Una dintre cele mai mari si mai impresionante cladiri ale Timisoarei isi schimba infatisarea dupa 75 de ani!

TIMISOARA. A fost, pe rand, scoala de menaj, resedinta a rezidentului regal pentru administrarea tinutului Timis, apoi sediu pentru Comitetul Judetean Timis al PCR si UTC, Uniunea Judeteana a Cooperativelor Agricole de Productie si Garzile Patriotice, iar in ultimii 26 de ani Palatul Administrativ al Judetului Timis care adaposteste Consiliul Judetean si Prefectura.

cjt-palatul-administrativ-timis-prefectura

Maiestuoasa cladire de pe bulevardul Revolutiei, corpul vechi al imobilului, trebuie sa intre in reabilitare, la 75 de ani de cand a fost ridicata, au decis cei care o conduc. Zilele acestea se organizeaza doua licitatii – una pentru intocmirea proiectului de renovare a fatadei si una pentru excutarea de lucrari de reamanejare a holului mare de la intrare.

Basoreliefurile de pe fatada ar putea fi inlocuite si vor aparea si altele noi cu mesaje moderne

La fatada vechii cladiri a Palatului Administrativ, de-a lungul timpului, s-au facut doar interventii punctuale cand s-au luat masuri urgente de remediere a unor stricaciuni provocate de avarii izolate. Fatada n-a mai fost finisata din 1940, cand s-a construit, astfel ca, dupa 75 de ani se impune renovarea ei. Mai ales ca exista o discrepanta uriasa intre cladirea veche si corpul nou, modern, ridicat printr-o extindere a imobilului, lucrare incheiata in 2010.

palatul-administrativ-timisoara-prefectura-consiliul-judetean

Lucrarile de reabilitare a exteriorului Palatului Administrativ al judetului Timis vizeaza refacerea tencuielilor, a coloanelor si a profilurilor de la capitelurile corintice, din piatra artificiala, reabilitarea balustrilor de la balcoane, a panourilor de sub ferestre cu basoreliefuri. Apoi soculul de la parter va fi inlocuit cu mozaic rezistent, se vor inlocui ferestrele si usile de acces de la parter dinspre bulevardul Revolutiei si va fi reconditionata poarta dinspre Eftimie Murgu, vor fi curatate elementele metalice, se vor schimba cornisele, burlanele si pervazele.
In plus pentru panourile dreptunghiulare dispuse vertical, ramase nedecorate (10 bucati pe fatada principala si 6 in lateral) se vor face propuneri de decorare cu motive contemporane. Este posibil chiar sa fie inlocuite basoreliefurile actuale, uzate moral si cu mesaj depasit.
Si iluminatul arhitectural al cladrii va fi schimbat si extins.

Termenul de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate sa se ocupe de intocmirea proiectului pentru reamenajare este 17 decembrie, ora 10.00.
Suma alocata pentru intocmirea proiectului de reabilitare este de 42.741,93 lei fara TVA.

Pentru reconditionarea fatadei Consiliului Judetean Timis avem deschidere de licitatie pentru proiectare saptamana viitoare. Speram ca acum sa avem ofertanti. E a doua licitatie pentru ca prima data nu a participat nimeni„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro vicepresedintele CJ Timis Calin Dobra.

Holul mare de la intrarea in Palatul Administrativ ajunge in era tehnologiei

holuri cjt prefectura consiliul judetean (1)

Pentru reamenajarea parterului exista deja proiectul si e nevoie doar de un constructor care sa -l duca pana la capat.

Lucrarile interioare cuprind schimbarea completa a instalatiei electrice si de iluminat, realizarea de tavane suspendate cu corpuri de iluminat ingropate la holurile parterului si in incaperea poarta, slefuirea si curatarea pardoselilor, inlocuirea lor cu placi de marmura in zona de asteptare, amenajarea spatiului de asteptare si informare cu un panou decorativ, amplasarea unui lampadar cu o masa in zona de asteptare si instalarea de scaune, inlocuirea tamplariilor ghiseelor receptie de la CJT si Prefectura, montarea unor televizoare led de informare si a doua infochioscuri cu monitoare tactile, amenajarea a 2 balustrade la scara de acces, construirea unui pult in zona de primire poarta, schimbarea mastilor la calorifere, zugravirea intregului spatiu.

In jurul datei de 20 decembrie se deschid ofertele, si daca nu vor fi contestatii, vom si putea semna contractul de executie. Aici vrem sa modernizam totul si sa usuram accesul publicului, vom avea si panouri care sa directioneze oamenii catre Consiliul Judetean sau Prefectura„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Calin Dobra, vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis.

Suma alocata pentru lucrarile de modernizare din interiorul Palatului Administrativ este de  372.548,38 lei fara TVA.

