Uniformele scolare elimina diferentele sociale? Sunt preferate de profesori si parinti, dar urate de elevi la Timisoara

Profesorii sustin, la unison, purtarea uniformelor scolare. Parintii au pareri impartite, iar psihologii scolari le recomanda cu caldura. Argumente sunt de fiecare parte: ideea de apartenenta la o comunitate scolara, eliminarea diferentelor sociale dintre elevi si responsabilizarea acestora sunt numai cateva dintre motivele pro introducere a uniformei.

De partea cealalta, unii parinti sustin ca articolele vestimentare de acest gen sunt incomode pentru pusti (cravata si camasa la 10 ani) si nepotrivite pentru sezonul rece (fustele) sau prea scumpe pentru unii parinti.

Tot mai multe scoli din Timisoara aleg varianta uniformelor scolare pentru elevi, care sa reprezinte un simbol al apartenentei fata de unitatea de invatamant

De cativa ani, problema introducerii uniformelor scolare in unitatile de invatamant a trecut prin diverse etape. Insa totul s-a oprit la nivelul dezbaterii. Ministerul Educatiei a incercat chiar sa promoveze o lege prin care era introdusa purtarea obligatorie a vestimentatiei scolare, dar care nu a mai ajuns sa fie definitivata.

Dar ideea a fost bine primita de multe unitati de invatamant. In Timisoara exista cateva zeci de scoli unde elevii poarta uniforma. Anturajul ii influenteaza foarte mult pe prichindeii din ziua de astazi.

Discrepantele sociale apar in orice moment, iar copiii sunt foarte usor de suparat. Ca unul are o bluza cumparata din Mall sau un adidas cumparat de la o firma renumita de articole sportive, orice conteaza in viata elevilor care petrec jumatate din zi la scoala. Conteaza foarte mult si educatia, iar unii parinti nu prea mai au timp sa se ocupe de copii asa cum ar trebui. Ca sa nu-i supere, le fac toate poftele, mai ales daca situatia materiala le-o permite. Asa se face ca multe fetite, mai mari, ce-i drept, se lauda la scoala cu piesa de rezistenta din ultima colectie de haine aparuta la o firma renumita, iar baietii cu cel mai nou model de pantof sport.

Telefoanele mobile creeaza diferente uriase. Multi prichindei merg la scoala cu smartphone-uri scumpe si uita sa mai puna mana pe manualul de Limba Romana, de exemplu, preferand, in schimb, retelele sociale si jocurile pe telefon.

Psihologii spun ca vina este, in mare parte, a parintilor si ca implicarea lor este fundamentala in educatia copiilor. Cat despre uniformele scolare, acestea sunt cu certitudine vestimentatia cea mai controversata. Adriana Dodea este psiholog la Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala. A lucrat cu o sumedenie de copii si reuseste sa ii citeasca imediat. Se vede din comportament educatia unui pusti, spune aceasta.

”Uniforma este detestata de actualii parinti, inca de dinainte de 1989, cand acestia erau copii si obligati sa o poarte. Pe de alta parte, aceiasi parinti si-ar dori ca si copiii lor sa poarte uniforme. Faptul ca foarte multi ani am fost obligati sa ne «uniformizam», adica sa nu ne diferentiem unii de altii prin aproape nimic, a determinat in randul populatiei o accentuare a nevoii de unicitate, de a fi diferit de ceilalti, sentiment, de altfel, foarte normal. Dar acest sentiment a fost exacerbat si gresit manageriat mai ales de parintii care au posibilitati financiare ridicate”, explica Adriana Dodea.

La fel se intampla si cu telefonul mobil. Este util, recunosc specialistii, dar la scoala, in timpul orelor, ar trebui sa fie inchis si redeschis la finalul cursurilor.

”Implicarea parintilor in alegerile pe care le fac copiii este fundamentala si tocmai acest lucru nu vor sa il inteleaga acestia”, conchide psihologul Adriana Dodea. E drept, unii parinti se simt obligati sa cumpere pentru copii lor o uniforma, sa investeasca niste bani pe care ii puteau folosi in alte scopuri. Este vorba despre familiile care nu au posibilitati prea mari si care ar prefera sa nu existe varianta imbracamintei obligatorii, dar care se supun hotararii majoritatii parintilor.

„Mie imi place foarte mult sa port uniforma, pentru ca purtam toti la scoala, asa se poarta”, spune Carina Catrocvil, eleva, 10 ani. Ian Andrei Balmez, un coleg al acesteia spune: „Mie nu imi place sa port uniforma. Cravata ma strange de gat si nu imi place sa port camasa alba in fiecare zi. Nici colegii mei nu vin toti in uniforma, dar pe mine ma pun parintii sa o port toata ziua la scoala”.

Elena Juravle, invatatoare clasa a IV-a B la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, recunoaste importanta folosirii uniformei. „Cu copiii este foarte bine, sunt bucuria scolii. Clasa mea are uniforma, am facut-o din clasa I. Ei nu sunt constransi sa poarte in totalitate acea uniforma, fetele au o fustita foarte draguta si o bluzita la alegere. Daca doresc isi iau vesta, daca nu, nu”, explica aceasta. Ea mai spune ca, in zilele de sport, elevii vin la scoala cu treningul, ca sa nu fie incomodati pentru ca sunt inca mici.

