TIMISOARA. Disperarea impinge Primaria Timisoara sa cheltuie inca o suma insemnata din bugetul local pentru a opri nesimtirea de pe strazile orasului, cautand o a treia firma care sa contribuie la curatenia orasului.
Municipalitatea a lansat o licitatie si cauta un partener care sa se preocupe de curatarea, transportul si depozitarea gunoaielor pe care nesimtitii orasului le arunca la colt de strada, fenomen ce pare de neoprit in ultimii ani la Timisoara. Este vorba insa de resturile provenite din constructii si cele vegetale, care nu se regasesc in contractele incheiate cu Brantner (care trebuie sa spele si sa mature strazile si sa goleasca cosurile de gunoi) si Retim (care are in atributii sa goleasca pubelele de gunoi menajer, respectiv sa opereze punctele de colectare nu demult deschise in cateva locuri din oras, unde timisorenii responsabili sa arunce deseurile nemenajere).
Conform anuntului din Sistemul Electronic de Achizitii Publice, Primaria Timisoara vrea sa incheie un contract pentru urmatorii 4 ani.
Valoarea estimata este de 29.722.332 lei fara TVA, adica peste 6.300.000 de euro.
„In baza Acordului–cadru si a contractelor subsecvente vor fi prestate servicii de colectare, transport, depozitare/valorificare a deseurilor vegetale si a deseurilor din constructii provenite din demolari, din activitati de reamenajare si reabilitare, abandonate pe domeniul public al Municipiului Timisoara, in conformitate cu cerintele impuse in documentatia de atribuire. Valoarea totala estimata a Acordului cadru este de 29.722.332 lei fara TVA. Valoarea estimata maxima a celui mai mare contract subsecvent este de 7.430.583 lei fara TVA. Frecventa si valoarea contractelor ce urmeaza sa fie atribuite: Durata prezentului acord cadru: 4 ani (48 luni) incepand de la data semnarii lui de catre parti. Contractele subsecvente se vor incheia anual sau in functie de necesitatile autoritatii contractante si de fondurile alocate acestei destinatii, pe toata perioada de valabilitate a acordului-cadru„, se arata in anuntul de licitatie postat miercuri, 28 august.
Reprezentantii Primariei spera ca in acest fel sa dispara pentru totdeauna rampele clandestine de gunoi de pe strazile orasului.
„Intrucat s-a constatat ca majoritatea deseurilor abandonate pe domeniul public sunt deseuri vegetale (crengi, iarba, frunze, etc.) si deseuri din demolari si constructii, am decis sa contractam un operator dedicat, care sa colecteze aceste tipuri de deseuri, iar astfel activitatea de eliminare a rampelor de gunoi de pe domeniul public sa se faca intr-un timp mult mai scurt. Desi am infiintat punctele de colectare, iar cetatenii pot depune gratuit aceste tipuri de deseuri, exista o masa de oameni care in continuare arunca deseuri pe domeniul public iar noi prin acest contract dorim sa aducem un plus in viteza de colectare a acestor deseuri de pe domeniul public. Licitatia este pentru un acord cadru pe 4 ani, in care se plateste in functie de cantitatea de deseuri care se ridica. Speram ca in timp aceste rampe de gunoi sa dispara si sa nu fim nevoiti sa mai cheltuim niciun leu pentru astfel de servicii„, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro city-managerul Timisoarei, Robert Kristof.
Criteriile de atribuire a contractului vizat de aceasta licitatie sunt capacitatea tehnica a firmei pentru colectare si transport (30%) si pretul cel mai bun (70%).
Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 7 octombrie, la orele 15.00.
Politistii locali continua sa dea amenzi celor pe care ii prind ca abandoneaza gunoaie la margine de strada in Timisoara. Numai de la inceputul anului au sanctionat 1680 de nesimtiti.
Pareri
După părerea mea, trebuiau amendați, nu 1600, ci peste 4500.Făceau şi rost de bani, adică miliția îşi justifica pe deplin munca, pentru aşi plăti salariile din plin- incusiv tichete fe vacanță- că acolo sunt primii, iar nesimțiții odată identificați, să fie obligați să-şi care gunoaiele unde trebuie pe cheltuiala lor !
Cea mai mare greseala facuta a fost desfiintarea campaniilor de curatenie de primavara si toamna cand fiecare punea ce nu mai avea nevoie la colt de strada intr-un loc de unde stia ca vor fi luate de CRETIM(da, am scris bine).
