Universitatea Politehnica Timisoara, la Noaptea Cercetatorilor Europeni

TIMISOARA. Noaptea Cercetatorilor Europeni, un eveniment initiat in anul 2005 si care s-a bucurat de un succes extraordinar se va desfasura anul acesta in 28 septembrie, in 300 de orase din toata lumea si 20 din Romania. in Timisoara, Noaptea Cercetatorilor Europeni va avea loc la Nokia Campus, Blvd Republicii Nr. 21, intre orele 17:00-22:00.

Dintre orasele din tara, Timisoara va avea cei mai multi expozanti, circa 50, iar Universitatea Politehnica Timisoara isi respecta blazonul de institutie de invatamant superior de educatie si cercetare avansata, participand la eveniment cu mai multe lucrari ce fac dovada nivelului la care se situeaza.

Dintre lucrarile ce vor fi prezentate de studentii si cadrele didactice ale UPT mentionam un sistem de irigare automatizata cu monitorizare si comanda la distanta, un sistem de afisaj rotativ cu LED-uri, bazat pe persistenta vederii, cu control wireless, un pod de autostrada inovativ si integral cu trei deschideri, un sistem de detectie de obiecte folosind retele neoronale profunde, un convertor hibrid cu doua intrari, un dispozitiv de deplasare cu brat robotic comandat wireless, un stand didactic demonstrativ pentru studiul sistemelor de distributie variabila Mercedes, un filtru de aer supraaspirant pentru cresterea performantelor motoarelor cu ardere interna. La eveniment va participa si deja cunoscuta echipa de studenti VisionX, care a realizat un sistem, bazat pe inteligenta artificiala, ce poate citi, interpreta si pune diagnostice pe baza radiografiilor. Un caz special este al unui student care s-a nascut surdo-mut si a beneficiat de un implant cohlear abia la 15 ani. Acum este student la UPT, la Inginerie Medicala, a construit singur o imprimanta 3D, iar ca aplicatie va prezenta si va imprima 3D, in cadrul evenimentului, mai multe modele de cochlee, deosebit de utile in medicina. O lucrare inedita este si MicroU, o alternativa ecologica si multifunctionala la etuiul de ochelari, cu rol de protectie si, totodata, de curatare a acestora, fara a mai apela la servetelele umede, greu reciclabile.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Asta cu „geniile” care realizeaza imprimante 3D care seamana exact cu ce se vinde pe siteuri in China pe la 2-300 USD apare foarte des in propaganda de la noi.