Universitatea de Vest, Agronomia, Politehnica si Medicina din Timisoara se gasesc in clasamentul facut de Asociatia Universitatilor Europene

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a facut public clasamentul universitatilor din tara. Universitatea Politehnica se afla in categoria institutiilor de cercetare avansata si educatie. UVT, Agronomia si Medicina sunt in randul institutiilor de educatie si cercetare stiintifica.

Asociatia Universitatilor Europene s-a ocupat de clasificarea universitatilor din tara noastra. Este prima clasificare a institutiilor de invatamant superior realizata in Romania de un organism european.

Universitatea Politehnica Timisoara a fost incadrata in categoria de universitati de cercetare avansata si educatie, care este principala categorie valorica. Ea se afla alaturi de Universitatea Bucuresti, Universitatea Babes – Bolyai Cluj, Universitatea A.I. Cuza, Politehnica Bucuresti, Ghe. Asachi Iasi, Universitatea Tehnica Cluj, Academia de Studii Economice Bucuresti (ASE), Universitatea Agronomie Cluj, Universitatea Medicina Bucuresti, Universitatea Medicina Iasi si Universitatea Medicina Cluj.

Alte trei universitati timisorene au fost clasificate in categoria universitatilor de educatie si cercetare stiintifica, a doua categorie valorica in clasamentul institutiilor de invatamant superior din tara. Este vorba despre Universitatea de Vest, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului si Universitatea de Medicina si Farmacie „V. Babes”.

In aceasta categorie intra, pe langa universitatile de arte si cele militare. Iata componenta: Universitatea de Vest Timisoara, Universitatea din Craiova, Universitatea Transilvania Brasov, Universitatea Ovidius Constanta, Universitatea Galati, Universitatea Sibiu,Universitatea Oradea, SNSPA Bucuresti, Agronomie Iasi, Agronomie Bucuresti, Agronomie Timisoara, Medicina Timisoara, Medicina Craiova, Universitatea de Constructii Bucuresti, Medicina Tg. Mures.

„Cum ar arata o Romanie in care Timisoara ar avea o singura universitate, una foarte puternica, unde Iasiul ar avea de asemenea o universitate foarte puternica?”, intreaba ministrul Funeriu.

Restul universitatilor din Romania au fost clasificate ca centrate pe educatie.

„Prin aceste categorii nu incorsetam o universitate intr-o anumita categorie, ele pot evolua, fie in urma unei fuziuni, fie in urma unei cresteri. Fiind primul astfel de efort din partea universitatilor, am dorit ca ministerul sa nu adopte o atitudine ostila fata de acestea”, a precizat Daniel Funeriu, ministrul educatiei.

Astfel, universitatile sunt clasificate in: universitati centrate pe educatie, universitati de educatie si cercetare stiintifica sau universitati de educatie si creatie artistica si universitati de cercetare avansata si educatie.

„Finantarea va merge strict acolo unde se afla calitatea. Asadar, universitatile centrate pe educatie vor primi locuri bugetate la licenta si, in cazul in care au programe de master de calitate, un anumit numar de locuri pentru master, dar directionate strict catre programele de master de calitate, nu si catre cele slabe. Nu cred ca vreun cetatean roman vrea sa finanteze din banii lui fabrici de masteranzi in universitati care nu pot sa ofere calitate”, a declarat ministrul Educatiei.

O prima consecinta a alcatuirii acestui clasament se va reflecta in bugetul primit de acestea de la MEC. Asta inseamna bani mai multi pentru universitatile de cercetare avansata si educatie si o concentrare a resurselor redusa pentru celelalte tipuri de universitati la doctorat si master.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.