‘Una din marile probleme ale studentilor este lipsa de experienta’. Interviu cu Alexander Degianski, directorul Statiunii de cercetari didactice din cadrul USAMVB

Statiunea de cercetari didactice din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I” este locul unde studentii pot deprinde partea practica a viitoarei lor meserii, lucru deosebite de important in conditiile in care angajatorii isi doresc oameni care sa cunoasca mult mai mult decat simpla teorie. De experienta statiunii pot beneficia insa si fermierii din regiune.

– Care este rolul unei statiunii didactice din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului ‘Regele Mihai I’?
– Eu cred ca, in primul rand, ar trebui sa fie un punct de referinta pentru fermele din jur si pentru agricultura zonei. Universitatea noastra este o universitate de anvergura regionala, nu doar judeteana sau locala, avand in aeralul sau majoritatea  judetelor din vestul tarii. Cea mai apropiata Universitate de Stiinte Agricole este la Cluj.  Si mai exista cea cea de la Bucuresti si cea de la Iasi. Eu zic ca statiunile didactice au fost neglijate de-a lungul anilor, ca s-a pastrat aceeasi organizare juridica, acelasi statut . Suntem infiintati printr-o Hotarare de Guvern din 1993, asadar, practic de atunci nu s-au mai facut modificari in statutul statiunilor didactice desi au trecut 22 de ani. Nu avem legislatie care sa fie pusa in acord  cu cerintele zilelor noastre.
– Ce modificari ar trebui facute?
– In primul rand, cred ca ar fi corect sa se adopte posibilitatea ca statiunile didactice sa aiba personalitate juridica. Suntem limitati din punct de vedere al proiectelor, al accesarii fondurilor europene, pentru ca nu avem personalitate juridica. Asta poate naste alte dezbateri, pentru ca atunci s-ar putea spune ca Stiatiunea Didactica este independenta fata de universitate. Nu asa se pune problema, pentru ca in statut se spune clar ca statiunile didactice sunt subunitati autofinantate din cadrul universitatilor de profil agricol din tara.
– Ce au ocazia sa invete studentii aici?
– Spre deosebire de celelalte universitati cu profil tehnic din tara, statiunea didactica din cadrul USAMVB ar trebui sa fie locul unde studentii nici nu trebuie sa traverseze strada ca sa vada concret tot procesul tehnologic, indiferent de facultatea sau specializarea la care studiaza. Si aici ma refer la agricultura, horticultura, silvicultura, zootehnie veterinara, adica mai putin cele doua facutlati de management si tehnologia produselor alimentare, domenii in care nu activam ca statiune didactica, nu avem sfera de activitate. Ar fi o trecere logica , venind dinspre liceu, spre facultate – acolo unde iti formezi  cunostiintele teoretice … dar ar trebui sa fie consolidate si cele practice. Una dintre marile probleme ale studentilor este tocmai lipsa experientei. Dar unde sa-si insuseasca experienta? Nu se poate sa lucrezi intr-o intreprindere fara sa fi platit. Sa termini o facultate si sa te angajezi intr-o intreprindere dar sa nu stii ce lucrezi, practic, tot nu se poate. Intram asadar intr-un cerc vicios, intr-o zona de magnetism in care se respindg una pe cealalta: angajatorul nu vrea un angajat proaspat absolvent fara experienta, iar studentul  vrea un salar, pentru ca este normal ca, dupa ce a terminat o facultate, sa lucreze pentru bani. Atunci, daca studentii s-ar putea pregati in timpul facultatii, sa aiba o minima experienta, ar fi o cu totul alta dechidere. Acesta ar fi unul dintre rolurile principale ale statiunilor didactice.
– De experienta acumulata intr-o statiune didactica ar putea profita si agricultorii din zona. In ce masura se intampla acest lucru?
– Agricultura a devenit mult mai accesibila. Indiferent daca vorbim de agricultori  care lucreaza terenul ca la carte, care au si pregatire in domeniu, sau de agricultori care au o pregatire medie si o mai mica anvergura, informatiile circula mult mai repede, exista emisiuni foarte bune la televizor, exista informatii pe internet, specialisti la firmele de agricultura care ofera consultanta … Bineinteles, aceasta consultanta oferita de o firma va recomanda propriile produse. Revin, ar trebui ca in cadrul statiunii didactice sa existe o colaborare stransa cu fermierii tocmai in aceasta idee, pentru a le oferi sfaturi care sa-i duca spre performanta. Sigur ca noi venim si cu  actiuni gen Scoala de soiuri, cu loturi demonstrative, care pe majoritatea  fermierilor ii intereseaza. Vin, isi dau cu parerea, unii pleaca cu  multe lucrui invatate, altii pleaca fara o opinie formata.  Multi insa nu vin, pentru ca nu sunt interesati de evenimente.
– De ce nu vin, nu este si in beneficiul lor?
– Acesta este un mare defect al nostu, al romanilor. Toti ne  pricepem la sport, politica si agricultura. Intalnirile ar fi foarte necesare, noi incercam prin munca si cercetarile efectuate sa scoatem in evidenta lucruri tangibile, palpabile, care folosesc oricarui agricultor din  regiune.
– Care ar fi cateva dintre proiectele cele mai de succes pe care le aveti la ora actuala?
– In primul rand as vrea sa nominalizez Scoala de soiuri, un proiect dezvoltat in colaborare cu domnul inginer Octavian Guler. In al doilea rand, vrem sa infiintam o pajiste in spatele statiunii didactice, sa amenajam o mica ferma rustica pentru vaci din rasele de carne mai rezistente, care sa pasuneze liber, sa fie o incantare si pentru privitor. In al treilea rand avem in derulare un program prin Universitate, de modernizare a statiunii, proiect depus de ani de zile dar care pana acum nu s-a reusit sa fie finalizat. Daca acest  proiect se va aproba, va fi un plus categoric pentru statiune, ne-am retehnologiza, un aspect la care stam rau in momentul de fata. Asta in conditiile in care tehnologia progreseaza continuu. Poate ca ar trebui sa fim locul in care marile firme sa vina sa puna la dispozitie utilaje in vederea unei promovari, dar probabil ca-si fac calculele lor si ajung la concluzia ca este mai rentabil sa nu vina la noi.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. acest domn a revitalizat toata activitatea Statiunii de cercetari didactice din cadrul USAMVB! JOS PALARIA!

  2. Va propun de a extinde activitatea si la atelieul de prelucrarea
    carnii si alaptelui preluate de Universitate de la fosta ferma a
    partidului comunist(ferma de pste drum dela Km.6)