Daca sunteti fericitul posesor al unei case cu pod si inca nu ati transformat acel spatiu intr-o frumoasa mansarda, acum este momentul. Pentru ca modificarea intr-un spatiu locuibil sa fie facuta cat mai practic, trebuie respectate cateva reguli. ”Este de retinut faptul ca fiecare pod de cladire are deja o structura mestesugita, conceputa sa acopere un spatiu de locuit, sa-l protejeze si atat, dar poate fi modificat cu ajutorul unui specialist”, a spus arhitectul Marius Lacatus. in cazul in care nevoia de spatiu locuibil nu poate fi ingramadita de catre un arhitect intr-un pod existent,cu cheltuieli minime, puteti apela la simtul inovator al acestuia si sa reconfigurati acoperisul. Zona de "coama" a acoperisului, trebuie sa fie cat mai inalta posibil. Aceasta inaltime va permite dialogarea cu spatii generoase de locuit. O alta variabila de luat in calcul este inaltimea parapetului lateral; aceasta zona poate acomoda cu usurinta momentul de repaos diurn sau nocturn, precum si spatiile de depozitare. De asemenea, ideal este ca panta acoperisului sa fie cat mai mare. Altfel spus, fiecare pod poate fi metamorfozat intr-un spatiu unic de locuit. Pentru ca mansarda este dezavantajata de inclinatia acoperisului, este indicat ca scara sa fie pozitionata cat mai aproape de zona centrala a acoperisului, in zona inalta. Daca iluminarea nu poate fi facuta cu geamuri nomale, alternativa cea mai folosita este introducerea unor ferestre in planul mansardei. Acum ca accesul si incaperea sunt rezolvate, urmatorul pas tine de mobilarea mansardei. Trebuie sa stiti ca o mansarda se mobileaza dupa aceleasi criterii ca in orice alt spatiu locuibil, tinandu-se seama, suplimentar, de zonificarea impusa de forma acoperisului si de potentialul vitrat din planul acestuia. Exista corpuri de mobila speciale pentru astfel de incapei, insa si o mobila normala se poate potrivi perfect. [caption id="attachment_2028" align="alignleft" width="200" caption="Marius Lacatusu"][/caption] ”A locui la mansarda inseamna a fi aproape de soare si de dimineata. in cazul unei iluminari zenitale inspirate, inseamna a urca cateva scari, a te refugia, a te retrage din calea deranjului obositor diurn… inseamna odihna”mai spune arhitectul Marius Lacatus. Cat costa? Investitiile facute in amenajarea unui pod nelocuit sunt mult mai reduse comparativ cu ridicarea de la zero a unei anexe la locuinta deja existenta sau cu achizitionarea unei case. in plus, infrastructura si utilitatile sunt deja create, iar prin reabilitarea termica sunt reduse costurile la incalzire, intrucat pierderile de caldura pentru intreaga locuinta sunt mai mici. Pretul mediu pe metru patrat pentru amenajarea unei mansarde variaza in functie de suprafata podului, materialele folosite, ce se pastreaza si ce se foloseste din structura anterioara. Astfel, in medie, pretul pe metru patrat poate fi de aproximativ 150-200 euro la cheie. [nggallery id=45]
Daca sunteti fericitul posesor al unei case cu pod si inca nu ati transformat acel spatiu intr-o frumoasa mansarda, acum este momentul.
Pentru ca modificarea intr-un spatiu locuibil sa fie facuta cat mai practic, trebuie respectate cateva reguli. ”Este de retinut faptul ca fiecare pod de cladire are deja o structura mestesugita, conceputa sa acopere un spatiu de locuit, sa-l protejeze si atat, dar poate fi modificat cu ajutorul unui specialist”, a spus arhitectul Marius Lacatus. in cazul in care nevoia de spatiu locuibil nu poate fi ingramadita de catre un arhitect intr-un pod existent,cu cheltuieli minime, puteti apela la simtul inovator al acestuia si sa reconfigurati acoperisul.
Zona de „coama” a acoperisului, trebuie sa fie cat mai inalta posibil. Aceasta inaltime va permite dialogarea cu spatii generoase de locuit. O alta variabila de luat in calcul este inaltimea parapetului lateral; aceasta zona poate acomoda cu usurinta momentul de repaos diurn sau nocturn, precum si spatiile de depozitare. De asemenea, ideal este ca panta acoperisului sa fie cat mai mare. Altfel spus, fiecare pod poate fi metamorfozat intr-un spatiu unic de locuit.
Pentru ca mansarda este dezavantajata de inclinatia acoperisului, este indicat ca scara sa fie pozitionata cat mai aproape de zona centrala a acoperisului, in zona inalta. Daca iluminarea nu poate fi facuta cu geamuri nomale, alternativa cea mai folosita este introducerea unor ferestre in planul mansardei. Acum ca accesul si incaperea sunt rezolvate, urmatorul pas tine de mobilarea mansardei. Trebuie sa stiti ca o mansarda se mobileaza dupa aceleasi criterii ca in orice alt spatiu locuibil, tinandu-se seama, suplimentar, de zonificarea impusa de forma acoperisului si de potentialul vitrat din planul acestuia. Exista corpuri de mobila speciale pentru astfel de incapei, insa si o mobila normala se poate potrivi perfect.
”A locui la mansarda inseamna a fi aproape de soare si de dimineata. in cazul unei iluminari zenitale inspirate, inseamna a urca cateva scari, a te refugia, a te retrage din calea deranjului obositor diurn… inseamna odihna”mai spune arhitectul Marius Lacatus.
Cat costa?
Investitiile facute in amenajarea unui pod nelocuit sunt mult mai reduse comparativ cu ridicarea de la zero a unei anexe la locuinta deja existenta sau cu achizitionarea unei case. in plus, infrastructura si utilitatile sunt deja create, iar prin reabilitarea termica sunt reduse costurile la incalzire, intrucat pierderile de caldura pentru intreaga locuinta sunt mai mici.
Pretul mediu pe metru patrat pentru amenajarea unei mansarde variaza in functie de suprafata podului, materialele folosite, ce se pastreaza si ce se foloseste din structura anterioara. Astfel, in medie, pretul pe metru patrat poate fi de aproximativ 150-200 euro la cheie.