„Parerea mea personala este ca trebuie sa poarte uniforma, pentru ca diferenta dintre ei nu se mai vede atunci. Unul are un adidas, iar celalalt nu stiu de care. Asa, daca au papucei la uniforma, nu se mai fac diferente”, sustine dascalita.

Inspectorul scolar general, Cornel Petroman, sustine introducerea uniformelor in unitatile de invatamant, dar ar dori ca acestea sa fie introduse diferentiat. „Cred ca scolile care au introdus uniforme scolare au procedat foarte bine, dar ar trebui sa fie introduse diferentiat, adica doua scoli sa nu aiba acelasi model de uniforma. Elevii sunt usor de recunoscut si identificat”, spune managerul invatamantului din Timis.

In ceea ce priveste numarul unitatilor scolare in care elevii poarta vesta, camasa etc., acesta este de cateva zeci la nivelul intregului judet.

Atelierele de croitorie, care realizeaza imbracaminte pentru elevi, sunt la mare cautare la inceputul fiecarui an scolar. Pentru prichindeii de clasa intai, de clasa a IX-a, dar si pentru ceilalti elevi. „Daca in urma cu 10 ani mergeam la zece scoli si le propuneam modele de uniforme si numai una era de acord cu acestea, acum zece scoli vin la mine si nu ma pot ocupa decat de una, dar o fac la cele mai inalte standarde”, ne spune Leontina Prodan, proprietarul unei fabrici de uniforme scolare si costume populare din Timisoara.

Tendinta de a folosi uniformele scolare a ajuns in tot mai multe scoli din capitala Banatului. „La Colegiul National Banatean exista o traditie de 19 ani de purtare a aceluiasi tip de uniforma. Este extraordinar”, ne spune Leontina Prodan, cea care se ocupa de realizarea articolelor vestimentare pentru elevii Colegiului.

Care sunt preturile uniformelor scolare

Preturile unei uniforme difera de la o unitate de invatamant la alta. O scoala alege doar o simpla vesta pentru elevii ei, alta poate merge pana la camasa, cravata si pantaloni. Depinde de hotararile luate de parinti si de conducerea scolii.

Astfel, vesta poate costa intre 50 si 65 de lei, camasa – 40-50 de lei, iar cravata – 15 lei. Pretul unei perechi de pantaloni se situeaza intre 50 si 75 de lei, al unei fuste – intre 50 si 60 de lei, iar sarafanul (pentru clasele I-IV) are un pret situat intre 75 si 85 de lei. Daca este aleasa varianta vestelor, pretul nu este foarte mare, dar daca uniforma contine mai multe piese, un parinte ajunge sa scoata din buzunar pana la 200 de lei.

„Sacourile nu sunt prea cautate, modelele variaza in functie de ciclu: primar, gimnazial si liceal”, explica Leontina Prodan.

Elevii de liceu vor tinute sexy

Daca la clasele mici, elevii se imbraca asa cum hotarasc profesorii, in cazul elevilor de liceu, situatia devine mai complicata. Astfel, desi sunt obligatorii, liceenii mai mult nu le poarta decat sa le imbrace.

La colegii de renume din Timisoara, care au tinuta obligatorie, tinerii pun vesta pe ei numai daca dascalii le cer cu insistenta acest lucru. in unele cazuri, chiar parintii si dascalii au militat pentru anumite tinute, dupa modelul american, cu fustita prea scurta pentru ideea de scoala, de educatie, de norme etice.

Iata ce ne spune Leontina Prodan, cea care fabrica zeci de modele de uniforme pentru elevii din Timisoara: „Am fost pusa in situatia de a refuza anumite scoli din cauza modelului propus de acestea. Eu promovez o educatie vestimentara. Elevii, si elevele mai ales, nu merg la scoala ca sa fie sexy sau ca sa arate bine in fustite. Merg sa invete. Cu unele modele de uniforme nu pot sa fiu de acord si eu nu fac asa ceva. Sunt alte firme care nu au nicio problema. E decizia lor”, recunoaste aceasta.

Ce spun parintii!

Marcela Catrocvil, parinte:

Am doua fetite, una in clasa a III-a si cea mare in clasa a XI-a. Cred ca este mult mai bine sa poarte uniforme la scoala, pentru ca fac diferente intre ei daca nu poarta, ca unii sunt mai bine imbracati decat ceilalti.

Ion Lupu, parinte:

La Grigore Moisil, unde invata copilul meu, se poarta uniforma. Un sacou si o vesta e in regula sa poarte, dar pantaloni nu ar trebui sa poarte. E bine sa poarte totusi ceva, sa-i reprezinte ca scoala.

Nicoleta Balmez, parinte:

Copilul meu suporta cu greu uniforma, pentru ca este putin incomoda. Pentru fetite este foarte incomoda fusta. E putin cam incomod ca baietii sa poarte cravata de la varsta aceasta, la 10 ani. Ei sunt obligati sa le poarte.

