Un muzeu, un spatiu dedicat lui Bela Bartok si expozitii. Planurile pentru Castelul Nako, dupa ce acesta va intra in intregime in proprietatea Primariei Sannicolau Mare

TIMIS. Dupa ce toamna trecuta consilierii judeteni din Timis au aprobat formarea unei comisii care sa faca demersurile pentru declararea Castelului Nako ca fiind de utilitate publica, in asteptarea momentului in care vor avea in proprietate intreaga cladire, autoritatile locale din Sannicolau Mare isi fac planuri privind modul in care vor functionaliza la maximum spatiile frumosului edificiu.

Deocamdata, insa, mai au de asteptat, intrucat situatia castelului trebuie lamurita. Partea privata a constructiei numara nu mai putin de 4 familii de mostenitori care nu reusesc sa duca la bun sfarsit procedura de succesiune.

S-au facut demersuri, ne-am intalnit cu avocatii celor 4 familii care sunt mostenitoare. A ramas in sarcina lor in continuare sa isi faca succesiunea. Ei n-au facut acest lucru la timpul sau… Noi suntem pregatiti in orice moment sa platim pentru cota parte care e in proprietate privata, dar depinde foarte mult de mostenitori sa se inteleaga, sa faca procedura. Nu putem noi sa le facem succesiunea.
Nu avem un orizont de timp pentru cand se va incheia procedura, pentru ca una dintre familii este in Austria, doua sunt in Germania, e complicat, din cate am inteles.
Dar noi, in paralel, am continuat procedura de expropriere si mergem pe aceasta varianta.

In jur de 35-37 e procentajul din proprietatea privata. Ceea ce este trist in aceasta poveste e ca asupra sumelor am cam agreat, si de o parte si de alta, in urma unor rapoarte de evaluare, doar ca ei nu isi fac succesiunea. Noi am asteptat foarte mult timp si se pare ca varianta exproprierii va fi varianta prin care sa putem obtine acest lucru, chiar daca dureaza mai mult timp„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Danut Groza, primarul orasului Sannicolau Mare.

Atunci cand va intra integral in proprietatea Primariei Sannicolau Mare, castelul ar urma sa gazduiasca deopotriva un muzeu, spatii expozitionale si evenimente culturale.

Vrem sa transformam tot castelul intr-un muzeu si sa-l punem intr-un circuit turistic local, pe langa alte obiective, astfel incat un numar cat mai mare de oameni sa se bucure de el. O componenta importanta din Castelul Nako va fi alocata lui Bela Bartok, care s-a nascut in Sannicolau. Intr-un alt loc ne dorim sa facem expozitii temporare, pentru a se bucura si locuitorii din Sannicolau de ele„, a adaugat pentru opiniatimisoarei.ro Danut Groza.

Castelul Nakó, situat in inima orasului Sannicolau Mare, a fost construit in anul 1864 de contele Kálmán Nakó in stil neoclasic, dupa planurile arhitectului Miklós Ybl. In jurul castelului a fost amenajat un parc cu arbori de esenta rara.

Cladirea, strajuita de un turn in stil medieval, are 99 de incaperi. In vremurile sale de glorie, in castel se aflau o biblioteca cu 5.000 de volume, picturi, statui, mobila sculptata, portelanuri rare, scrisori de la Ferenc Deák, Franz Liszt si Richard Wagner. Valorile din castelul contilor Nako au disparut insa imediat dupa Primul Razboi Mondial, cand Banatul, pentru scurt timp, s-a aflat sub ocupatie sarbeasca, apoi franceza. Dupa Primul Razboi Mondial, in castel s-a organizat prima scoala agricola din Romania, pentru ca in 1941 sa devina sediu legionar si apoi cazarma-depozit de armament.

Dupa al Doilea Razboi Mondial, intre anii 1949-1951 in castel a functionat o scoala de tractoristi, iar in anii 1953-1955 o scoala agricola. In 1975 Primaria Sannicolau Mare a organizat in castel Muzeul „Béla Bartók”, pe care l-a inaugurat in 1981. Tot in anii 1980 in castel a functionat si Casa Pionierilor. Dupa Revolutia din 1989, a devenit discoteca si club de calculatoare. Apoi, castelul a adapostit Casa de Cultura si muzeul orasului. Este inscris pe lista monumentelor istorice din judetul Timis.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.