TIMISOARA. Incepand din anul scolar viitor, conform prevederilor unei Ordonante de Urgenta, se introduce invatamantul profesional cu durata de 3 ani, dupa clasa a VIII-a. Cum se va pune in practica aceasta prevedere, nu se stie inca.
In principiu, liceele tehnologice vor trebui sa-si regandeasca planul de scolarizare, astfel incat o parte din clasele de liceu sa fie transformate in clase de invatamant profesional.
Acest lucru este usor de pus in practica, pentru ca in liceele respective exista baza materiala necesara desfasurarii cursurilor si, in plus, profesorii de specialitate care predau la clasele de liceu pot preda si materiile de la clasele profesionale.
De aici si pana la aparitia propriu zisa a acestor clase de invatamant profesional mai trebuie lamurite anumite lucruri.
Nu se stie inca pe baza carei note sau medii vor intra elevii la scoala profesionala.
Teoretic, spre invatamantul profesional se orientau elevii care nu reuseau sa ia nota de trecere la evaluarea nationala sau ramaneau pe dinafara, din diverse motive, dupa toate etapele repartizarii computerizate. Acest lucru urmeaza sa fie clarificat.
Clasele profesionale ar putea rezolva criza de meseriasi in anumite domenii. Pentru aceasta insa, planul de scolarizare al acestor clase profesionale ar trebui elaborat in functie de cererea de pe piata fortei de munca. Deocamdata, insa, nu este clar cine va superviza intocmirea planului de scolarizare.
“Daca va depinde de noi, ne vom consulta cu agentii economici, pentru a vedea si ce meserii se cauta. Metodologia sufera niste amanari, vor aparea si clarificarile necesare. Oricum, recomandam liceelor tehnologice sa incerce sa pastreze, pentru invatamantul profesional, profilul lor initial, pentru ca au deja baza materiala necesara”, a declarat Cornel Petroman, inspector scolar general.
Initial, liceele trebuiau sa finalizeze planul de scolarizare pana in data de 14 inuarie, dar termenul a fost prelungit pana cand noua metodologie va fi elaborata.