltinisanu va fi un duel intre echipele de old-boys ale Rapidului si Politehnicii.

Giulestenii vor veni la Timisoara cu fotbalisti precum Vasile Caciureac, Ion Craiu, Cristian Dulca, Dumitru Tîrțău, Zeno Bundea, Ștefan Nanu, Viorel Ion, Daniel Chiriță, Mugur Bolohan, Cristian Tănase, Costin Lazăr, Ovidiu Herea, Ștefan Ciuculescu, Marian Vlada, Lucian Goge. Antrenor va fi Ion Manu, iar managerul giulestenilor va fi Lucian Ionescu.

Pentru Politehnica ar putea intra in teren Marcel Baban, Marius Sasu, Paul Codrea , Sorin Frunza, Petru Țurcaș, Sorin Vlaicu, Silviu Bălace, Iasmin Latovlevici sau Florin Macavei.

Galeria alb-violeta, ultimul spectacol in jurul terenului

Partida amicala dintre Poli si Rapid va avea loc vineri, 27 septembrie, de la ora 16.00, iar membrii galeriei Politehnicii vor avea acces la meci in spatele portilor, dar si pe pista de atletism a stadionului, in jurul terenului.

Ultima intalnire intre cele doua cluburi pe stadionul de la Timisoara a avut loc in 29 februarie 2020, in etapa cu numarul 23 a ligii secunde, cand meciul s-a incheiat la egalitate, 0-0.

De asemenea, suporterii Politehnicii de la Druckerie au anuntat zilele trecute ca, inainte ca arena sa fie pusa la pamant, vor organiza o expozitie in tribuna oficiala pentru a oferi tuturor iubitorilor de fotbal un loc in care, vreme de cateva saptamani, sa retraiasca cele mai importante momente din istoria de 61 de ani a arenei.

Va reamintim, Consiliul Judetean Timis a decis inchiderea stadionului Dan Paltinisanu in luna februarie a anului 2022, dupa ce la un meci de liga secunda al Politehnicii Timisoara cu Petrolul Ploiesti, nocturna s-a stins de doua ori intr-o repriza. In urma acelui eveniment, alb-violetii au si pierdut acel meci la masa verde.

De atunci, pe batranul stadion s-au disputat doar meciuri amicale, cu portile inchise, ori au facut antrenamentele echipele de baieti si fete ale Politehnicii Timisoara.

In urma cu cateva saptamani a fost lansata licitatia pentru demolarea batranului Stadion Dan Paltinisanu, pentru ca in loc sa fie construita o noua arena la Timisoara.

***

Primele meciuri jucate pe batranul stadion, incepand cu 1963, au fost in cadrul unui turneu amical la care au participat Stiinta Timisoara, UTA, Velez Mostar si Vasas Gyor, patrulater ce a fost castigat de aradeni. UTA si Stiinta Timisoara au incheiat cu cate 3 puncte competitia, insa aradenii au avut un golaveraj de 6-3, in timp ce studentii timisoreni au incheiat cu 4-3.
Primul meci oficial pe stadionul „1 Mai” avea sa se joace in 19 mai, cand Stiinta Timisoara incheia la egalitate, 1-1, meciul cu formatia Crisana Oradea.

In 1990 numele a fost schimbat in „Stadionul Politehnica”, iar in 1995, dupa moartea lui Dan Paltinisanu, arena a primit numele jucatorului care in 1980 aducea, prin golul sau din minutul 96, Cupa Romaniei la Timisoara.

Tot aici a mai jucat meciuri in Cupele Europene si echipa de rugby a Timisoarei, s-au jucat finale de Cupa a Romaniei(in 2007, atat cea a baietilor, castigata de Rapid, cat si cea a fetelor, care a revenit echipei Pandurii Targu Jiu), dar si o finala a Campionatului National de fotbal american(in 2014, pierduta de Timisoara in fata lui Bucharest Rebels).

Echipa nationala a Romaniei a jucat de 6 ori pe stadionul Dan Paltinisanu, doua dintre partide fiind oficiale:
1. Romania 0 – 2 Iugoslavia(amical, 30 martie 1983)
2. Romania 2 – 0 Finlanda (preliminariile Campionat Mondial 1986, 28 august 1985)
3. Romania 2 – 1 Uniunea Sovietica (amical, 23 aprilie 1986)
4. Romania 0 – 1 Croatia (amical, 20 noiembrie 2002)
5. Romania 2 – 0 Slovenia (preliminarii Euro 2008, 6 iunie 2007)
6. Romania 0 – 3 Israel (amical, 3 martie 2010)

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cand incepe demolarea ?

    • Ieri. Tu stii sa citesti?

  2. Mai propun pentru lot Poli: Rotariu, Varga, Vlaicu, Ionut, Bungau, Timofte, Kovacs etc. Si Contra, dar este prea departe :))

    • Cred ca nu este nici un eveniment! După 2 ani sa ajungi doar sa demolezi un stadion construit de comuniștii mult huliti nu cred ca reprezinta vreo mare importanta, dimpotrivă?! Poate urmează contestari și alte terjiversari și apoi ma întreb când va avea și Timișoara, primul oraș liber al României un stadion decent?! Despre ce vorbim aici?! Cam asta e clasa politică a țării cea care hotărăște astăzi, am ajuns de rasul plânsului! Nu știu dacă Timișoara, Banatul se poate mândri cu astfel de lucruri?!

  3. Gușatu….

  4. asadar … l*au inchis ca nu mai prezinta siguranta .., dar il deschid pentru un ultim meci … !? pai si cu siguranta cum ramane !??

  5. Cred ca si o parte din stranieri ar fi putut fi invitati, au impins serios echipa in anii 2005-2009! Nu a fost vina lor ca s-a destramat echipa. (Mansour, Rusic, Vrsic, etc.
    Sa nu mai zic de Zicu, SILVASAN, Buia, Gusatu, TITI VARGA!

    Nu e nici un jucator de prin ’84 incoace care – in opinia mea – ar intruchipa mai mult spiritul echipei decat Titi Varga!

  6. Plus, o mana de antrenori care au ajutat (sau incurcat) echipa de-a lungul anilor, ar putea fi invitati de asemenea.
    Sa nu mai vorbim ca Claudio Zambon are profil pe Linkedin si Iancu si-a platit datoriile catre statul roman (cele privative de libertate). El chiar a pus suflet, desi avea dublu scop.
    A, si nu vorbeste nimeni daca intrarea e pe bani sau gratis, vom avea o surpriza cand ajungem la portile stadionului??

  7. Daca nu joaca Mansour degeaba

  8. astia de mai sus ati citit articolul? accesul se va face pe pista de atletism, nu in tribune

  9. Acum il darama. inainte de alegerile din 2028 fac studiu de fezabilitate pentru unu nou, in 2032 fac proiectu.. in 2036 contestatii la proiect

    • Ha , ha , ha !!!
      Foarte amuzant , dar din pacate ai dreptate .
      Pariez ca pana la inaugurarea oficiala a noului stadion , vor trece minim 10 ani .
      UE intregii clase politice din Timis ,

  10. Ați uitat de întâlnirea cu celtic glasgow

  11. Romania Israel a fost 0-2