Summit-ul de la Bruxelles a decis: Fondul European de Stabilitate Financiara ajuta cele trei tari cu credite cu dobanzi de 3,5%, pe un termen mai indelungat. Grecia, Irlanda si Portugalia vor fi salvate astfel de la faliment.
Planul de salvare vine in contextul celei mai mari crize din zona euro si a unor profetii extrem de sumbre in legatura cu viitorul european. Toate detaliile despre acest plan vor fi facute publice la ora 20.00.
Liderii din Zona euro s-au intalnit joi, in cadrul unui summit de urgenta, la Bruxelles, pentru a incerca sa rezolve criza elena si sa previna extinderea sa catre asa-numitele economii periferice.
Summitul-ul de la Bruxelles a fost numit de analisti „ultima sansa de salvare a monedei europene”. Chiar de la inceputul intalnirii, cancelarul austriac, Werner Faymann, a solicitat un „plan Marshall” pentru Grecia.
Concluziile preliminare ale summit-ului, publicate intr-un raport obtinut de Reuters, arata ca Grecia trebuie sa puna la bataie active cu care sa garanteze un nou imprumut, iar parte din cele 440 miliarde euro aflati in Fondul European pentru Stabilitatea Financiara ar putea fi utilizati pentru recapitalizarea bancilor, prin imprumuturi catre guverne, inclusiv catre cele care nu sunt in acorduri de finantare, conform money.ro.
Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF) va furniza Greciei, Irlandei si Portugaliei credite la dobanzi de 3,5%, iar maturitatea imprumuturilor se va dubla: de la 7,5 ani, la cel putin 15 ani, mai arata raportul, citat si de Wall Street Journal.
Liderii europeni iau in considerare si o extindere a rolului EFSF pentru a ajuta statele mai devreme. Astfel, Fondul European de Stabilitate Financiara va putea acorda imprumuturi statelor, in loc sa astepte pana sunt „penalizate” de pietele financiare.
Grecia a primit primul sau pachet de salvare in mai anul trecut, insa criza datoriilor submineaza in continuare increderea pietelor globale in ea, unii analisti sugerand chiar ca ameninta viitorul euro. Politicienii si investitorii cer o actiune decisiva, pentru a ajuta la depasirea aceastei situatii.
„Nimeni nu ar trebui sa isi faca iluzii; situatia este foarte grava”, a declarat miercuri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. „Necesita un raspuns. Altfel, consecintele negative vor fi resimtite in toate colturile Europei si dincolo de ea”, a adaugat el.
Guvernatorul Bancii Angliei, Sir Mervyn King, a declarat ca actuala criza din Zona euro reprezinta cel mai grav si imediat risc pentru sistemul financiar britanic.
Si presedintele american Barack Obama s-a implicat in acest dosar, sunand-o marti seara pe Merkel, pentru a sublinia importanta rezolvarii acestei probleme pentru refacerea economica globala.
La randul sau, Fondul Monetar International le-a cerut liderilor europeni sa ia masuri rapide si decisive. Amanarea lor ar fi foarte costisitoare pentru economia mondiala, a avertizat FMI.
Isarescu: Canalul psihologic e cel mai periculos la contagiunea crizei din Grecia. BNR e pregatita
Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-a pregatit prin mai multe masuri pentru o contagiune a crizei din Grecia, care ar putea avea loc mai ales pe canalul psihologic, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu, acordat la Bucuresti, agentiei de presa chineze Xinhua.