TIMISOARA. Unul dintre cei mai activi revolutionari din Timisoara, in timpul evenimentelor din Decembrie 1989, Lorin Fortuna, a depus oficial, la Parchetul General al Romaniei, o solicitare de redeschidere a dosarului Revolutiei Romanie din Decembrie 1989.
Anuntul a fost facut de acesta in cadrul unei sedinte festive a Consiliului Judetean Timis dedicat Revolutiei.
”Am facut o plangere la Parchetul General in privinta inchiderii dosarului Revolutiei. Sunt in doliu si mi-am lasat barba in contextul in care cei care au facut masacrul de la Timisoara au avut optiunea finala sa claseze dosarul Revolutiei. Nu voi accepta niciodata inchiderea dosarului Revolutiei. Cat timp voi trai voi face in asa maniera ca adevarul si dreptatea sa nu umble cu capul spart nici la Timisoara si niciunde in tara”, a spus Lorin Fortuna care a fost aplaudat la scena deschisa de ceilalti revolutionari prezenti.
Un alt revolutionar, Tudorin Burlacu a fost de acord cu cele spuse de Lorin Fortuna si a spus ca dosarul Revolutiei trebuie nu inchis, ci rezolvat in 26 de ani.
”Dosarul Revolutiei nu trebuia inchis, trebuia rezolvat in 26 de ani. Nu s-a tinut coont de idealurile Revolutiei. Din pacate le-am dat posibilitatea securistilor sa se reorganizeze si sa ne faca praf. Daca noi nu o sa putem stabili cel putin un program impreuna, va fi rau pentru noi. Eu in continuare sper ca nu am luptat degeaba si ca in continuare sa putem duce tara pentru copiii nostri acolo unde am vrut in decembrie 1989”, a spus Burlacu.
La sedinta festiva a participat si Petre Roman care a subliniat ca nu a fost deloc mirat in urma cu 26 de ani atunci cand a aflat ca revolta populara a inceput la Timisoara.
”Sa ma aflu la Timisoara este pentru mine nu doar o onoare, ci si o bucurie sufleteasca. Am multi prieteni la Timisoara. Obisnuiam sa vin la Timisoara inainte de Revolutie destul de des. Nu stiu de ce nu m-a mirat cand am aflat de revolta de la Timisoara in 17 decembrie 1989. Pe 19 decembrie s-a convocat la ordinul sefilor de partid din toata tara, era ordinul dictatorului, s-a convocat o sedinta a Senatului Politehnicii si atunci am spus la aceasta sedinta <avem noi, profesorii, intelectualii acestei tari, avem prilejul sa ne aratam solidaritatea>. Ce credeti ca s-a intamplat? Sedinta a fost anulata. Evident ca le-a fost teama ca de acolo s-ar putea sa iasa un strigat de solidaritate. Doua zile mai tarziu, din fericire, bucurestenii au iesit, s-au aratat impotriva lui Ceausescu. Ieri, dupa 26 de ani am aflat in mod concret ca momentul in care acea mare masa de oameni adusi de Ceausescu pentru sustinere, acel moment s-a datorat tot unor timisoreni, veniti la Bucuresti cu acest scop: sa spuna ce se intampla la Timisoara. E de admirat ca astfel de oameni au avut un asa curaj”, a declarat Petre Roman.
Consiliul Judetean Timis a premiat fiecare dintre cele 17 asociatii de revolutionari din Timisoara.
Pareri
Esti revolutionar daca ai coloana si nu ai mers cu mana intisa la pomana
Din nefericire se aplica zicala … „putini am fost, multi am ramas” (si nu ma refer la timisoreni, care au fost multi).
Am trait revolutia pe viu, din 14, cand primii oameni erau deja la Tokes, si pana dupa 31/12/89. Am stat ca prostii in strada, am fost la un pas de moarte de zeci de ori. Dumnezeu ne-a ajutat. Iar acum vin fanariotii gen Burlacu, care a vandut certificate de revolutionar la greu, terenuri, spatii si a facut caru’ mare pe spinarea prostilor.
Sa se termine odata cu vrajeala asta si cu pensiile si drepturile nemeritate! La puscarie cu ei!
Cind il vezi pe Roman inculpat ptr mineriada,Bojin sub cercetari,pai astia vin si dau acum mari eroi,la pirnaie cu voi,hotilor.