Tipic romanesc:distrugem ce-i bun si functioneaza.
Nu contest ca si aceste containere actuale sunt bune dar sa fim seriosi: nu toti au masini personale ca sa le umple cu saci cu moloz sau cu iarba si apoi sa le transporte in locatia cea mai apropiata.Ca sa nu mai vorbim de electrocasnice mari,mobila..care nici cu masina personala nu pot fi transportate.Si cum nu tot romanul isi permite sa plateasca camionete care sa vina sa-i duca mobila sau frigiderul la retim…tot la colt de strada le va depune.
Iar Brantner nu stiu ce fel de frima este..dar numai de curatenie nu e.E o mizerie generala in tot orasul.Strazi anuntate ca vor fi spalate si curatate si la borduri de noroi si ierburi crescute SUNT LA FEL ca inainte.Se pare ca Brantner doar pe hartie face curatenie.Dar domn primar nu-i controleaza sa vada CUM isi fac de fapt treaba platita de NOI.Si asta e valabil si pentru firmele ce intretin spatiile verzi.Haos total.Fiecare face cum vrea .Domnii din primarie dorm pe salarii nesimtite.
Pe bune? Are bani sa schimbe mobila, dar nu are 100 de lei sa transporte vechitura la un centru de colectare? Chiar e pe bune?
Picard, ai punctat perfect fiecare punct, dar ai omis totuși unul. Cea mai mare nesimțire vine din partea acestui primar incompetent care-și bate joc de noi și de banii oamenilor.
In nici o tara din Europa gunoiul nu se colecteaza gratuit! Iar daca indraznesti sa le pui aiurea amenda te ustura la buzunar. Zilele trecute femeie ducea niste deseuri vegetale din fata blocului la o rampa clandestina situata la 50 de metri, am atentionat-o ca nu e bine dar m-a privit cu niste ochi de vita neinteleasa si si-a continuat activitatea. A doua zi a aparut un frigider, acum vad deseuri de constructii. E NESIMTIRE!! Daca se aduna de pe rampele clandestine dupa 2 zile apar noi si noi gunoaie. Unii din timisoreni au devenit niste NESIMTITI!!
Problema delicata apare atunci cand cureti iarba din fata blocului (deseuri vegetale, crengi, iarba, frunze, etc. in campanie personala) si apoi, conform regulilor nu ai unde sa o depozitezi pentru colectarea acestora. Sau un manunchi de 1/2 m2 trebuie dusi (de nana Floare) la capatul lumii.
Inca odata, nu este vorba de alte tipuri de deseuri!
Unde sunt politistii comunitari??De ce nu vede nimeni mizeria lasata intre blocuri sau in parcari de asa zisele
,,service-uri,,auto improvizate ??Masini vechi aduse de afara,se repara in vazul lumii cu zgomotul si mirosurile si mizeria aferenta…sticle,coji de seminte,peturi de bere,mucuri de tigara…Si asta aproape seara de seara….saptamana de saptamana.Locatarii de la parter,nu mai pot sta cu geamurile deschise..Si asta este Timisoara..capitala culturala,cu record la LED-uri aprinse.Nu mai bine era record la curatenie si respectarea ordinii publice??Intreb,nu dau cu paru’.
Situatia celor de la bloc e simpla. Proprietatea lor se termina la marginea trotuarului de protectie din jurul blocului, adica la 0,5 m de peretele fundatiei. Mai incolo de acesta, e domeniu public, adica de cele mai multe ori, terenul primariei.
Deci primaria ar trebui sa vina cu firmele din subordine (platite de la buget), exact cum face in zona centrala (si pe la anumite blocuri si cartiere de case), sa se ocupe de aceste terenuri. Dar nu se intampla asta.
Atunci proprietarul civilizat de la bloc ce face, ca sa nu-i intre serpii in casa? Curata in jurul blocului, leaga crengile, pune frunzele si iarba in saci si depune (nu le abandoneaza) deseurile intr-un loc de unde sa poata fi ridicate de firmele care trebuiau sa faca treburile astea. Deseurile nu sunt ridicate de nimeni, civilizatul e amendat si toata lumea e multumita.
Sa stai la casa , sa-ti cureti curtea de balarii si sa platesti pentru ridicarea acestora e ok. Dar sa stai la bloc, sa aduni gunoiul altuia si sa mai si platesti transportul cred ca e nesimtire.