Universitatea Politehnica din Timisoara investeste in oameni. Consiliere pentru cariera si stagii de practica la angajator

Sala Senatului de la Universitatea Politehnica Timisoara a gazduit conferinta de lansare  a proiectului cu titlul „Parteneriat regional si euro-regional pentru tranzitia spre piata muncii prin consiliere pentru cariera si stagii de practica la angajator – PRACTICOR ® EURO-REGIO”.

Proiectul este finantat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN, prin Programul Operational Sectorial pentru  Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, axa prioritara 2: Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii, domeniul major de interventie 2.1: Tranzitia de la scoala la viata activa.

” Este in atentia Universitatii Politehnica din Timisoara ca universitate fanion din Romania sa-si dedice o parte din activitate si pentru asigurarea conditiilor de practica optima pentru studenti. Legea Educatiei este foarte buna, legea privind practica studentilor de asemenea. Din pacate finantarile nu sunt intotdeauna suficiente iar proiecte de genul POSDRU sunt un mijloc prin care noi, Universitatea Politehnica din Timisoara, l-am folosit cu prisosinta. „ a declarat prof. univ. dr. ing. Ioana Ionel, manager proiect PRACTICOR ® EURO-REGIO.

Proiectul este implementat de Universitatea Politehnica Timisoara,in parteneriat cu Universitatea Eftimie Murgu din Resita (P1), Universitatea din Szeged (Szegedi Tudományegyetem, P2) si Institutul de Studii si Proiectari Energetice – ISPE Bucuresti (P3). A rezultat ca o continuare a proiectului Retea transnationala educationala privind orientarea, consilierea si practica pentru cariera,  corelate cu piata muncii,in societatea cunoasterii – PRACTICOR,  POSDRU/90/2.1/S/48816, deoarece succesul sau, dublat de necesitatea sustinerii practiciiininvatamantul superior, conform Legii practicii 258/2007 si respectarea Planurilor strategice ale partenerilor universitari, au impus aceasta initiativa. Marca PRACTICOR ® este strans legata ca si brand de practica si consiliere a studentilor, fiind deja si inregistrat la OSIM. Valoarea totala a proiectului este de 2,118,276.86 lei.

„Ideea acestei practici este importanta si pentru ca relationam foarte bine cu mediul economic. La urma urmei, un absolvent, daca este toba de carte dar nu cunoaste activitatea practica, nu stie unde ar putea lucra, nu cunoaste ce trebuie sa stie ca sa lucreze in domeniu, nu cunoaste o serie de conditii pe care  firmele de stat sau private le impun nu au sanse sa se angajeze de la inceputul carierei lui, deci de la finalul facultatii, in mediul economic.” a adaugat prof. univ. dr. ing. Ioana Ionel

Obiectivul general al proiectului consta in cresterea gradului de insertie pe piata muncii a studentilor si dezvoltarea aptitudinilor de munca, prin participarea la programul de orientare si consiliere profesionala si  efectuarea stagiului de practica. Prin aceste programe, studentii obtin competente legate de creativitate, drept de proprietate intelectuala, TIC, protectia mediului, nivel actual al informatiei, calitatii de muncain echipa, de redactare, de exprimare tehnicain limba romana si engleza, de  optiune pentru alegere optima, functie de capacitate, etc.

„Am avut un proiect anterior pe care pot sa va spun ca l-am sprijinit si pentru care toate aprecierile au fost la un nivel maxim. Pentru ca     a castigat o vasta experienta in acest domeniu iar studentii au fost foarte multumiti de acest program, s-a initiat acest program nou care speram sa fie tot asa un program de succes si sa continue activitatile prevazute in programul anterior. „ a spus Daniel Dan, prorector al Universitatii Politehnica din Timisoara. 

Grupul tinta al proiectului este format din 360 de studenti dintre care 160 de la Universitatea Politehnica Timisoara si 200 de la Universitatea Eftimie Murgu din Resita. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni,incepand cu 30 aprilie 2014.

 

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.