Vlad Petcu elev, 10 ani:

Mie imi place sa port uniforma atunci cand sunt la scoala. Arata bine si nu ma deranjeaza foarte mult. Nu e important cum arati. Prietenii mei sunt multi din scoala si nu rad de mine, nu au de ce, pentru ca toti purtam.

Autori: Miodrag Hojda, Roxana Deaconescu

TU CE CREZI? SPUNE-TI PAREREA DESPRE PURTAREA UNIFORMELOR SCOLARE!

[poll id=”374″]

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sa fim seriosi,uniformele nu elimina diferentele sociale,doar le mascheaza!Sunt de parere ca o tinuta decenta este necesara si obligatorie intr-o institutie de invatamant,si asta se poate face si fara uniforma si toate inconvenientele acesteia.

    • Cand am fost copil eram revoltat pentru ca eram obligat sa port acceasi uniforma zilnic, visam la ziua cand va disparea.Dupa cativa ani accea zi a venit, ma-m bucurat, puteam purta orice doream, insa si accea bucurie a durat putin.Colegii intelesesera prost libertatea de a alege si scoala devenise un haos total.Anii de liceu au fost teribili, trebuia sa faci eforturi sa te menti cu uni baieti de banii gata, multe dintre fete veneau de parca mergeau la un club in Las Vegas….atunci am realizat ca uniforma este mult mai indicata. Uniforma elimina diferentele sociale, iti da incredere ca aparti unei instituti, asa este peste tot in Europa si State, am vazut cu ochi mei…deci sunt pro uniformei.

  2. Prouniforma

  3. Uniforma mi se pare k este prostie. Mami & tati mi-au kumparat multe haine frumoase shi unde sa le port dak nu la skhool? colegii ma invidiaza si e fun

  4. Dragă Talida, ar fi minunat dacă, înainte de orice, ai reuşi să scrii româneşte! De exemplu, la noi, la români, litera „k” se foloseşte în cuvinte gen „kilogram”, „kilometru”. Pentru „cumpărat”, ai putea folosi litera „c”, „şi” se poate scrie, foarte bine, „si”, dacă nu ai diacritice, iar cuvântul „şcoală” se scrie chiar aşa, adică „şcoală”.

    Îmi doresc foarte mult ca uniforma să fie obligatorie. La toate nivelurile. Şi nu doar în Timişoara, ci…în toată ţara.

    O învăţătoare din judeţul Dâmboviţa

  5. Apartenenta sociala este foarte importanta! Pentru mine era o mandrie pe vremuri sa port uniforma iar colegii mei sa vada emblema scolii respectiv a liceului! Deasemenea se elimina diferentele sociale evidente, nu cum a spus cineva mai sus.. ca uniforma va mascha. Nu poti blama potentialul unui copil doar pentru ca parintele nu are posibilitati! Nu veniturile actuale ale parintilor asigura 100% viitorul copilului

  6. Cine a scris idiotenia din titlul articolului publicat in Opinia Timisoarei/24.09.2012 („Uniformele scolare elimina diferentele sociale? Sunt preferate de profesori si parinti, dar urate de elevi la Timisoara”)? Stie acel semnatar anonim ce inseamna ura? Este el sigur ca un copil sau toti copiii din Timisoara stiu sa urasca? Si ce sa urasca? O uniforma? O hainuta, un fustita sau un sacou? Unde-a ajuns presa? Sa faca promotion la magazinele de import confectii de pe piata UE? Putina decenta, stimata redactie!

    • Ceva mai multa decenta ti s-ar cere tie in limbaj, SAUL BELOIA, SECURIST PENIBIL SI CRETIN care te plictisesti probabil pe o pensie babana si casti gura pe saituri si iti dai cu parerea, parere pe care nu ti-o cerut-o nima pt ca pur si simplu nu intereseaza pe nima, Mosulica Securistu, valea!!!! Aloo, opinia, nu mai lasati toti prostovanii sa comenteze, ejectati-i!

  7. De ce să ne îndreptăm atenția către calitatea scolilor când putem să ne bălăcim în discuții controversate despre subiecte cu relevanță mică.

    Dacă unitățile de învățământ ar avea profesori deosebiți și o educație de calitate elevii s-ar bucura să-și etaleze apartenența… până una alta doar profesorii par să fie încântați de crearea unei identități vizuale. Probabil că își simt ego-ul periat de fiecare dată când văd câte un biet copil îmbrăcat riguros.
    Dacă educația nu e riguroasă măcar îmbrăcămintea să fie, să păstrăm aparențele.

  8. Revin cu o completare… Avem și profesori buni dar mult mai mulți profesori care nu au ce căuta în sistemul de învațământ.

    Atâta timp cât în Timișoara, la școli de renume, avem profesori bolnavi mintal sau cu IQ sub nivelul unui licean normal orice alte discuții sunt de prisos.

  9. Corect ce spuneti, domnule Neagu. Foarte corect.