Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului poate sa produca 12 tone de biodiesel pe zi

TIMISOARA. Viitorul arata bine pentru Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului. Printr-un proiect transfrontalier, institutia a obtinut fonduri europene si a construit o instalatie pilot prin care obtine biodiesel.

Biodieselul este un biocombustibil cu caracteristici identice cu ale motorinei, care se obtine din uleiuri din plante si poate fi folosit pentru orice motor Diesel, fara nicio modificare a acestuia, obtinandu-se aceleasi performante, cu acelasi consum. Combustibilul ecologic poate fi obtinut din rapita, floarea soarelui, soia s.a. Proiectul transfrontalier „Fondarea si implementarea centrului euroregional de cercetari in bioresurse energetice de origine vegetala (BIOEN)“, a avut o valoare de aproape 500.000 de euro. Acesta a fost derulat in parteneriat cu mai multe institutii locale si Camera Economica Regionala Zdrenjanin.

Proiectul a fost finalizat in 2009, dar abia din august 2011 a inceput sa produca biodiesel. Teste peste teste, imbunatatiri si modernizari a instalatiei si multa munca in cadrul proiectului a facut din USAB prima universitate din tara cu o asemnea instalatie pilot. Iar planurile sunt mari: „independenta de peco“, spune rectorul Alexandru Moisuc. Mai mult decat atat, teste au fost deja facute pe masinile din parcul auto al universitatii. Combustibilul obtinut, dupa mai multe verificari de laborator, a fost pus in rezervoarele autoturismelor, iar rezultatele au fost dinte cele mai bune. Biodieselul obtinut are o calitate foarte buna, la standardele Uniunii Europene, ne spune prof. Radu Sumalan, managerul proiectului, iar posibilitatea de a-l folosi in viitor in locul motorinei in autoturismele USAB-ului este foarte mare. „In acest moment ne aflam in stadiul de modernizare a instalatiei pentru a creste randamentul de obtinere de biodiesel. Cand am pornit proiectul, nu am gasit nicaieri ceva asemanator cu ce avem noi aici, astfel ca a trebuit sa cream noi instalatia. in momentul de fata, dimensiunea instalatiei noastre ne ofera posibilitatea sa obtinem 12 tone de biodiesel in 24 de ore“, explica Radu Sumalan.

Care este rolul instalatiei ecologice?
Trei aspecte urmaresc universitarii agronomi timisoreni. In primul rand, instalatia nu a fost conceputa pentru a crea biodiesel la nivel industrial. Acest lucru inseamna ca se poate obtine o cantitate suficienta pentru a-i oferi USAB-ului independenta energetica. Dar principalul scop consta in instruirea studentilor si chiar a fermierilor banateni, cu privire la avantajele folosirii unei asemenea instalatii. „Oamenii trebuie sa stie ca nu doar cresterea animalelor si plantarea de copaci inseamna agricultura, nu doar aceste doua ramuri inseamna bani in acest sector. Sunt multe alte aspecte care contribuie la dezvoltarea agriculturii, iar noi le oferim o posibila directie“, precizeaza managerul de proiect. Astfel, fermierii pot merge la universitatea timisoreana cu rapita sau cu ulei obtinut din aceasta pentru a-l transforma in combustibil ecologic. Agronomia le pune la dispozitie instalatia de biodiesel in schimbul unui procent din biocombustibilul obtinut. Dintr-o tona de rapita se obtine aproape 350 de litri de biodiesel!

Al doilea aspect luat in considerare de specialistii timisoreni atunci cand au pus bazele proiectului transfrontalier cu Zdrenjanin, Serbia, il reprezinta cercetarea stiintifica. Experimente si studii pot fi facute de cercetatori pentru a ajuta la dezvoltarea ramurei ecologice de consum de combustibil. Parteneriate cu alte universitati si alte activitati de cercetare pot fi desfasurate la institutia de invatamant superior banateana.

Abia in al treilea rand se situeaza microproductia. Planul de a oferi autonomie energetica Universitatii de Stiinte Agricole sta, deocamdata, sub semnul intrebarii, intrucat costurile sunt destul de mari si comparate cu achizitia de motorina. Dar planurile vizeaza aspectul nepoluant al mediului, ceea ce ofera un plus intregului program. Chiar daca obtinerea de biodiesel inseamna resurse mari de rapita sau alte plante oleaginoase, daca banii cheltuiti pe acestea nu depasesc fondurile alocate achizitiei de motorina din benzinarie atunci este rentabil, spun reprezentantii USAB. Cu atat mai mult, cu cat instalatia de biodiesel poate folosi si uleiuri uzate.

Prima linie eco de autobuz din Timisoara?
Iar tocmai acest aspect ofera universitatii de agronomie sperante pentru o colaborare cu institutiile locale. „Am avut o discutie de principiu cu reprezentantii Primariei Timisoara pentru a demara planurile realizarii unei linii ecologice de autobuz. E drept, au fost discutii generale, dar se poate realiza primul ecobus din tara“, sustine Radu Sumalan. El explica si cum va functiona parteneriatul cu autoritatile: USAB asigura procesarea combustibilului, biodieselul va fi folosit pentru autobuzele de pe o linie a orasului, iar sigla universitatii apare pe mijlocul de transport in comun. Prelucrarea combustibilului ecologic va fi facuta din uleiurile uzate pe care autoritatile locale le pot colecta. Iar daca totul merge foarte bine, in timp, parteneratul se poate extinde si pentru alte linii de autobuze, iar costurile pentru achizitia de combustibil pentru mijloacele de transport in comun ar fi reduse substantial. Cu atat mai mult cu cat nivelul de poluare a Timsoarei este destul de ridicat, spune profesorul de la USAB. In Romania nu exista inca un asemenea mijloc de transport in comun, mai sustine universitarul timisorean.

In ceea ce priveste aspectul educational al Institutului Euroregional de Cercetari in Bioresurse Energetice Vegetale, cum este numita oficial instalatia de biosiesel, studentii universitatii, precum si fermieri banateni participa constant la stagii de pregatire prin care observa metodele de lucru folosite in procesarea speciilor de plante din care se poate obtine ulei vegetal care, apoi, prin instalatia de biodiesel, este transformat in combustibil ecologic.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asta e buna! Instalatii similare, se pot achizitiona cu 38.000 euro plus TVA! Noi am cheltuit 500.000 sa reinventam roata! Nu sariti pe mine! E OK ca se face cercetare, dar nu ne luati de prosti!

  2. mai functioneaza?
    s-o credeti voi ….. i-au crezut de prosti