Unele biciclete de inchiriat din sistemul VeloTM s-au stricat deja. ‘Ghidul simptomelor’ care face de ras Timisoara

TIMISOARA. Timisorenii care inchiriaza biciclete din statiile RATT, cumparate cu fonduri europene, se plang ca autoritatile locale isi bat joc de ei. Lauda sistemul, insa sustin ca este implementat in bataie de joc de angajatii RATT si ca nimeni nu-si da silinta sa mearga mai bine.

„Am sintetizat toate problemele VeloTM la o luna de la lansare. Cred ca e important sa se acorde mai multa atentie acestui sistem, pentru ca mi se pare ca nimanui nu-i pasa de el. Eu sunt foarte incantat si mandru de el, dar este implementat in bataie de joc. Dupa o luna de la lansare inca nu am auzit un feedback de la primarie sau de la cei care lucreaza la el, iar acesta <<merge>> in continuare ca la inceput, adica foarte prost”, ne-a spus Darius Jula.

Darius a scris toate impresiile pe care le-a adunat despre VeloTM pe blogul sau personal. Timisorenii pot inchiria biciclete inca din 1 iunie. Iata ca s-a implinit o luna de la acel moment, iar problemele sunt… aceleasi cam ca la inceput.

Printre cele amintite de biciclistul Darius se numara si cea a cardurilor. Desi reprezentantii primariei anuntasera ca se pot elibera carduri la 9 ghisee ale RATT, iata ca doar la sediul de pe Take Ionescu se pot lua. El spune ca explicatia este ca restul ghiseelor nu au softul necesar.

Timisoreanul sustine ca unele biciclete s-au stricat deja, dupa nici o luna de la folosire.

„Personalul RATT alocat acestui proiect este mic, iar cateva biciclete sunt in permanenta stricate pentru ca nu apuca nimeni sa le repare. Ideea de 300 de biciclete in permanenta in statii cam pica. O idee buna ar fi ca pe langa oamenii care fac relocarea – si din cate am inteles ca sunt putini – sa fie si cativa mecanici care sa umble prin statiile de biciclete si sa le repare/ regleze. Multi s-au plans ca au gasit biciclete cu lantul cazut, o problema care se poate rezolva usor”, a scris Darius Jula.

biciclete-inchiriat-statii-ratt-receptie (7)

„Subscriu, pe zi ce trece bicicletele se simt tot mai obosite. Azi dimineata am luat una, ii mergeau pedalele in toate directiile”, a scris un alt utilizator, de data aceasta pe forumul RATT. Si asta nici dupa o luna de cand sistemul a fost dat in folosinta.

Un alt utilizator sustine ca s-a plimbat cu un vehicul pe doua roti care „mergea ingrozitor, ii sarea lantul, franele erau montate foarte sus”.

„Am hotarat sa o schimb, am predat-o, dupa care nu am mai reusit sa iau alta, deja au trecut vreo 3 ore si mie pe card inca imi aparea bicicleta luata. Am sunat la dispecerat si, desi cei de acolo puteau vedea bicicleta predata de mine in sistem, nu au putut sa-mi deblocheze cardul”, s-a plans acesta.

O parte din timisorenii care au folosit VeloTM sustin ca renunta la sistem.

„Am patit si eu ceva asemanator in 19 iunie. Abia pe 24 mi-am dat seama de situatie, cand am incercat sa iau alta, am sunat la dispecerat si au zis ca fac o solicitare de deblocare. Nici pana azi nu imi functioneaza. Din pacate, ma vad nevoit sa renunt la sistem, desi ar fi fost excelent”, a scris un alt utilizator.

De altfel, foarte multi biciclisti se plang ca au cardurile blocate, din cauza faptului ca sistemul da fel de fel de erori.

Darius Jula mai ridica si probleme de display la ecranele din spatii, de soft, care este de proasta calitate, precum si proasta optimizare a aplicatiei.

biciclete-inchiriat-statii-ratt-receptie (3)

„Totul se misca foarte greu. Daca e cald afara, ai sanse minime sa iei o bicicleta. La lumina soarelui, nu poti sa vezi nimic pe ecran. (…) RATT nu stie nimic, exista un numar de telefon pentru VeloTM si un forum pe internet, unde se poate discuta despre problemele aparute. Doar ca nimeni nu stie nimic, totul e din auzite si din banuite. Instruirea personalului si comunicarea intre personal, firma care a implementat sistemul si primarie este zero”, concluzioneaza Darius.

