Un nou penitenciar al Timisoarei s-ar putea construi in zona Podului Modos. Cand vor fi bani!

Penitenciarul cu regim deschis din Timisoara sta cel mai bine dintre toate amplasamentele de acest gen din tara cand vine vorba de veniturile stranse prin munca prestata de detinuti. Totusi, bani sa se construiasca o alta inchisoare nu exista. Discutiile despre mutarea penitenciarului de pe str. Popa Sapca dureaza de multi ani, dar nu s-au concretizat. Una dintre variantele unei constructii noi este in zona de la Podul Modos.

Pe str. Popa Sapca din Timisoara, aproape de zona centrala a orasului, detinutii se „desfasoara” pe 2 hectare de teren, spatiu care nu le ajunge, spune Ioan Bala, seful Administratiei Nationale a Penitenciarelor din Romania si fost director al inchisorii din oras. Pentru cele peste 1.000 de persoane private de libertate aflate pe Popa Sapca nr.7 se doreste crearea de ateliere pentru productie si o sala de sport, constructii care nu se pot ridica pe spatiul disponibil. „Vom face un caiet de sarcini pentru a vinde spatiul pe care il avem acum. Am facut o propunere catre minister (Justitiei, n.r.), si sper sa se gaseasca modalitatile potrivite. Ar fi fost minunat sa se accepte vanzarea cand erau preturile bune, dar nu au acceptat ministrii atunci. Toate locatiile din intravilan pot fi luate in considerare, nu neaparat cele din Timisoara”, a spus Ioan Bala.

Penitenciarul Timisoara este proprietar al unui teren de 47 de hectare in zona Podului Modos, in partea de vest a orasului. „Suntem de mai multa vreme intabulati pe terenul de la Podul Modos. Poate fi una din locatiile unde s-ar putea construi noua inchisoare. Banii ne opresc sa facem asta. Pe axele de finantare nu este prevazut niciun leu pentru dezvoltarea infrastructurii”, a adaugat Bala.

Inchisori noi vor  fi construite, cand vor fi si fonduri, la Resita, unde nu exista nicio astfel de institutie, dar si in Moldova si Ardeal. Un proiect care are deja finantare, de 5 milioane de euro, este planuit in Delta Dunarii, unde se doreste ridicarea unui complex ecologic destinat detinutilor carora li se va accepta eliberarea conditionata pentru buna purtare. „Cu doi ani inainte de eliberarea conditionata vor efectua o ultima parte din pedeapsa acolo. Penitenciarul se va construi in satul Tataru, la 6,2 km de Chilia. Fiecare va construi si administra spatiul in care va locui. Va fi construit ca o comunitate locala, cu consiliu local si tot, doar postul de politist va fi ocupat. Contractul a fost semnat, va avea o capacitate de 120 de locuri”, a mai spus seful penitenciarelor din Romania.

Revenind la Timisoara, penitenciarul care functioneaza in regim deschis a reusit sa adune, in 2010, venituri de 4,6 milioane lei noi din munca celor peste 460 de detinuti care efectueaza munci platite la curatenie pe spatiul public, agricultura sau infrastructura. Detinutii castiga intre 4 si 8 lei pe ora, 40% din bani le intra in cont, iar restul intra in bugetul inchisorii.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sa se formeze un cor al detinutilor,o echipa de dans,teatru,si sa se organizeze spectacole pe bani,chiar zilnic.Calugaritele ar putea sa-i invete sa cante,tineri voluntari talentati(Caritas,Bethany etc)

  2. Se poate invata f.usor pictura pe sticla,pe lemn(icoane ex.)deci sa se formeze un atelier de arta,se pot vinde ca martisoare de ex.,e nevoie doar de un binevoitor cu talent care sa-i invete gratis sa confectioneze tot felul de obiecte pentru vanzare…