Universitatea Politehnica Timisoara, locul 1 pe tara in domeniul Calculatoare, Tehnologia informatiei si Informatica, in ranking-ul THE

TIMISOARA. Universitatea Politehnica Timisoara se plaseaza pe primul loc in tara in domeniul Computer Science in prestigiosul ranking Times Higher Education (THE) pentru anul 2022, dat publicitatii miercuri, 6 octombrie 2021, in Marea Britanie. UPT este plasata pe locurile 600 – 800 la nivel mondial, zona in care mai este plasata Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca. Pe domeniul Inginerie, Politehnica Timisoreana se situeaza pe locul 2 in tara si pe locul 1 intre universitatile tehnice, la egalitate cu Universitatea Tehnica din Cluj Napoca, ambele fiind situate, la nivel mondial, pe locurile 801-1000.

Rectorul UPT, conf.univ.dr. Florin Dragan, a subliniat ca „aceasta clasare a universitatii noastre pe primele locuri in tara si pe locuri fruntase la nivel mondial este o consecinta a culturii performantei, promovata mereu in UPT, dar si a eforturilor depuse in ultima perioada si a deschiderii catre cercetare, prin proiecte in zonele tehnologiei de vârf in care Politehnica are o expertiza temeinica, cum sunt inteligenta artificiala, microelectronica, securitatea cibernetica, cercetarea multidisciplinara in colaborare cu alte universitati, ingineria fiind, in societatea de azi, fundamentul pentru majoritatea proiectelor de cercetare aplicata”.

Clasamentul britanic THE este unul dintre cele mai prestigioase si comprehensive clasamente internationale ale universitatilor, sistemul de clasificare luând in analiza criterii complexe legate de predare, cercetare, relatia cu mediul socio-economic si internationalizare.

Astfel, pentru domeniile Computer Science si Engineering, indicatorii luati in calcul sunt urmatorii: invatare-Predare (teaching) – 30%; Cercetare (volum, venituri si reputatie) – 30%; Citari (influenta cercetarii) – 27.5%; Vizibilitate internationala (personal academic, studenti, cercetare) – 7.5%; Venit din industrie (transfer tehnologic) – 5%.

Pentru evaluarea in vederea clasificarii in domeniile Computer Science sau Engineering, o universitate trebuie sa aiba minimum 500 de publicatii in cei cinci ani anteriori colectarii datelor in fiecare domeniu si un numar minim de cadre universitare care au activitate in aceste domenii (Computer Science, cel putin 1% dar nu mai putin de 20 iar pentru Inginerie cel putin 4% din total).

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Politehnica a ramas o fabrica de stiri PR. Nu se mai face scoala. Profesorii sunt tot mai slabi. Pare un liceu mai rasarit, ca mai toate universitatile din Romania.

  2. ? 🙂

  3. Aproape cea mai frumoasa cladire din Tim, palatul Lloyd, cu care se lauda , impostorii de la fabrica de diplome UPT „,a fost conceputa si realizata de arh.Merbl si arh. Baumhorn .A fost inauguratA in 1912. A fost instalata Bursa de Marfuri si Bursa Agricola” . 1948, dupa nationalizare, s-a instalat rectoratul UPT. La inceputuri nivelul era destul de ridicat datorita profesorilor germani, maghiari, sarbi, evrei, romani, care au studiat la Viena si Budapesta . Apoi a venit epoca national comunista de tip ceausist, care a facut romanizarea politehnicii in primul rand prin PILE, CUMETRII SI RELATII. De exemplul modelul ANTON IOAN. Apoi a venit si mai jos adica distrugerea completa a scolii, care s-a transformat intr-o fabrica de diplome cu biserica in curte. De exemplu modelul ROBU NICOLAE. Amindoi Anton ,Robu se laudau cu peretii,scoli. Nivelul unei scoli este dat de oamenii care populeaza aceste scoli. Dragane poti sa minti cat vrei si cum vrei ca tot nu te crede nimeni. Cine are 2 lei in buzunar pleaca sa STUDIEZE afara .

  4. Cine crede că Politehnica este o școală,se înșeală amarnic.In general, tocmai profesorii de informatica care ar trebui să pregătească studentii,sunt praf si pulbere,sunt cei mai slabi profesori și nu iti preda aproape nimic.Si o sa incep cu Robu,cu Mioc,cu Chirila (rectorul),cu Antonius si multi alții.La cursuri bat câmpii, spun bancuri si orice dume expirate.. numai de informatica nu vorbesc.Trei sfert din calculatoarele din laborator sunt antice și nu merg.Insusi materia predată la curs este primitiva din anii 90-95.Despre ce vorbim.Este o fabrică de diplome și bani.

  5. la fel se laudau si cei de la UBB: ca ei sunt primii intr-un domeniu in care mai mult improvizeaza decat ofera performanta: inginerie.
    de fapt, trebuie vazut cam ce informatii sunt „relevante” in clasificarea THE: numar studenti, raport fete/baieti, numar studenti pe cadru didactic, procent studenti internationali.
    adicatelea, birocratii din Romania se bucura ca birocratii care alcatuiesc acest clasament i-au observat.
    inca nu au precizat daca dosarul a fost cu sina sau plic.