TIMISOARA. Fonduri in valoare de 1.277.764.611,54 lei (aprox. 284 milioane euro) au fost alocate universitatilor prin programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE). Raportul anual al Societatii Academice din Romania (SAR) plaseaza Universitatea Politehnica Timisoara pe locul II in Romania, atat din perspectiva cuantumului fondurilor atrase, cat si din cea a corelarii lor cu cresterea performantei institutionale. Rezultatele pozitive evidentiaza inca o data faptul ca utilizarea judicioasa a fondurilor atrase reprezinta o preocupare permanenta pentru Politehnica timisoreana.
Conform clasificarii realizate de Romania curata, topul celor 5 universitati care au reusit sa atraga cele mai multe resurse din programul POSCCE este urmatorul:
Sursa: Calculele autoarei pe baza datelor furnizate de catre MFE, top 10 universitati: valorile cele mai mari ale proiectelor POSCCE
„Dupa cum v-am obisnuit deja, Universitatea Politehnica Timisoara informeaza comunitatea doar despre realizari certe, verificabile si vrednice de a fi cunoscute de toti cei care urmaresc parcursul universitatii noastre. Pe aceasta cale, doresc sa evidentiez faptul ca performanta de a obtine locul II pe tara este cu atat mai laudabila, cu cat numarul cadrelor didactice din UPT este considerabil mai mic decat cel al Politehnicii din Bucuresti sau decat al altor universitati care se lauda cu planurile de viitor, dar nu se regasesc printre primii finalisti ai exercitiului financiar anterior”, a declarat rectorul UPT, prof. dr. ing. Viorel – Aurel Serban.
Exercitiul financiar pentru perioada 2007-2013 a fost prelungit pana la data de 31 iulie 2015, astfel, rezultatele si efectele programelor operationale reprezinta inca obiectul unor analize pertinente pentru tara noastra. Raportul SAR, emis marti, 7 martie 2017, analizeaza modul in care au fost utilizate Fondurilor Structurale si de Coeziune de catre beneficiarii celor 106 proiecte finantate si in ce masura poate fi corelata atragerea de fonduri cu cresterea performantei. Totodata, pentru ca numarul de cereri de brevete a reprezentat un indicator relevant al POSCCE, au fost analizate datele publicate de catre OSIM privind cererile inregistrate in perioada 2001-2012. S-a constatat o crestere substantiala a numarului de cereri depuse de catre universitati si institute de cercetare in perioada de finantare POSCCE – 680 de cereri in 2010, de aproximativ 6 ori mai multe cereri in comparatie cu anul 2001.
Universitatea Politehnica Timisoara a reusit „sa obtina locul II la nivel de tara, deoarece si-a asumat riscuri financiare mult peste media altor universitati romanesti, punand pe primul dezvoltarea resursei umane si a infrastructurii universitatii, beneficii ale programului POSCCE”, a mai mentionat Rectorul Politehnicii Timisoara.
UPT se remarca printre primele universitati din tara si in ceea ce priveste corelarea valorii fondurilor atrase in cercetare cu performanta universitatii. Asadar, „scorul de meritocratie” dezvoltat pe baza numarului de citari al coordonatorilor de doctorat evidentiaza recunoasterea internationala de care se bucura Politehnica Timisoara. Aceste rezultate sunt conforme cu pozitia obtinuta de UPT in prestigioasa clasificare SCImago Institutions Rankings, care, in 2016, pozitiona Politehnica din Bucuresti pe locul I si Politehnica din Timisoara pe locul II in topul universitatilor din Romania.