Uniforma ar putea deveni obligatorie in scolile din Romania de anul viitor. Ce cred directorii de scoli din Timisoara

Un proiect de lege aflat in procedura de urgenta care prevede ca fiecare elev din invatamantul obligatoriu de stat sa primeasca 350 de lei anual pentru uniforma a fost adoptat de Senat, marti.

CITESTE SI: ‘Copilul meu are multe haine de firma, unde sa le poarte?’ Cum e mai bine, cu sau fara uniforma in scolile din Timisoara

Daca este adoptata si de Camera Deputatilor si ulterior promulgata de seful statului, legea va intra in vigoare incepand cu anul scolar 2021 – 2022.

Proiectul vizeaza modificarea articolului 5 din Legea nr.35/2007 privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant.

Consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentantiv al parintilor si cu consultarea reprezentantilor elevilor, stabilesc pentru elevii unitatii de invatamant respective cel putin un semn distinctiv cum ar fi: ecuson, uniforma, esarfa sau alte asemenea”, arata un amendament din raportul de adoptare al proiectului.

De asemenea, „consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentantiv al parintilor si cu consultarea reprezentantilor elevilor, pot stabili modelul uniformei scolare pentru elevii unitatii de invatamant respective din invatamantul general obligatoriu de stat. Pentru acoperirea costurilor uniformelor scolare se acorda o suma de 350 de lei/ an scolar pentru fiecare elev, suma care se atribuie in cote egale in fiecare semestru. Fondurile necesare pentru aplicarea prezentei legi se asigura din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii”, potrivit unui alt amendament.

Senatul a votat proiectul in calitate de prim for sesizat, iar initiativa se afla in procedura de urgenta si decizionala este Camera Deputatilor.

Pro si contra purtarii uniformelor in scolile din Timisoara

Copilul meu are multe haine de firma si unde sa le poarte, daca nu la scoala?‘, se lamenta o mamica intr-o sedinta cu parintii la un liceu de fite din Timisoara in urma cu ceva vreme, intr-un moment in care se discuta despre oportunitatea purtarii unei uniforme. Prea putini au fost parintii care au luat atunci atitudine.
Astfel, dascalii se vad pusi in situatia de a da inapoi cand vine vorba despre introducerea uniformelor.

Sunt insa scoli in Timisoara in care, cel putin la clasele primare, elevii trebuie sa se prezinte la cursuri fie cu uniforma, fie macar cu unele elemente distinctive, cum ar fi sarafane, veste cu camasi albe si fuste ori pantaloni intr-o culoare impusa de scoala.

Candva, purtarea uniformei cu numarul matricol pe care statea scris numele scolii era o mandrie pentru elevi, mai ales cand aceasta arata ca urmeaza cursurile unei scoli de prestigiu.

Astazi, parerile parintilor cu privire la introducerea uniformelor sunt impartite. Unii spun ca ar fi benefica, deoarece astfel ar scapa de corvoada echiparii copilului dupa ultima moda, altii socotesc ca uniforma le-ar ingradi intrucatva elevilor dezvoltarea creativitatii si ca uniformizarea tinutelor e o reminiscenta comunista.

Cert este insa ca nu putine au fost cazurile in care unii parinti cu venituri mai modeste s-au trezit ca le-au venit acasa copiii suparati ca nu au haine la fel de ‘cool’ precum ale colegului de banca.

La liceu, uneori lucrurile scapa de sub control, iar profesorii se confrunta cu situatii in care elevii vin imbracati in tinute care ii umilesc, intrucat din salariile lor nu si-ar permite sa se prezinte in fiecare zi in fata copiilor in ultimele tendinte ale modei.

In interviurile opiniatimisoarei.ro i-am intrebat de-a lungul timpului pe directorii de scoli din Timisoara ce parere au despre uniformele mult hulite de o buna parte dintre elevi.

Directorul Colegiului National Banatean Sorin Ionescu are convingerile sale.

Daca vrei sa devii total nepopular, nu trebuie sa faci altceva decat sa spui ca esti pentru introducerea obligatorie a uniformelor scolare… Eu mi-as dori ca in toate scolile elevii sa poarte elemente de identitate distincte„, spunea nu demult pentru opiniatimisoarei.ro Sorin Ionescu.

La Lenau, copiii nu poarta uniforma si nici nu s-a pus problema reintroducerii lor.

De fiecare daca cand am pus problema introducerii uniformelor, am cerut parerea parintilor, si intotdeauna balanta a inclinat spre cei care nu doresc introducerea lor„, explica in urma cu ceva timp, pentru opiniatimisoarei.ro, directorul liceului Lenau, Elena Wolf.

In urma cu cativa ani, la festivitatea de deschidere a anului scolar la Liceul Grigore Moisil, un elev din Timisoara a devenit vedeta in intreaga tara dupa ce s-a prezentat cu un tricou pe care statea scris un mesaj ‘neortodox’ la adresa scolii.

Tu ce crezi, ar fi mai potrivit ca in scolile din Timisoara elevii sa poarte uniforme sau nu? Raspunde la sondajul de mai jos!

[poll id=”24″]

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. La Liceul … un elev din Timisoara a devenit vedeta in intreaga tara dupa ce s-a prezentat cu un tricou pe care statea scris un mesaj ‘neortodox’ la adresa scolii.
    Oare ce zic parintii (probabil tot „neortodocsi”?) de o astfel de atitudine? Dece il mai trimit/forteaza sa mearga la scoala si dece la acea scoala?
    El va deveni si fara scoala un vajnic politician, … poate chiar aparator al drepturilor individuale ale omului” s.a.m.d. Probabil ca un ONG marca SG ii va gasi si o universitate din „mai Vestul Europei” unde sa-si intregeasca cunostintele si sa dezvolte apoi noi doctrine.
    Grigore Moisil zicea candva, demult (citez din memorie) „Statul nu poate sa interzica nimanui sa fie idiot”.