TIMISOARA. Ce se intampla in magazinele si firmele de servicii din Timisoara si din Timis, cat de bine informati sunt consumatorii, cat de des fac reclamatii legate de produsele pe care le cumpara si cum ii protejeaza legea, ne vorbeste intr-un interviu acordat opiniatimisoarei.ro Marinela Ilias, comisar sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Timis.
In ultimii ani a explodat shoppingul online si tot mai multi timiseni aleg varianta comoda a cumparaturilor din fata calculatorului. Legea ii apara foarte bine.
„Consumatorii care fac cumparaturi pe internet, trebuie sa stie ca in termen de 14 zile de la primirea produsului achizitionat, il pot returna fara sa justifice in vreun fel decizia. Agentul economic ca i-a vandut produsul este obligat sa-i retruneze omului banii, chiar daca produsul a fost desigilat. Daca nu il desigiliezi, daca nu il scoti din ambalaj, nu poti sa vezi produsul„, explica Marinela Ilias.
Timisenii prefera sa faca plangerile catre OPC pe internet.
„Cum toata lumea are acces mai nou la internet, cele mai multe reclamatii ne parvin online, prin intermediul site-ului ANPC.ro. Acolo se completeaza campurile din sectiunea reclamatii, se pot trimite documente scanate sau poze ale produselor reclamate. In Judetul Timis consumatorii sunt foarte bine informati: stiu cum sa apeleze la noi, stiu ce drepturi au, stiu cu ce documente trebuie sa isi probeze reclamatiile„, precizeaza comisarul sef al Protectiei Consumatorilor.
Cele mai multe nereguli gasite la rafturi in Timisoara si in judet sunt legate de preturi si etichetare.
„Problemele cel ai des intalnite sunt cele legate de faptul ca unele produse nu au traducere in limba romana pentru ca etichetele se dezlipesc foarte usor, sau au scris foarte mic, care e la limita lizibilitatii. Alte probleme sunt legate de aparitia unor diferente intre pretul afisat pe raftul magazinelor si pretul incasat la casa„, spune Marinela Ilias.
Garantia comeciala, legea de aur a consumatorului.
„Guvernul a introdus din aceasta luna garantia comerciala. Pana la aparitia acestei garantii, daca azi cumparam un produs si maine se strica, magazinul, in prima faza, incerca sa il repare, sa-l trimita in service si, daca nu se poate reapara, atunci il inlocuieste cu unul similar. Acum, daca magazinul isi face reclama ca il schimba, nu mai poate sa-l trimita in service, trebuie sa il schimbe cu unul nou sau sa dea banii inapoi clientului„, precizeaza seful Protectiei Consumatorilor Timis.
Despre toate acestea, cat si despre multe alte subiecte, vedeti mai multe in interviul VIDEO de mai jos, pe care comisarul sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Timis Marinela Ilias i l-a acordat jurnalistului opiniatimisoarei.ro Ciprian Voin!