Un nou val de scumpiri: De la 1 martie, creste pretul carburantilor si cel al alimentelor

1 martie vine cu un nou val de scumpiri pentru romani. Va creste pretul la caldura, benzina, motorina. si nu sunt singurele vesti proaste. Scumpirea carburantilor inseamna, de fapt, si mancare mai scumpa.

In toamna anului trecut, pretul unui kilogram de faina era de 0.78 de lei. Acum, producatorii de paine iau faina cu un pret aproape triplu. Prin urmare, pretul painii va creste si el.

Tot materia prima scumpeste si uleiul. Stocurile de floarea soarelui s-au terminat, iar producatorii importa acum la preturi mai mari.

Scumpirea combustibililor va creste si mai mult pretul alimentelor. in plus, si tarifelee calatoriilor cu taxiul vor creste.

Specialistii anunta ca, in curand, Romania va importa hartie si carton la preturi mult mai mari. Marii producatori europeni au anuntat deja majorari de pana la 10%.

Romania, locul al patrulea din UE la scumpirea alimentelor

Luna februarie a adus romanilor majorarea pretului la alimente cu mai bine de opt procente fata de aceeasi perioada a anului trecut. Romania se afla pe locul al patrulea in Europa, in topul tarilor in care mancarea s-a scumpit, in timp ce in tari ca Olanda sau Irlanda preturile la alimente au scazut.

In zona euro, pretul alimentelor a crescut fata de luna decmbrie 2010, in medie cu 0,4%. Fata ianuarie, anul trecut cresterea a fost de 1,5%. Cele mai mari diferente s-au inregistrat in Cipru, in timp ce in Olanda, alimentele s-au ieftinit cu 0,7%.

La noi, mancarea s-a scumpit cu mai mult de un procent in ultima luna, si cu aproape opt procente fata de anul trecut. Cele mai mari scumpiri la alimente s-au intregistrat, in ultimii doi ani, in Turcia, Ungaria si Polonia.

Romania se situeaza pe locul al patrulea in acest clasament. La polul opus se afla Irlanda, unde alimentele s-au ieftinit cu peste opt procente.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.