Unice in Romania, structurile vor fi forate sub ‘umbrele de tevi inclinate’. Lucrari in forta la ‘tunelurile pentru ursi’ de pe bucata lipsa de autostrada, intre Margina si Holdea, in Timis. FOTO

TIMISOARA. Ritm sustinut pe bucata lipsa din Autostrada Vestului, de nici 10 kilometri, intre Margina si Holdea, unde specialistii bosnieci si muncitorii omului de afaceri Dorinel Umbrarescu sunt tot mai aproape de forarea primului dintre faimoasele ‘tuneluri pentru ursi’.

CITESTE SI: Se amana demolarea. A fost contestata licitatia pentru desfiintarea batranului Stadion Dan Paltinisanu de la Timisoara. Cine este reclamantul

Operatiunea va fi una complexa si se va face la adapostul unor ‘umbrele de tevi’ inclinate, explica reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara, care monitorizeaza santierul. ‘Tunelurile pentru ursi’ vor fi structuri unice in Romania prin deschiderile pe care le vor avea pe autostrada.

Echipele UMB și ale partenerului bosniac Euro-Asfalt continuă lucrările la portalurile de acces/ieșire ale tunelurilor de pe sectorul Margina – Holdea al autostrăzii A1 Lugoj – Deva.
🛤️ Cele două structuri vor fi unice în România, prin prisma deschiderii foarte mari de intrare în tuneluri. Practic, de pe autostradă se va intra direct în tunel, pe două benzi și pe banda de urgență (11,35 metri/sens).
🔜 Când va începe efectiv forarea tunelului 1, se va lucra pe o lungime de 75 de centimetri sau maxim 1 metru. Lucrările se vor executa la adăpostul unor „umbrele de țevi” înclinate, cu o lungime de 15 metri și o suprapunere de 4 metri. La fiecare 75 centimetri de forare, se montează plase, se introduc ancore și se injectează, sub presiune, beton special, cu ajutorul mașinilor de torcret.
👷🏼‍♀️Se va lucra cu asigurarea unor măsuri deosebite pentru siguranța muncitorilor. Specialiștii în geologie vor fi mereu pe șantier pentru a clasifica natura terenului și indicarea tehnologiei de execuție„, transmit reprezentantii DRDP Timisoara.

***

Cu licitatia deblocata de ministrul Transporturilor, a fost semnat contractul cu asocierea S.C. Spedition UMB S.R.L. – S.C. Tehnostrade S.R.L. – S.C. SA & PE Construct S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o, pentru suma de 1.826.845.634 lei fara TVA. A urmat proiectarea lucrarilor, iar in vara s-a trecut la treaba.

Finalizarea tronsonului lipsa din Autostrada Lugoj – Deva, de 9,13 km, este una dintre cele mai asteptate lucrari de infrastructura mare pentru vestul tarii. Aceasta, in conditiile in care drumul national DN68A este cel mai tranzitat din zona, mereu aglomerat, pe care soferii de tiruri si camioane, respectiv cei de autoturisme il folosesc deopotriva. Un drum ce necesita in permanenta lucrari de reparatii.

Noua bucata de autostrada va avea doua ‘tuneluri pentru ursi’, ce vor masura, insumat, 2,13 km de tunel forat. Acestea vor fi formate din doua galerii unidirectionale, cu platforma de 11,25 m.

Intreg segmentul Margina – Holdea, care se face cu bani europeni,  trebuie sa fie gata in 2026. (august 2026 finalizare lucrari/decembrie 2026 pentru decontare facturi)

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Faceti naibii autostrada. lasati ursii sa mearga prin tunelurile dacice.. un pasaj pe sub autostrada le ajunge..

  2. Unice – pai…la cate tuneluri de autostrada avem in Romania… nu ne mira ca sunt unice 🙂

  3. ma uit pe google … tronsonul Orastie-Deva a fost in folosinta in decembrie 2012 !! mai cateva zile si o sa fim in decembrie 2024 !!!

  4. Poate ar fi mai simplu sa faceti niste pasaje supraterane pentru ursi. Eventual cu lift pentru ursii cu dizabilitati motorii.

  5. lucrarile astea trebuiau terminate acum 10 ani
    doresc sa va aduc aminte ca in 2024 timisoara nu are autostrada dar are aradul, giarmata si izvinul

  6. Jurnaliști de 2 lei, promovați o inepție, tunelurile sunt ale autostrăzii, nu ptr ursi!!!!
    Animalele vor circula deasupra tunelului..

  7. Oare nu era mai simplu sa faca contract cu niste vanatori? Ca si asa sunt prea multi ursi (a se vedea cotele de extractie).

  8. Daaa e ceva de domeniul Sf, ca doar suntem în munții Himalaya. LOL.