Un nou focar de pesta porcina africana confirmat in Timis. Este al doilea in ultima saptamana

TIMIS. La cateva zile dupa ce pesta porcina africana a fost confirmata in localitatea Belint, probele de laborator au confirmat prezenta bolii intr-o alta localitate.

CITESTE SI: Doi oameni morti, doua TIR-uri facute scrum si un al treilea avariat, dupa un accident pe drumul ce leaga Timisoara de Baile Herculane

De aceasta data este vorba despre comuna timiseana Barna, aflata la 30 de kilometri de primul focar. Virusul a fost confirmat dupa ce probele luate de medici veterinari au fost trimise la laboratoarele din Satu Mare si Bucuresti.

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta pestei porcine africane, intr-o gospodarie din localitatea Barna, judetul Timis, iar in data de 30.01.2019, la un cadavru de tineret porcin, gasit aruncat pe camp, in apropierea aceleiasi localitati„, au transmis reprezentantii DSVSA Timis.

Reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si Siguranta Alimentelor au luat deja primele masuri dupa descoperirea celui de-al doilea focar.

A fost stabilita zona de protectie din jurul focarelor de boala, cuprinzand teritoriul localitatilor Barna, Juresti, Botesti, Sarazani, Poganesti, Botinesti si Drinova si respectiv zona de supraveghere din jurul focarelor, ce cuprinde localitatile Saceni, Traian Vuia, Surducu Mic, Fardea, Hauzesti, Crivina, Criciova, Ciresu, Maguri, Tapia, Lugojel, Lugoj, Hezeris, Valea Lunga Romana, Sudrias si Jupani. Au fost efectuate si inca se afla in desfasurare inspectii sanitare veterinare in exploatatiile cu porcine din zona de protectie si respectiv zona de supraveghere„, au transmis reprezentantii DSVSA Timis.

CITESTE SI: Incendiu la o ghereta din Piata Mehala din Timisoara. Foto 

Acesta este al doilea focar de pesta porcina africana confirmat in Timis dupa cel de la Belint. Porcii bolnavi au fost adusi in Timis din judetul Bihor si au ajuns la Giroc, Belint, Barna si in Beba Veche.

Reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si Siguranta Alimentelor Timis ii avertizeaza pe timiseni sa respecte regulile impuse in asemenea situatii.

In aceste zone, este interzisa scoaterea sau introducerea fara aprobare scrisa din partea autoritatii sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judeteana a porcilor vii, carnii de porc, produselor din carne de porc, furajelor, a gunoiului de grajd rezultat de la porcine. Orice miscare din exploatatii (gospodarii), a porcinelor vii, poate fi permisa numai daca aceste porcine sunt identificate prin crotali auriculare aplicate de catre medicul veterinar din comuna si sunt insotite de formulare sanitare veterinare de miscare a animalelor vii. Orice caz de moarte, imbolnavire sau suspiciune de boala, la animale in general si la porcine in special, trebuie imediat, conform legii, adusa la cunostinta medicului veterinar din circumscriptia sanitara veterinara locala, sau medicilor veterinari oficiali ai Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Timis. La fel, gasirea de cadavre provenite de la porci domestici sau mistreti„, spun reprezentantii DSVSA Timis.

Intre timp, pe fir a intrat si Politia care urmeaza sa stabileasca traseul exact pe care au ajuns animalele in Timis si a intocmit un dosar penal celor care au adus virusul in judet prin cumpararea animalelor din zone infectate.

La Timisoara ar putea ajunge si ministrul agriculturii, Petre Daea, pentru a vedea cum se prezinta situatia pestei porcine africane in teren.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.