El povesteste pe blogul sau ca a incercat sa foloseasca de mai multe ori bicicletele din statii. A reusit o singura data. Poti citi toate impresiile lui Darius Jula pe blogul sau!

Un alt utilizator a postat pe forumul RATT „ghidul simptomelor care prevestesc faptul ca pleci cu mana goala din fata rastelului”:

„1. Anunt cu statie offline – cazul fericit, nu te mai chinui, nu ridici nimic din statie;
2. Nu este niciun anunt de statie offline, dar nu se aude niciun bip la apropierea cardului de zona de scanare – nu poti ridica bicicleta, nu prea are rost sa continui;
3. Se aude bip la apropierea cardului de zona de citire dupa alegerea in prealabil a meniului. Ridica bicicleta, apare ecranul de logare, incepi sa introduci pinul, dar nu apar bulinele negre la tastarea pinului pe ecran, introduci si nu se intampla nimic – aici ai 3 variante: ori astepti cateva minute, ori renunti, ori inchizi si incerci din nou; cu putin noroc poate reusesti, dar de cele mai multe ori pleci tot cu mana goala si la acest simptom;
4. Reusesti sa te loghezi si esti invitat sa ridici bicicleta in 20 de minute, dar nu poti ridica bicicleta de la portile 2, 6, 11, etc., apoi te uiti sa vezi care sunt bicicletele de la portile interzise si, surpriza, acelea sunt toate bicicletele din rastel, altele nu sunt – nu are rost sa te chinui sa le scoti, nu vei reusi;
5. Reusesti sa te loghezi si esti invitat sa ridici bicicleta in 20 de minute, nu sunt mesaje de restrictie dupa logare, te asiguri ca te uiti doar la bicicletele care au led verde, apropii cardul de zona de citire (de obicei din dreapta bicicletei) si ledul se schimba in rosu, mai incerci la alte biciclete si tot asa; solutia poate fi o noua logare, poate reusesti”.

Ai inchiriat vreodata o bicicleta din statiile RATT? Cum ti se pare sistemul?

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Este usor sa iti dai cu parerea cand nu cunosti lucrurile din interior.La asta suntem buni noi romanii

    • @Zyz. Sigur ca este usor. Dar totusi as vrea sa spun cateva lucruri pe care le stiu despre „lucrurile din interior”. Stiu ca este un serviciu public infiintat pe bani publici deja cheltuiti. Stiu ca au fost analizate plusurile si minusurile odata cu riscurile implementarii proiectului pe bani publici. Stiu ca au fost numiti tot felul de oameni pe functii de directori de proiect si de responsabili pentru proiect, care au fost platiti din bani publici. Stiu ca in continuare sunt oameni platiti din bani publici pentru sarcini in acest proiect. Stiu ca acest sistem de transport inca consuma bani publici. Si banuiesc ca nu consuma putini bani publici. Stiu ca desi se consuma bani publici, pare ca nu se consuma pentru mentinerea functionalitatii 100% a proiectului, fiindca constat ca … nu functioneaza 100% nici o componenta a lui. De fapt … ba da … 100% se cheltuie banii publici alocati. Asta functioneaza 100%. RATT cheltuie 100% banii alocati acestui proiect si chiar mai baga bani publici in plus in proiect, pe langa costurile eligibile sustinute din finantarea externa. Deci asta cu cheltuitul merge mai bine de 100% … tot din bani publici. Ce ar mai trebui sa stim despre „lucrurile din interior”. Poate ne pui tu la curent ca sa nu avem noi, contribuabilii o pararere gresita despre proiect. Te invit sa detaliezi putin intr-un comentariu pe aici. Multumesc.

