Unde sa-si inscrie copiii? Cresele private au luat locul celor de stat in Timisoara

Peste 300.000 de locuitori si doar 400 de locuri in cresele de stat. Se intampla in Timisoara, unde parintii cu copii mici traiesc o adevarata aventura pentru a-si inscrie pruncii la o cresa. Majoritatea trebuie sa umble zile intregi si sa astepte chiar si luni bune pentru a-si putea duce copilasii la o cresa.

Camelia Bariu

Este si cazul Cameliei Bariu, mama unei fetite de numai un an si jumatate. S-a plimbat cateva zile sa incerce sa-i gaseasca un loc la o cresa fiicei sale, Patricia. Tot ce a reusit a fost sa ajunga pe listele de asteptare. „Am fost la doua crese, in Soarelui si in Girocului, deoarece sunt in zona in care locuiesc eu. La una dintre ele ne-am pus pe lista de asteptare pe locul 70 abia si la urmatoarea erau chiar mai multi in fata noastra, in conditiile in care fiecare avea doar 20 de locuri disponibile. Daca nu gasim loc o vom lasa la parinti, ca nu avem ce face altceva. in alta zona nu ma pot duce cu fetita, este prea departe“, spune Camelia Bariu. Patricia nu va mai prinde un loc la cresa, mai ales ca peste cateva luni va implini doi ani si va trebui sa mearga la gradinita.

Mii de parinti apeleaza la cresele private sau la bunici

In aceeasi situatie se afla alte cateva zeci de mii de parinti. In Timisoara in fiecare an, sunt adusi pe lume aproape 6.000 de nou-nascuti. Orasul de pe Bega are doar 13 crese finantate de stat, unde pot intra doar 405 bebelusi pana la doi ani. Cei mai multi parinti ajung sa apeleze la institutiile private, unde platesc aproape de cinci ori mai mult decat ar plati la o cresa de stat, iar cei care nu au un buget suficient ii lasa pe cei mici la bunici.

Angela Raducan, director la Gradinita cu program prelungit nr. 14

„Nicio cresa din Timisoara nu mai are locuri de mult timp. Noi am avut o cresa aici si vin foarte multi parinti la noi, dar nu avem unde sa le tinem copiii. Avem un spatiu, dar ne trebuie autorizatie de la primarie si fonduri ca sa il igienizam si sa il pregatim. Ne-au cerut o lista de dotari, pe care le-am dat-o. Acum asteptam, dar am putea face o cresa pentru 30 de copii“, explica Angela Raducan, director la Gradinita cu program prelungit nr. 14.

Pentru a-si lasa copilul la o cresa din Timisoara, finantata de statul roman, parintii scot din buzunar intre 200 si 300 de lei pe luna, in timp ce la o cresa particulara platesc in jur de 600 de lei sau chiar mai mult, in functie de program. Dotarile sunt si ele discutabile. La o cresa de stat copiii stau uneori si inghesuiti, in functie de cat de multi sunt inscrisi, in timp ce la una privata o educatoare se ocupa doar de cativa copilasi.
„Avem locuri, desi vin foarte multi la noi. Pentru programul scurt, de la 6:30 pana la 12:30, platiti 350 de lei pe luna, iar mesele costa 8,5 lei. Noi avem maximum zece copii la trei educatoare, iar acum avem locuri pentru ca multi dintre cei inscrisi vor trece la grupele de 2-3 ani“, spune patronul unei crese private.
Numarul creselor particulare in Timisoara este deja de ordinul sutelor. Cum afacerea este una profitabila, tot mai multi si-au deschis astfel de institutii.

Ministerul construieste crese in Timisoara

Problemele parintilor nu-si vor gasi insa rezolvare in curand. Reprezentantii Primariei Timisoara cauta chiar in aceste zile mai multe locuri pe care sa le trimita catre Ministerul Dezvoltarii Regionale, care demareaza un program prin care se vor construi crese in mai multe orase din tara.
„Am gasit deja 13 locuri pretabile pentru a le oferi programului ministerului. In general am optat pentru suprafete de teren in curtea scolilor sau in apropiere de scoli si gradinite, pentru ca e clar ca aceste crese trebuie legate de genul acesta de proces de invatamant. Urmeaza sa le predam Prefecturii Timis, iar mai apoi Ministerul Dezvoltarii sa decida pe care anume din amplasamentele respective se va face aceasta investitie. Cele 13 locatii ar acoperi un numar de 300 de locuri in crese“, declara Adrian Orza, viceprimar al Timisoarei. Oricum, numarul de locuri nu va acoperi in niciun caz cererea timisorenilor care prefera sa apeleze la institutiile private sau la bunici.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. ne luptam de 2 ani sa inram la gradinita din zona(calea Lipovei)..aici vin copii de stabi din calea aradului,au fost cazuri sociale nerezolvate,eu il duc la gr.19 pe narciselor iar din blocul nosru ,toti cei 7 pusti mergem la alte gradinite..ESTE LOC DE INCA O GRADINITA IN CURTE DAR CINE SA O FACA???Spaga e mare si la inscriere esti intrebat unde lucri ??DACA AS FACE TOTUARUL”CE CONTEAZA??ATITA TIMP CIT SEMNEZ CA PLATESC MASA…POATE PLATESC BUNICII DAU PARINTII DIN STAINATATE..NU????