Unde se vor produce urmatoarele cutremure majore?

Doua cutremure majore au avut loc de la inceputul anului. Dupa Noua-Zeelanda, Japonia a fost lovita de cel mai puternic seism din istoria sa moderna. Desi nu se poate spune cu exactitate cand va avea loc un cutremur, specialistii au in vizor mai multe zone din lume, unde riscul este crescut.

Seismologii japonezi au ridicat nivelul cutremurului produs in Japonia de la 8,9 la 9 grade. tara a fost puternic afectata, insa, raportat la amploarea evenimentului, pagubele au fost relativ mici. Japonia este cunoscuta ca o tara cu un risc seismic ridicat. Experienta in cutremure a facut ca japonezii sa investeasca foarte mult in infrastructuri seismo-rezistente. Cu toate acestea, la Kobe au murit in 1995 6.400 de persoane. La Kanto au fost peste 100.000 de victime in 1923.

Pericolul este cu atat mai mare cu cat densitatea demografica a oraselor japoneze este enorma, iar pozitionarea arhipelagului il face foarte vulnerabil in caz de tsunami. Numarul victimelor ultimului cutremur ar putea ajunge la 10.000. Unul dintre riscurile majore pe care le infrunta Japonia in cazul miscarilor seismice provine de la energia nucleara pe care o produce. In 2007 s-a produs o importanta scurgere la centrala nucleara de la Kashiwazaki dupa un seism. La Fukushima, la 250 de kilometri de Tokio, un alt reactor al centralei nucleare nu poate fi racit.

Care sunt insa regiunile lumii in care specialistii asteapta cutremure majore?

Statele Unite, delta inferioara a fluviului Mississippi

Ultimul cutremur mare a avut loc in aceasta zona in 1812. O serie de cutremure din secolul al XIX-lea si care au lovit statele americane Illinois, Missouri, Arkansas, Kentucky, Tennessee si Mississippi au inversat sensul debitului fluviului Mississippi.

Principalele orase mari care se afla pe cea mai periculoasa placa americana, New Madrid, sunt Saint Louis si Memphis . Agentia americana a situatiilor de urgenta, FEMA, a lansat o avertizare in 2008: un seism puternic de-a lungul faliei New Madrid ar putea provoca „cele mai mari dezastre economice cauzate de o catastrofa naturala care ar putea lovi Statele Unite”. Pericolul este foarte mare pentru ca in aceasta zona nu au fost luate masuri de protectie impotriva cutremurelor, asa cum este cazul Californiei sau a nord-vestului Pacificului, zone in care se produc mai des cutremure, dar nu de foarte mare magnitudine.

Turcia, Anatolia de Nord

In cutremurul de la Izmit din 1999 au murit 18.000 de oameni. Dupa doar trei luni, un alt cutremur face 900 de victime. in ultimii 40 de ani in Turcia s-au produs sase cutremure cu peste 1.000 de victime.

Seismologii sunt ingrijorati, pentru ca urmatorul seism ar putea zgudui si sudul Istanbulului, aglomeratie urbana ce numara peste 12 milioane de locuitori. Sunt insa prevazute serii de cutremure mai mici, nu unul de o magnitudine foarte mare, dar acest lucru nu este de natura sa linisteasca populatia.

Australia

Australia nu se afla intre doua placi tectonice, dar asta nu inseamna ca motivele de ingrijorare sunt mai mici. Activitatea seismica din aceasta tara este rezultatul unor miscari tectonice care au loc departe de continent, dar nicio regiune nu este in afara pericolului, iar seismele sunt foarte greu de anticipat.

Din fericre, cea mai mare parte a cutremurelor australiene, inclusiv cele cu o magnitudine de peste 4 pe scara Richter din anul 2008, s-au produs in centrul tarii, o regiune arida, iar pagubele au fost minime. Structurile si materialele invechite ale constructiilor din Newcastle au facut ca, in 1999, un cutremur de numai 5,5 pe scara Richter sa aiba pagube foarte importante. Un seism la Sydney, a carui populatie este de 15 ori mai mare decat cea din Newcastle ar fi catastrofal.

Nepal

In sudul lantului himalyan, la doar 240 de kilometri in sudul Everestului, capitala Nepalului, Katmandu, se situeaza la jonctiunea placilor indiana si euroasiatica. Geologii avertizaeza ca o miscare seismica importanta ar putea lovi capitala tarii, in lipsa altor cutremure in ultimii ani. Cu cat intervalul dintre cutremure este mai mare, cu atat creste magnitudinea unei viitoare miscari seismice.

In Nepal este insa foarte grav, pentru ca la Katmandu, tehnicile de constructie sunt neadapatate pericolului, iar populatia urbana creste continuu. Ca si in Haiti, tara a fost zguduita de confruntari politice o perioada lunga de timp. Din 2006, de cand s-a terminat razboiul civil, Nepalul nu a cunoscut stabilitatea politica sau dezvoltarea economica si nu are un plan de actiune in cazul unei catastrofe naturale.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.