Salariul este unul din criteriile importante luate in calcul la alegerea unui loc de munca, iar pentru sume consistente, multi romani sunt dispusi sa se mute dintr-un judet in altul. Dar unde se castiga cel mai bine? In ce judete angajatorii ofera si lefuri de cateva mii de euro pe luna?
La nivel national, aproape 125.000 de angajati romani au salarii cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei brut pe luna, iar 36.000 au venituri mai mari de 10.000 de lei brut pe luna in contractele de munca, potrivit datelor furnizate de Inspectia Muncii.
Cei mai multi angajati cu salarii de peste 5.000 de lei brut pe luna (adica duble fata de salariul mediu pe economie) sunt in Bucuresti, Ilfov, Cluj si Timis, care impreuna inregistreaza peste trei sferturi (76%) din totalul angajatilor care primesc lefuri mai mari de 5.000 de lei brut pe luna, arata datele extrase din aplicatia Revisal (softul salariatilor gestionat de Inspectia Muncii), valabile la inceputul acestei luni, potrivit zf.ro.
„Este normal ca in Bucuresti sa fie cei mai multi angajati cu salarii mari, pentru ca aici au sediile majoritatea companiilor multinationale. Iar situatia din restul tarii confirma faptul ca, daca s-a pierdut un loc de munca in industrie, unde angajatii erau platiti mai bine, s-au creat ale locuri de munca noi, cu salarii de 800 de lei pe luna, in hipermarketuri sau in malluri“, a explicat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
Judetele care au mai putin de 200 de salariati platiti cu minimum echivalentul a doua salarii medii pe economie sunt Mehedinti (cu 144 de salariati care castiga peste 5.000 de lei brut lunar), Vrancea (157), Vaslui (195) si Botosani (198).
Citeste mai multe pe zf.ro!
Pareri
Daca NU se vor mari salarile mici si salariul minim pe economie spre 250 euro/luna, partidele de stanga si cele nationaliste vor castiga 60% din voturi si se vor mari automat salariile mici. Deasemenea VOR EXISTA fluctuatii mari de angajati si firmele respective pana la urma vor intra in pierderi si chiar faliment. Proportia intre manageri de top si angajatii MIDDLE sa nu fie mai mare de 1 la 10.