Uniforme, insigne, livrete militare sau diplome, la Muzeul National al Banatului din Timisoara. Pagini din istoria Jandarmeriei Romane in Bastionul Theresia. Foto

TIMISOARA. Expozitie inedita gazduita de Muzeul National al Banatului din Timisoara in mansarda Bastionului Theresia din Timisoara.

CITESTE SI: Urcam cu liftul panoramic, bem o cafea in Turnul de Apa din Iosefin, admiram Timisoara de sus, dintr-un loc de belvedere, si ne bucuram de expozitii. Se cauta un constructor pentru reabilitarea castelului de apa, cu peste 1,6 milioane euro. S-a lansat licitatia

Jandarmeria Romana 1850 – 2020” aduce in fata timisorenilor o expozitie cu tematica militara, care spune povestea celor 170 de ani de existenta a Jandarmeriei. In cadrul expozitiei pot fi vazute imagini inedite din cele aproape doua secole de la infiintarea acestei arme, iar pe panourile amplasate in mansarda pot fi vazute si fotografii in premiera, dar sunt scrise si informatii despre jandarmerie in limbile romana, engleza si germana.

Expozitia este realizata in colaborare cu Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), Inspectoratul de Jandarmi Judetean Timis ,,General Moise Groza”, Serviciul Judetean Timis al Arhivelor Nationale, Consiliul Judetean Timis, Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, Muzeul Jandarmeriei Romane, Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu, Asociatia RoMilitaria si Muzeul Militar National ,,Regele Ferdinand I”.

Este o sarbatoare si pentru noi. Se implinesc 170 de ani de la infiintarea Jandarmeriei Romane. Suntem onorati ca au venit la noi. Este o expozitie de inalta calitate si foarte frumoasa, de o inalta calitate pentru ca este realizata in parteneriat cu multe institutii de prestigiu. Este o expozitie care cu siguranta va place publicului pentru ca este vorba despre arme, uniforme, diplome, despre 170 de ani de jandarmerie in Romania…Avand in vedere ca am lucrat doar cu profesionisti nu a fost deloc greu. A fost o placere pentru noi. Colegii de la Muzeul National de Istorie a Romaniei si de la Complexul National Muzeal ASTRA Sibiu nu au avut nicio problema, stiu foarte bine cum sa aranjeze expozitia, la fel si colegii de la Muzeul National al Banatului, bineinteles cu suportul Jandarmeriei a fost efectiv o placere. Timisorenii vor putea vedea diplome, arme, uniforme militare, de parada, tot ceea ce in 170 de ani au avut jandarmii, si bineteles cateva uniforme mai rare„, a declarat Claudiu Ilas, manager al Muzeului National al Banatului.

In cadrul expozitiei vor putea fi vazute si uniforme purtate de jandarmi in 1850, dar si pe cele din zilele noastre, alaturi de tehnica din dotarea oamenilor legii de-a lungul timpului.

Printre acestea se afla si o copie a uniformei domnitorului Grigore Alexandru Ghica, omul care a intemeiat prin ordin domnesc in 3 aprilie 1850 jandarmeria.

Sunt 15 uniforme, care sunt replici, dar avem si alte uniforme care sunt originale, din perioada comunista si de dupa 1990. Cele care sunt replici au fost documentate conform regulamentelor si arhivelor de epoca. Uniforma alba complet nu este de marina, ci una pe care o aveau ofiterii din Armata Romana din toate armele intre 1930 si 1941. Era folosita vara la toate tinutele care nu presupuneau instructie cu trupa, insa era o una foarte greu de intretinut. Trebuia sa ai vreo 3, chiar asa se spunea in reglementarile de atunci, ca sa o tii curata. O uniforma mai interesanta, dar nu a fost o binecuvantare pentru ofiterii de atunci. Majoritatea din ele sunt in vestonul care se folosea toamna si primavara, e tinuta de iarna, dar fara manta. Putine sunt de vara. Si majoritatea din ele sunt tinuta zilnica. Avem si cateva de ceremonie, cum este cea cu coif. Am acoperit toate tinutele, sa avem o varietate„, a declarat Nicolae Alexe, museograf la Muzeul Astra din Sibiu.

Pe langa uniforme timisorenii vor putea vedea insigne, livrete militare, diplome dar si carti de instruire a jandarmilor.

Este o expozitie inedita. Cu ea am fost mai intai la Muzeul National de Istorie, apoi la Oradea, Arad, Buzau si acum in Timisoara, urmand sa o ducem si in alte orase. Noi prin aceasta expozitie dorim sa schimbam imaginea Jandarmeriei Romane si sa vada timisorenii ca avem o istorie, o traditie, un trecut istoric, ca si noi am participat la cele mai importante evenimente. Jandarmii nostri au fost implicati atat in misiuni pe front, cat si in spatele frontului pentru misiuni de aparare a ordinii publice. Am dorit sa se vada si partea frumoasa a Jandarmeriei. Noi ne dorim ca cei care vor veni sa viziteze expozitia sa vada ca si noi avem traditiile noastre, ca am stat si noi cu arma in mana. Expozitia este un fel de poveste. Avem o istorie frumoasa cu care ne mandrim„, a spus Luiza Rotaru, locotenent-colonel in cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane.

Expozitia ,,Jandarmeria Romana 1850-2020’’ va putea fi vizitata la Bastionul Maria Theresia din strada Martin Luther, nr. 4, in perioada 8 iulie – 29 august 2021, de marti pana duminica in intervalul orar 10.00-18.00. Accesul in expozitie este gratuit pentru elevi, studenti, pensionari, pentru restul categoriilor de vizitatori biletul de intrare este de 15 lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Presupun ca maximul de vizitatori se va inregistra in 10 august, si va coincide cu un varf al vanzarilor de tomate.