  2. varza

  3. În sfârşit un articol pe tema asta! Am să-mi înşir şi eu experiențele bune şi rele avute cu sistemul VeloTM.
    1. Ideea in sine foarte buna, si de la demararea programului am incercat sa o folosesc cat mai des, reusind chiar performanta de a folosi bicicletele de 3-4 ori pe saptamana.
    2. Bicicletele se prezinta in conditii acceptabile, desi su subscriu parerilor de mai sus, ca nu sunt asa fiabile, adeseori le cade lanțul şi au inceput să cedeze frânele la unele dintre ele. Asta ca să nu mai vorbesc de faptul că, (aşa cum au recunoscut şi mecanicii care se plimbă toată ziua prin oraş să le întrețină) după 2-3 ploi a apărut deja rugina pe ele….
    3. Este absolut JENANT ca să nu fii în stare să pui la.punct o infrastructură informatică, care să permită folosirea cu uşurință a sistemului. Într-un aşa mare oraş, cu pretenții de capitala culturala europeana, si cu aşa de multi tineri programatori si informaticieni capabili, tu (Primărie) să nu fii în stare să atribui contractul unei firme de pe plan local. Şi nu, vrăjeala cu procedura de achiziții publice nu ține, se ştie foarte bine că contractul de mentenanța ptr sistem a fost „atribuit” unei firme de apartament cu sediul în Bucureşti.
    4. Am avut, şi înca am parte de probleme atunci când vreau să iau biciclete. La inceput nu mergea deloc sistemul, ba nu-mi citea cardul, ba e stația offline, ba aşteptam vreo 5-10 minute să-mi recunoască cardul, ca mai apoi să se prăbuşească sistemul complet….Mai apoi, când reuşeam sa ma loghez în sistem îmi afişa o eroare că nu am înapoiat bicicleta, deşi făcusem asta, altfel apărea în sistem ca furată. După 2 săptămâni în care am insistat de nenumărate ori la dispeceratul VeloTM cu problema asta, mi s-a răspuns ca ei n-au ce face şi că să ma resemnez că doar nu sunt singurul cu aşa problema, şi că a fost dată spre spluționare la firma fantomă care se ocupă de sistem.
    5. Când totuşi treceam peste toate astea, fie nu găseam biciclete suficiente, fie că pe cele pe care le găseam în stație nu le puteam lua ptr ca dadea eroare sistemul. Iar mecanicii care se plimbă toată ziua cu biciclete pe platformă prin oraş, îmi răspundeau sec, că sunt stații care sunt/nu sunt active şi de aia n-au biciclete.
    6. Trebuie musai pus la punct sistemul! Dacă RATT şi firma contractantă sunt în stare să remedieze probleme si să-l facă să funcționeze la parametrii optimi, foarte bine, atunci banij publici din fonduri UE au fost folosiți cum trebuie. Dacă nu, atunci să rezilieze contractul cu firmă respectivă si sa aleagă alta care e capabilă de aşa ceva. Ştiu că încă e în faza incipientă sistemul, dar e tare frustrant să vrei să ajungi undeva cu bicicleta şi să te bazezi că funcționează ok, iar când colo, să te loveşti de toate rahaturile astea.
    Nu trebuie să ne mulțumim cu ideea tipică „e bine şi aşa”, mai bine nu mai făceau sistemul dacă nu sunt în stare să-l facă să funcționeze bine…

  4. Cumparati-va bicicleta proprie, dai odata banii, dar te bazezi pe ea mai ceva ca pe masina !

  5. Primăria Timișoara, de când a fost instalat Robu la butoane, dă o muilțime de contracte unor firme din București sau din Arad, ca și cum ar exista o relație specială pe această direcție. Întrebați-l pe Robu cum se explică aceste ciudățenii și cum se face că tot firme din București se ocupă și de anveloparea blocurilor din Timișoara. Nu orbesc acum despre calitatea lucrărilor. ne vom da seama cât de curând.

  6. eu vreau sa vad cand „DOAMNE FERESTE” se va intampla un accident cu o bicicleta stricata si ii cade lantul ori sabotii de frana nu functioneaza , si moare biciclistul si si si si vine criminalistul si si si si constata ca e bicicleta vinovata cine va intra in cacat??? un serviciu de asemenea fel trebuie sa aiba mecanici ce verifica o data la 48 ore intregul parc velo

  7. Probabil ca starea tehnica e consemnata intr-un registru , zilnic.
    Un sticker cu data, ora, cod mecanic service, ar fi util.

  8. pentru ca mecanicul sa verifice starea tehnica trebuie sa scoata bicicleta din statie ,asata se poate face doar cu cartela ,care sigur va fi inregistrata in baza de date deci nu au cum sa spuna ca sa verificat si defapt este altfel

  9. Un sistem de tot rahatul, in majoritatea timpului statiile sunt offline. Este a 5 oara cand imi este blocat cardul.Ideea statiilor de biciclete a fost una buna, dar sistemul lasa de dorit.😭😭😭Rusine….