TIMISOARA. Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Regele Mihai I al Romaniei din Timisoara, a lansat un nou proiect, in cadrul programului Interreg CBC Romania-Serbia.
„Este un eveniment extrem de important care are loc la noi in universitate. In mod special am vrut sa urez bun venit colegilor nostri de la Pojarevat, care sunt partenerii nostru si ne-au ajutat si ne ajuta in continuare.Sunt convins ca pe perioada celor 18 luni in care se desfasoara proiectul vom depune, toti cei care facem parte din aceasta echipa de cercetare in zona proiectului, tot ce inseamna diligenta si eforturi sa finalizam proiectul la final de septembrie 2018. Chiar daca nu discutam despre sume foarte mari, am vrut, prin aceasta deschidere, sa aratam ca suntem interesati de proiectele mici si mari ale universitatii in ceea ce priveste cercetarea”, a spus Cosmin Popescu, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara.
Proiectul, cu titlul „Joint project for conservation and sustainable use of plant genetic resources from boarder areas as consequences of climate change” are ca principal obiectiv dezvoltarea unui program comun de identificare, colectare, conservare si sustenabilitate in exploatarea pomilor fructiferi si germoplasmei vitei de vie, in concordanta cu prioritatile speficice programului.
In cadrul proiectului, se urmareste consolidarea protectiei si folosirea sustenabila a resurselor naturale, prin imbunatatirea competentelor si promovarea retelelor de educatie si studii aplicate pe resursele din mediul inconjurator.
„Marea problema pe care o reprezinta schimbarile climatice deriva din incalzirea globala. Exista foarte multe studii si previziuni pentru urmatorii 100 de ani, si ele nu sunt cele mai optimiste. Intr-un astfel de scenariu, se anticipeaza ca temperatura medie anuala va creste cu pana la 4 grade Celsius. Expertii au avertizat ca efectele rezultate din acest fenoment sunt ireversibile”, a spus Dorin Camen, decanul Facultatii de Horticultura si Silvicultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului „Regele Mihai I al Romaniei” din Timisoara
Rezultatele proictului vor contribui vor contribui, pe de o parte, la limitarea schimbarilor climatice si a efectelor negative asupra societatii si a mediului inconjurator. De asemenea, proiectul isi propune sa promoveze consumul sustenabil si producerea de modele, prin participarea agricultorilor si a studentilor in proiecte transfrontaliere.
Dintre rezultatele proiectelor se vor remarca constientizarea populatiei cu privire la importanta protectiei si conservarii datelor genetice ale pomilor fructiferi si ale vitei de vie in regiunea transfrontaliera. De asemenea, la finalul implementarii proiectului, populatia va fi mai bine informata cu privire la potentialul resurselor naturale si beneficiile acestora, in spatiul transfrontalier.
Pareri
faceţi şi o serie de articole despre mafia din USAMVBT, cu avansări şi angajări pe bază de relaţii, şpăgi, sau cum actuala conducere a câştigat alegerile de anul trecut prin mijloace necinstite, furnizând materiale false unui alt ziar online.
Marian, am un scurt comentariu legat de partea a doua, cea cu alegerile. Actualul rector a castigat cu un scor convingator. Nu cred ca cei ce l-au votat (cam 200 probabil) au fost influentati de acele materiale false trimise la un ziar online. Sa ai in vedere si infrangerea fara drept de apel a lui Sumalan pentru o pozitie de senator PMP. El nu a putut convinge nici electorii din Universitate ca ar fi un rector performant si nici pe alegatorii din Timis ca merita sa fie votat. Nu sunt angajat al universitatii, dar m-au amuzat teribil postarile post alegeri din USAMVB ce au aparut in presa online. Legat de prima partea a postarii tale, nu te pot contrazice. Tu (probabil) esti in interiorul USAMVB si cunosti sau ai auzit de modul concret de avansare si angajare.