TIMISOARA. Este unul dintre cele mai frumoase imobile din centrul istoric al Timisoarei! Cladirea de pe strada Augustin Pacha, din Timisoara, care adaposteste Biblioteca Academiei, va intra intr-un amplu proces de restaurare anul acesta.
Directia de Cultura a judetului Timis a avizat deja lucrarea, iar Academia Romana urmeaza sa obtina autorizatia de construire si sa demareze licitatia. Cel mai optimist termen pentru inceperea acestei lucrari este luna aprilie a acestui an.
Presedintele filialei Timis a Academiei Romane, Ioan Paun Otiman a declarat pentru opiniatimisoarei.ro ca lucrarea se va face cu bani de la Academia Romana, iar sumele au fost deja alocate.
”Avem in curs de finalizare proiectul tehnic si cel economic. Suma prevazuta este 1,7- 1,8 milioane de lei si lucrarea presupune refacerea fatadei, remodelarea interioarelor si a spatiului pentru cititori si a curtii interioare, precum si inlocuirea instalatiilor. Avem finantarea asigurata prin bugetul Academiei. Dupa ce obtinem autorizatia de construire vom demara licitatia. Dorim ca in luna aprilie sa incepem lucrarile”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Ioan Paun Otiman.
Directorul filialei Timis a Academiei Romane spune ca va fi schimbata si culoarea verde de pe fatada imobilului.
”Sunt discutii asupra culorii. Academia Romana are culorile galben si albastru ca si culori traditionale. Insa culoarea cladirii trebuie sa se integreze in arhitectura strazii. Discutam cu arhitectul sa ajungem la o solutie de compromis. Culoarea se va schimba, cu siguranta pentru ca asa cum a fost ea zugravita in urma cu 30 de ani nu s-a tinut cont de arhitectura strazii”, a mai spus pentru opiniatimisoarei.ro Otiman.
Cladirea de pe strada Augustin Pacha unde functioneaza astazi Biblioteca Academiei Romane din Timisoara a fost ridicată in anul 1891. Este de fapt fosta casa Welauer, care a fost modificata si transformata in muzeu, pentru a gazdui colectiile Societatii de Istorie si Arheologie, societate fondata in 1872, de Ormos Zsigmond. Ormos a inceput colectarea obiectelor muzeistice, prin achizitii si donatii. Aceste obiecte au constituit baza societatii de Istorie si Arheologie, si mai tarziu a Muzeul Banatului. Din 1941, aici a functionat Biblioteca Comunala, iar din 1953, Biblioteca Academiei.
Pareri
niste jurnalisti englezi ,dupa o vizita in Timisoara scriau;”Timisoara este un diamant neslefuit”,iata ca incet incet diamantul se slefuieste.BRAVO!