Una dintre cele mai frumoase cladiri din Timisoara ar putea in sfarsit sa intre in renovare. Ce pregateste Primaria?

TIMISOARA. Construita cu mai bine de un secol in urma, o cladire din centrul Timisoarei si-ar putea recapata stralucirea de altadata.

CITESTE SI: Ochii la vopsea, pe cea mai noua pista din Timisoara! Ce se intampla daca e incalcat marcajul de biciclisti sau de pietoni? 

Fosta cladire a Bancii de Scont aflata pe strada Vasile Alecsandri, colt cu Gheorghe Lazar, in Piata Unirii, ar putea fi in sfarsit reabilitata. Primarul Nicolae Robu s-a intalnit cu proprietarii apartamentelor din aceasta cladire, in care se afla si sediul PNL, iar discutiile par sa mearga in directia buna.

PNL e proprietar doar pe parter. Demisolul e in alta proprietate, iar mai sus sunt proprietari privati. 5-6 aprtamente sunt in proprietarea unor italieni, restul romani. Am avut o intalnire saptamana trecuta cu toti proprietarii si le-am explicat ca vor veni amenzi foarte mari si de la 1 ianuarie si taxa pe paragina. A ramas ca pe parcursul acestei saptamani voi primi si pozitia proprietarilor italieni. Reprezentantul lor a spus ca probabil vor fi de acord si ei sa puna cota parte care le revine. Vreau sa spun foarte raspicat. Amenzile vor fi necrutatoare, nivelul il vom aplica la maxim, si il vom da cat de des ne lasa legea, pentru toti proprietarii din centrul istoric si Piata Victoriei care nu isi intretin cladirile. Acest areal reprezinta emblema Timisoarei„, a declarat primarul Timisoarei, Nicolae Robu.

CITESTE SI: Unul dintre cele mai romantice festivaluri ale toamnei se intoarce la Timisoara 

Edilul a avertizat ca vor exista consecinte in cazul in care unii dintre proprietari vor refuza sa achite sumele necesare pentru ca imobilul sa fie renovat.

Daca nu imi comunica domnii proprietari italieni acceptul de a da drumul la proiectul de reabilitare, vor suporta amenzile pentru toti proprietarii din cladire care isi dau acordul. Vom merge in instanta si vom castiga. Nu e normal sa fie amendati PNL-ul, persoanele fizice si proprietarii restaurantului de la demisol pentru ca pe unii ii doare in cot. Daca PNL nu se poate implica cu cat ii revine, vreo 70 de mii de euro, se muta in alta parte. Nu ne mutam, noi ne asumam sa participam cu cat trebuie. Dupa licitatie vom sti exact, dar maximal doar contributia PNL este de 70 de mii„, a spus Nicolae Robu.

Cladirea in care se afla si sediul PNL ar putea intra in programul Primariei Timisoara de restaurare a cladirilor istorice, prin care municipalitatea va pune jumatate din suma necesara reabilitarii, iar restul banilor sa vina de la proprietari. Deocamdata, imobilul a fost acoperit cu o panza pentru a nu fi loviti trecatorii in cazul in care vor mai pica bucati de tencuiala de pe fatada cladirii.

Imobilul in care isi are sediul Partidul National Liberal a fost construit intre 1906 si 1908, dupa planurile arhitectilor Komor Marcell si Jakab Deszo, pentru Max Steiner, unul dintre actionarii Bancii de Scont.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. În sfârșit, o veste bună. Înainte de a discuta despre proiecte fanteziste și foarte costisitoare, Robu trebuie să ia în seamă reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara. Nu numai din piața Unirii. Cât despre amenzile promise, asta este metoda folosită și în alte țări, cum ar fi Polonia, Cehia, Ungaria, altele. Dacă nu-ți permiți să contribui la finanțarea reabilitării clădirii, vinzi apartamentul la prețul pieții și te muți acolo unde-ți permiți. În Polonia mi s-a explicat că toți cei care nu și-au permis să mai locuiască în astfel de clădiri au vândut, pe un preț bun, și au plecat, lăsând loc celor care-și permit. Consecința este că mai toate clădirile vechi din Poznan (și alte orașe poloneze) arată splendit, regăsindu-și strălucirea semeață și elegantă de altă dată.

    • Nu o sa se reabiliteze nimic…majoritatea care stau in atsfel de cladiri mai ales in Traian sunt tigani si asistati sociali….degeaba ii supraimpozitezi ca astia singurul lucru care il platesc sunt tigarile si bautura nu vhiara sau alte cheltuieli. Ar trebui toti dati afara din toate zonele ca sa le reabiliteze si primaria ca asa nu se ajunge nicaieri. O sa vedeti ca o parte o sa se si darame la cat de multe are Timisoara…si e mare pacat de ele…

  2. Ar fi o mare tampenie sa reabiliteze apartamentele unor italieni ( care le-au cumparat pentru afaceri) sau chiar de-ai nostri( care le- au primit pe degeaba de la ILIESCU ) si asteapta sa le repare PRIMARIA ca tot este CAPITALA CULTURALA, si apoi sa vezi cum se vor vinde. Oricum, si pana acum au avut pret bun. In loc sa le vanda sa se mute intr-o garsoniera, unii locatari mai batrani stau acolo, invatati si de copii sau nepoti, pentru a le creste valoarea. Unde mai pui la socoteala ca nu platesc nici incalzire la HALELE pe care le au, avand pensii mici.

    • Trebuie scosi cu totii cu forta de acolo

  3. In perioada comunista cladirile vechi din centrul istoric au fost folosite ca locuinte sociale sau pentru anumite persoane cu influenta in institutiile statului fara sa-i pese daca acestia au bani pentru intretinerea acestor cladiri! In prezent trebuie stimulata refacerea acestor cladiri prin programe de finantare dar si prin amenzi pentru cei care refuza particioparea. Cine nu are posibilitati, sa vanda si sa se mute!