Unul din cinci romani care locuiesc la tara incep sa lucreze de la 15-17 ani, varsta la care o persoana incepe sa lucreze fiind un indiciu asupra nivelului de trai al acesteia. Cu cat varsta de intrare pe piata fortei de munca este mai ridicata, cu atat mai mult se poate presupune ca persoana a dobandit un nivel de instruire mai ridicat, care ii poate permite realizarea unor venituri superioare care sa ii asigure un nivel de trai decent, noteaza Hotnews.ro.
Din distributia persoanelor de 15 ani si peste care au experinta profesionala rezulta ca peste trei sferturi dintre ele au inceput sa lucreze la o varsta cuprinsa intre 18-24 ani.
Una din 8 persoane de 15 ani si peste au intrat pe piata fortei de munca inainte de a implini 18 ani, iar una din 10 persoane au inceput sa lucreze dupa varsta de 24 ani.
Pentru femei, ponderea celor care au intrat mai tarziu pe piata fortei de munca este superioara ponderii barbatilor (11,3% dintre femei au inceput sa lucreze dupa varsta de 24 ani, fata de 8,5% in cazul barbatilor aflati in aceeasi situatie).
Daca in urban 81,3% dintre persoanele de 15 ani si peste au inceput sa lucreze la o varsta cuprinsa intre 18 si 24 ani si 6,9% din intervalul 15-17 ani, in mediul rural constatam ca debutul activitatii are loc la varste mai mici: o persoana din cinci a inceput sa lucreze intre 15-17 ani si sapte din zece persoane la varste cuprinse intre 18-24 ani. Totusi, diferentele privind momentul intrarii pe piata muncii a persoanelor de 15 ani si peste in functie de mediul de rezidenta in care acestea domiciliaza, s-au atenuat mult in ultimii ani.
Legatura dintre mediul de rezidenta in care traiesc si debutul mai timpuriu al activitatii profesionale se poate observa si din distributia persoanelor de 15 ani si peste, dupa varsta la care au inceput sa lucreze si statutul ocupational. Proportia cea mai mare a persoanelor care au inceput sa lucreze intre 15-17 ani se inregistreaza la agricultori (mai mult de un sfert).