Un pusti de 3 ani, printre cei mai cunoscuti inventatori, adunati la Timisoara. S-a deschis Salonul International de inventii

TIMISOARA. Editia a cincea a Salonului International de Inventii si Inovatii se desfasoara in aceste zile la Casa Tineretului din Timisoara, iar printre cei veniti sa isi prezinte creatiile se afla si cel mai tanar inventator prezent vreodata la un asemenea eveniment.

CITESTE SI: Parcare cu 200 de locuri, nu departe de zona centrala, la Timisoara. Unde a gasit primaria, in sfarsit, un teren

La varsta la care multi copii inca nu vorbesc bine, se joaca cu masinute ori cu papusi si se plimba cu buncii prin parc, micutul Elian Farcas a venit la Timisoara cu propria sa inventie: un lansator de baloane de spuma. Are numai trei anisori si a creat dispozitivul dintr-o simpla joaca.

„Inventia chiar ii apartine. Nu e a mea sau a altcuiva si am trecut-o pe numele unui copil sa nu platim taxe. Eu doar l-am ajutat sa o inscriu, pentru ca la 3 ani nu stie sa scrie, in schimb stie sa inventeze. In primavara aceasta stropeam gradina cu vermorelul. In momentul in care am terminat, am pus vermorelul pe trotuar. In el mai ramasese o anumita cantitate de aer pentru ca solutia o dadusem toata. Si copilul facea baloane pe trotuar din sapun cu un dispozitiv sub forma de cerculet. Cand a vazut vermorelul, a pus mana pe el, l-a bagat cu varful in sapun, a apasat pe buton si a inceput sa faca baloane, si asa a aparut inventia. Dintr-o simpla joaca a aparut inventia„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro, Adrian Farcas, tatal micutului inventator.

Piciul are pe cine sa mosteneasca. Tatal sau a castigat in acest an medalia de aur la Salonul de la Geneva din luna aprilie si a fost premiat si de Guvernul Romaniei. Parintele a venit si el la Timisoara cu o inventie, un panou solar cu absorbtie directa presurizat la joasa presiune, insa este mai mandru de cel mic.

El e cel mai mic inventator, nu numai de aici, din cate am studiat, din lume. Am incercat sa fac o cercetare si se pare ca la nivel mondial nu exista un inventator de varsta lui, de 3 ani…Are inclinatie spre inginerie, si tot timpul vrea sa stie trasee de apa, canalizare, curent. Oriunde mergem, in orice locatie, trebuie sa ii explic toate trasele. Ma indoiesc ca va fi ultima inventie„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro, Adrian Farcas.

Pe langa inventia pustiului din Oradea, la Timisoara sunt prezenti inventatori din tara si din strainatate. Printre inventii se regaseste un motor antigravitational centrifugal, care poate fi instalat pe masini electrice, elicoptere, avioane sau chiar rachete spatiale, ce ar ajuta la reducerea greutatii vehiculelor.

Universitatea Politehnica prezinta un nou siste de impamantare pentru paratraznete, mult mai eficient decat cele existente, in timp ce alti inventatori vin in ajutorul agriculturii cu noi tipuri de ingrasamant sau noi soiuri de plante.

Am adus si anul acesta peste 300 de inventii din 22 de domenii de activitate, inventii din 6 tari. Sunt vecinii nostri unguri, sarbi, avem inventii din Muntenegru, din Germania, avem 52 de inventii din Republica Moldova si inventii de la noi din tara si multe, si de mare valoare, din Timisoara. Pot sa remarc in acest sens Universitatea Politehnica din Timisoara, care a venit cu 20 de inventii, din care cateva sunt de top mondial…Universitatea de Vest a venit cu un tablou incalzitor electric, cu un sistem de producere a apei calde de la soare. Avem soiuri de goji, de tomate, de tot felul de plante majoritatea aduse din Republica Moldova. Sunt 22 de clase, predominant sunt electricele, mecanica, electronica, IT, transporturi, contructii instalatii, si in agricultura foarte multe„, a spus la deschidere Remi Radulescu, presedintele Societatii Inventatorilor din Banat, gazda evenimentului.

Salonul International de Inventii de la Timisoara este deschis pana vineri, iar intrarea este libera. Timisorenii care trec pragul salonului vor putea urca si primul etaj al cladirii pentru a vizita Muzeul Premierelor Banatene.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.