Universitatea de Stiintele Vietii din Timisoara finalizeaza o perdea forestiera de 4 ha, care va proteja orasul

TIMISOARA. La Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara (USVT) se deruleză un proiect finanțat prin PNRR, Pilonul I, Tranziția Verde, proiect care prevede Înființarea unei perdele forestiere de protecție în cadrul instituției.

Astfel, în zona de nord a orașului, pe o suprafață de 3,96 de hectare, pe limita de proprietate a instituției de învățământ a fost înființată o perdea de protecție forestieră, cu beneficii multiple atât pentru instituție cât mai ales pentru orașul Timișoara.

Efectul unei astfel de perdele forestier pentru orașul Timișoara este foarte important, mai ales în actualul context al schimbărilor climatice. Prin această perdea forestieră urmărim să contribuim la atenuarea efectelor negative ale schimbărilor climatice și mai ales ale încălzirii globale asupra orașului, să reglăm microclimatul la nivelul zonei de intervenți, pe teritoriul a două UAT-uri, Timișoara și Dumbrăvița, situate în partea de nord a orașului. Va fi o reglare a microclimatului atât din punct de vedere termic, cât și o barieră de protecție împotriva curenților de aer, cu efecte pozitive asupra culturilor agricole și a resurselor de apă”, a declarat prof. univ.dr. Dorin Camen, Decan al Facultății de Inginerie și Tehnologii Aplicate.

Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara a mai initiat în ultimii ani proiecte de înființare a unor perdele forestiere sau realizatrea unor spatii verzi, printre care se numără cele de la Stațiunea Didactică a USVT cât și din incinta Campusului universitar al instituției.

Valoarea proiectului de înființare a Perdelei forestiere este de 274 426 de lei, iar Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara se pregătește să acceseze și alte fonduri pe măsuri similare precum cele privind Pădurile Urbane.

Proiectul se incadrează în conceptul Net Zero, asumat de USV Timișoara. Concret, „Net Zero” înseamnă realizarea unui echilibru între cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră (în special CO2) produse si cele absorbite din atmosferă pentru a reduce încalzirea globală.

Acest proiect face parte din suita de evenimente organizate de USVT pentru a marca 80 de ani de existență.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.