Palatul Administrativ, o constructie monumentala in stil modern

Sediul Consiliului Judetean Timis este situat in cladirea de pe bulevardul Revolutiei 1989 nr. 17 din municipiul Timisoara. Cladirea a fost resedinta rezidentului regal raspunzator de administrarea tinutului Timis (judetele Timis-Torontal, Arad, Caras-Severin si Hunedoara), creat in anul 1938, apoi sediul prefecturii Timis-Torontal.

Cladirea a fost destinata prin proiect si apoi executata pentru a functiona ca scoala de menaj, in perioada anilor ’30, fiind finantata de la bugetul de stat. Datorita crizei economice din anii 1929 -1933, care a avut influenta asupra economiei Romaniei dar si asupra partii de vest a tarii, nu a putut fi terminata, a fost ridicata in rosu, acoperita si a stat nefinisata pana in anul 1938.

Odata cu infiintarea tinutului administrativ Timis si a numirii rezidentului regal in fruntea acestui tinut, se punea problema gasirii unui sediu adecvat acestuia, astfel s-a ajuns la solutia schimbarii destinatiei acestei cladiri, din scoala in palat administrativ. Fiind insa o cladire cu destinatie scoala, au fost necesare mai multe modificari in toata structura cladirii.

Reproiectarea cladirii, pentru a fi functionala ca sediu administrativ, s-a facut de renumitul profesor universitar de la Politehnica timisoreana, arhitectul Victor Vlad, in colaborare cu arhitectul Corneliu Liuba.

Lucrarile de reamenajare la cladire au inceput in anul 1938 si s-au incheiat la inceputul anilor ‘40. Asa cum ni se infatiseaza astazi, cladirea Palatului Administrativ este o constructie monumentala in stil modern.

cjt-lateral

In exterior dominante sunt insa elementele clasice, intr-o realizare cu materiale moderne. Cladirea impune prin proportii, volum si elemente decorative. Coloanele clasice cu capitel corintic decoreaza fatada, la care fusul este finisat in terasit, restul fiind lucrat in piatra artificiala.

Din orice parte ai privi-o, ti se arata maiestuoasa, reprezentativa, in care specificul national este pus in evidenta fara ostentatie intr-o judicioasa compozitie de volume simple, agrementate cu elemente plastice de origine locala.

De-a lungul timpului, cladirea a suferit o serie de modificari interioare prin recompartimentarea spatiilor si redistribuirea functiunilor, mentinandu-se profilul administrativ. in perioada anilor 1968-1989, cladirea a fost folosita si de catre Comitetul Judetean Timis al PCR si UTC, Uniunea Judeteana a Cooperativelor Agricole de Productie si Garzile Patriotice.

In prezent cladirea este folosita ca sediu pentru Consiliul Judetean Timis si Institutia Prefectului Judetului Timis, fiind in proprietatea publica a judetului Timis si administrarea Consiliului Judetean Timis.

Pentru a face fata activitatilor administratiei publice judetene, cat si in perspectiva pentru Regiunea de Vest, s-a hotarat extinderea actualei cladiri pe latura nordica a constructiei existente, marginita de strazile Leonte Filipescu si Tulnicului si Piata Eftimie Murgu. Noua cladire are o arie desfasurata de 3167 mp., pe patru tronsoane de diferite niveluri, fiind inaugurata in anul 2010.

cjt-cladire-corp-nou

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Toata lumea se straduieste sa pastreze si sa reconditioneze vechile basoreliefuri, nu inteleg de ce trebuie mesaje moderne . Asta e viziunea arhitctilor ? sau a cui ?

  2. sincer nu se cere renovarea, chiar daca au trecut 75 ani, cladirea arata bine, nu are tencuiala cazuta etc. Asta e doar ca au bani de spart si de ce sa nu ii dea la ginerica ceva de lucru nu ?

  3. Muzeul nu e gata desi de ani de zile arata de parca ar fi in razboi… Sa nu mai zic de alte cladiri din centru , licee…

  4. multe orase ar dori sa aiba bogatia de cladiri cu o astfel de arhitectura cum are timisoara. noi dorim sa o stergem daca se poate si sa promovam ideile idioate ale unor arhitecti lipsiti de orice cultura urbanistica … vezi stalpii de iluminat din piata libertatii spre exemplu …

  5. Mesajele moderne sunt cu dedicatie pentru NISTE arhitecti asemanator cum au fost statuile (imbecilele statui) din Centru Istoric .

  6. …..au fost consultati arhitectii din ,,gasca” lui Sturza ,care a schimonosit zona reabilitata cu modificarile facute ( stalpi de iluminat,gen stadion ,statui futuriste,bile ,lipsa copaci si banci tip ,,urban” ) ?!

  7. Ca la noi…hai sa stricam(pe o caruta de parale,evident) tot ce-i frumos,ne reprezinta si e durabil in timp..Hai sa aruncam cu banii,sa zapacim lumea si sa reeditam ,,povestea,, P-ta Libertatii..Ce scoli vor fi facut arhitectii astia de-i tot ,,scoate la inaintare,, dom’ premare??Ca-s vai de ,,scoala ,,lor!