TIMISOARA. Cladirile istorice din Timisoara incep sa imbrace straie noi in asteptarea momentului cand Timisoara devine Capitala Europeana a Culturii. Tot mai multe fatade sunt reabilitate, de la an la an, iar drept dovada sta numarul care de solicitari la Directia Judeteana de Cultura care trebuie sa isi dea avizul pentru lucrari.
Directorul Directiei de Cultura, Sorin Predescu, a declarat ca, daca in anul 2014 au fost depuse doar cinci proiecte, anul acesta numarul cererilor depuse de asociatiile de proprietari a ajuns la 81, iar anul nu s-a incheiat.
„In anul 2014 am avut cinci proiecte depuse, in 2015 am avut 40 de proiecte, in 2016 am avut 89 de proiecte, iar anul acesta, pana luna trecuta erau 81 de proiecte„, a declarat Sorin Predescu.
Fatadele cladirilor istorice ar putea fi reabilitare intr-un ritm mai alert, daca lucrurile nu ar trena la Primarie, spune Predescu.
„Sunt multe proiecte in reabilitare. Noi dam avizele, autorizatiile de constructie dureaza mai mult, cele eliberate de Primaria Timisoara„, spus Predescu.
CITESTE SI: Bravo proprietarilor. Inca o cladire simbol scoasa la lumina in centrul istoric din Timisoara
Casa Cuza, Biblioteca Academiei, sunt doar doua exemple de fatade de cladiri reabilitate recent. Schelele au fost date jos de pe aceste cladiri si montate pe altele care urmeaza sa intre in santier.
Recent au fost ridicate schele pe Palatul Marschall cunoscut si drept „Casa cu fluturi”.
CITESTE SI: Bravo. Palatul pe care se avanta fluturii la Timisoara se intoarce la frumusetea de odinioara. Foto
De asemenea, urmeaza sa fie reabilitata si fosta Casa de Scont, cladirea unde PNL isi are sediul.
Pareri
Ma DEPASESTE ce poate dura asa de mult ca primaria sa dea o amarata de autorizatie de constructi! mai ales cand mai sunt doar 3 ani pana in 2021, si o gramada de cladiri care terbe reabilitate!
Ce fac oamenii aia ca „lucreaza” la primarie daca atata nu pot sa faca? ce anume se tot asteapta?
Incerdibil!
La Casa Cuza au dat jos schelele, se pare ca renovarea se apropie de final. Din pacate, nu au renovat si turnul, unde solzii din tabla veche si mai noua, inlocuiti, arata ca „pleazna” si strica tot aspectul cladirii.
Proprietarii acelor apartamente dupa ce ca si asa sunt (majoritatea) niste fosti nomenclaturisti sau urmasii lor (daca n-au vandut), dupa ce ca au primit apartamentele pe degeaba in buricul targului, dupa ce ca preturile acolo erau ca la Viena, mai primesc un bonus: reparatia fatadei ca sa le ridice pretul. Bravos